Παγωτό Λατρεμένο: Μια δηλητηριώδης γλυκιά παγωμένη ιστορία με πολλά λεφτά.
- Γάλα αποβουτυρωμένο ανασυσταθέν. Τι καταλαβαίνει ο καταναλωτής; τι είδους ανασύσταση έχει υποστεί το ήδη αποβουτυρωμένο γάλα; γιατί αποβουτυρώνεται αφού όπως φαίνεται παρακάτω προστίθεται λίπος και μάλιστα φυτικό που είναι επιβλαβές για τον οργανισμό, απλά εννοούν γάλα σκόνη αλλά δεν το λένε. Μην σας παρασύρει η ονομασία δεν έχει καμμία σχέση με το γάλα, αποτελούν μονογλυκερίδια- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, φωσφατίδια του αμμωνίου, πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαίκού οξέος, αλγινικό νάτριο και μία σειρά απο άλλες χημικές ουσίες που καμία σχέση δεν έχουν με το γάλα.
- Ζάχαρη (εμπορίου)
- Σιρόπι γλυκόζης (εμπορίου)
- Φυτικό λίπος. Τα φυτικά λίπη περιέχουν trans λιπαρά οξέα που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization,WHO) είναι ύποπτα για καρδιαγγειακές παθήσεις κλπ.) και αφαίρεσαν το λίπος δηλ. το βούτυρο από το γάλα για να βάλουν το φθηνότερο αλλά και πιο επικίνδυνο φυτικό λίπος.
- Στερεά ορού γάλακτος. Ο ορός γάλακτος είναι κυρίως νερό.
- Γαλακτοματοποιητές. Μην σας παρασύρει η ονομασία δεν έχει καμία σχέση με το γάλα, αποτελούν μονογλυκερίδια- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων,φωσφατίδια του αμμωνίου,πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαίκού οξέος ,αλγινικό νάτριο και μία σειρά από άλλες χημικές ουσίες που καμία σχέση δεν έχουν με το γάλα.
- Σταθεροποιητές. Αυτές συνήθως είναι έλαιο χαρουπιού, καραγενίνη, έλαιο γκουάμ, γάλα αποβουτυρωμένο, αφυδατωμένο δηλ. γάλα σκόνη, αρωματικές ύλες κλπ. που καμία σχέση δεν έχουν με το γάλα.
Η νομοθεσία επιτρέπει ένα σημαντικό μέρος να είναι γάλα σκόνη, που δεν περιέχει ασβέστιο, βιταμίνες αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, όπως το φρέσκο γάλα. Δυστυχώς υπάρχει κενό (γιατί άραγε) στην νομοθεσία των παγωτών. Τα παγωμένα γλυκίσματα πού περιέχουν φοινικέλαιοή, έλαιο ινδικής καρύδας που συχνά προστίθεται στα παγωτά και συνήθως δεν αναγράφεται προκαλούν βλάβες στην υγεία. Τα παγωτά των ζαχαροπλαστείων συνήθως δεν περιέχουν όλα αυτά τα συνθετικά συστατικά, αλλά και πάλι!!!
- Τα παγωτά πρέπει να είναι καλά συντηρημένα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει σταθερή θερμοκρασία στους -18 βαθμούς Κελσίου και ο καταψύκτης δεν έχει προβλήματα λειτουργίας. Πρέπει να προσέχουμε ότι το παγωτό δεν έχει χαρτί συσκευασίας σχισμένο ή κολλημένο πάνω στο τρόφιμο και δεν έχει παραμορφωμένο σχήμα ή συσκευασία. Επίσης δεν είναι μαλακό ή με υφή που θυμίζει γιαούρτι ή βούτυρο ή είναι ξινό, δεν εμφανίζει ίζημα ούτε θρυμματίζεται σε μικρά κομμάτια, δεν περιέχει μικροκρυστάλους, ούτε έχει άλλη περίεργη γεύση ή οσμή.
Είναι γεγονός ότι στα παγωτά και την σύσταση τους υπάρχει νομοθετικό κενό και η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών, μέχρι τότε να εντείνει τους ελέγχους για τα ευαλλοίωτα αυτά προϊόντα. Δυστυχώς οι έλεγχοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι και οι καταναλωτές το λιγότερο αφελείς που ταΐζουν τα παιδιά τους με δηλητήρια.
Προς αποφυγή παγωμένης ασθένειας.
Αποφύγετε τα «παγωτά» που αναγράφουν στην ετικέτα «παγωμένο γλύκισμα». Δεν είναι πραγματικά παγωτά, αφού περιέχουν φυτικά λιπαρά και όχι λιπαρά γάλακτος, για λόγους οικονομίας. Είναι δηλαδή διατροφικά φτωχότερα προϊόντα από τα κανονικά παγωτά.
Αποφύγετε τα υπέρφθηνα παγωτά. Είναι πιο ακριβά γιατί μεγάλο ποσοστό τους είναι αέρας, για αυτό είναι σαν αφρός-σαντιγί. Αν έχετε παρατηρήσει τα πουλάνε με το λίτρο (μονάδα μέτρησης όγκου). Τα παγωτά με πυκνή υφή, που δεν έχουν τζάμπα αέρα και νερό μπορεί να είναι πιο ακριβά αλλά ουσιαστικά περιέχουν περισσότερο πραγματικό παγωτό σε λιγότερη ποσότητα προϊόντος! Γι’ αυτό προτιμήστε ποιότητα, όχι ποσότητα.
- Προσοχή στους συνδυασμούς. Δεν πρέπει να συνδυάζουμε παγωτό με άλλα γλυκά. Π.χ η καρυδόπιτα με παγωτό αν και είναι πολύ νόστιμος συνδυασμός δεν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος, γιατί και τα δύο γλυκίσματα περιέχουν λιπαρά και ζάχαρη. Το ίδιο ισχύει και για τον συνδυασμό παγωτό-βάφλα ή παγωτό- τηγανίτα ή παγωτό -κρέπα κλπ
Μην καταπιέζεστε για το τι θα φάτε. Αν και τα φρουτοπαγωτά είναι θεωρητικά πιο υγιεινά το σημαντικό είναι να φάτε την αγαπημένη σας γεύση με μέτρο. Αν δεν τρώτε καθημερινά παγωτό, μπορείτε όταν επιλέξετε να φάτε αυτό που σας αρέσει λίγο πιο πολύ. «Τα παγωτά είναι σαν την αμαρτία, σε μικρές δόσεις είναι ωφέλιμη, σε μεγάλες δόσεις πας στην κόλαση» έλεγε γελώντας ένας μοναχός, απολαμβάνοντας λόγο από το παγωτό που του προσφέραμε.
Όλα τα παγωτά δεν είναι ίδια. Η ποιότητα του γάλακτος και η προέλευση των υλικών είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν την διαφορά. Κάποια χειροποίητα παγωτά που φτιάχνουν παραγωγοί και ζαχαροπλάστες με μεράκι σε όλη την Ελλάδα είναι κορυφαία.
- Ως έξυπνοι καταναλωτές όμως, πρέπει να αγοράζουμε παγωτό μόνο από παραγωγό που εμπιστευόμαστε και είμαστε σίγουροι για τις συνθήκες υγιεινής και παστερίωσης του γάλακτος.
Αν δεν είμαστε σίγουροι το παγωτό που φτιάχνουμε μόνοι μας είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Ακόμη καλύτερα να εμπιστευόμαστε το παγωτό που φτιάχνουμε μόνοι μας.
ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ
(Κώστας Μπαζαίος. “Αν ξέραμε τι τρώμε” Γάλα, Βούτυρο, Παγωτό, Γιαούρτι)
Έχω στά χέρια μου τό προσπέκτους μιας σοβαρής έταιρίας, πού πουλάει μηχανήματα παρασκευής παγωτών, μέ τά διαφημιστικά σλόγκαν: ΝΑ ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ καί ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ. Πολύ σωστά. «Ας δούμε γιατί. Θά μάς τό πούν οί έξηγήσεις τής δουλειάς καί τών μυστικών κάθε τέτοιου – έλκυστικού είναι άλήθεια – μηχανήματος. Καί πρώτα τό μηχάνημα πού φτιάχνει παγωτό χωνάκι, τελείως αύτόματα. Αύτό διογκώνει τό μίγμα μέ άντλία καί παράγει 340 παγωτά τήν ώρα σέ δυό είδη καί άνάμικτο. Τό παγωτό, πού φτιάχνεται είναι έτσι «έλκυστικό, άφράτο καί ιδίως … οικονομικό».
- Μέσα σέ εισαγωγικά κλείνω τις λέξεις πού παίρνω άπό τό προσπέκτους, χωρίς δικές μου έξηγήσεις. Ό μεγαλύτερος τύπος μηχανής ύπόσχεται «διόγκωση τελικού προϊόντος έως 40% καί αύτόματη ρύθμιση σκληρότητας». Ύστερα ύπάρχει «ή μηχανή πού έχει γίνει κλασική. Χρησιμοποιείται στά έργαστήρια παγωτού». Τό ίδιο προσπέκτους έχει καί δυό συνταγές γιά νά πείσει τούς ύποψήφιους άγοραστές ότι τά παγωτά φέρνουν λεφτά. Λοιπόν, γιά νά γίνουν 28 κιλά «κανονικού» παγωτού χρειάζονται:
Νερό …14.400 γραμμάρια
Ζάχαρη ή γλυκόζη …5.500
Γάλα σκόνη …5.000
Γάλα …1.600
Βούτυρο … 1.500
“Άρωμα” (φρούτου κλπ.) …20
Σταθεροποιητής …80
Δηλαδή: τό νερό είναι κάτι παραπάνω άπό τό μισό.
Ή ζάχαρη ή γλυκόζη είναι τό φθηνότερο συστατικό μέ τή μεγαλύτερη ποσότητα.
Τό γάλα σκόνη (πού όταν ή άγορανομία τό βρει σέ γιαούρτη τό όνομάζει κτηνοτροφή καί τιμωρεί τόν γιαουρτά, στό παγωτό έπιτρέπεται).
Υστερα τό ίδιο τό γάλα (2 μπουκάλια γιά 28 κιλά παγωτού).
Τό βούτυρο ή ύδρογονωμένο φυτικό λίπος χρειάζεται γιά νά δώσει λιπαρές ούσίες στό παρασκεύασμα.
- Τό άρωμα είναι αύτό πού κάνει τή διαφορά όταν παραγγέλνετε βανίλια ή φράουλα ή φυστίκι ή σοκολάτα. (Αύτά γιά όσους έχουν τήν άφελή έντύπωση πώς όταν τρώνε παγωτό φράουλα έχει όποιαδήποτε άλλη σχέση μέ φράουλα έκτός άπό τό άρωμα, πού στάζουν άπό ένα μπουκαλάκι).
***
@Aliki Alisa / miastala.com