Πάνω από τις 5.500 μονάδες ο S&P για πρώτη φορά, ρεκόρ και ο Nasdaq – Ανοδος 10,2% για την TESLA

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους S&P 500 και Nasdaq να σκαρφαλώνουν σε νέα ιστορικά υψηλά μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve ότι “επιστρέφουμε σε αποπληθωριστική πορεία”.

Μιλώντας στο Φόρουμ της ΕΚΤ για τις δραστηριότητες των κεντρικών τραπεζών στη Σίντρα της Πορτογαλίας ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία του πληθωρισμού τον τελευταίο χρόνο, τονίζοντας ωστόσο πως “πρέπει να γίνουν περισσότερα” προκειμένου η τράπεζα να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Τζερόμ Πάουελ για μείωση επιτοκίων: Σημαντική η πρόοδος του πληθωρισμού, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα

“Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στο να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στην τροχιά του αρχικού μας στόχου”, σημείωσε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φόρουμ της πόλης Σίντρα στην Πορτογαλία.

  • “Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό -και σε μικρότερο βαθμό και τα προηγούμενα- υποδηλώνουν ότι επιστρέφουμε σε αποπληθωριστική πορεία. Θέλουμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2% προτού ξεκινήσουμε τη διαδικασία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής”, πρόσθεσε.

S&P 500 Nasdaq

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Chicago Fed, Austan Goolsbee σε ομιλία του σήμερα έκανε λόγο για κάποια “προειδοποιητικά σημάδια” οικονομικής αδυναμίας, προσθέτοντας ότι στόχος της τράπεζας είναι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός χωρίς να πιεστεί η αγορά εργασίας.

Ο Austan Goolsbee της Fed βλέπει προειδοποιητικά σημάδια στην πραγματική οικονομία

  • Την επενδυτική προσοχή συγκέντρωσαν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν λίγο μετά το ξεκίνημα των συναλλαγών για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας, τα οποία έδειξαν ανάκαμψη των θέσεων τον Μάιο μετά το χαμηλό άνω των τριών ετών του προηγούμενου μήνα.

Ειδικότερα, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 221.000 στις 8,140 εκατ. τον Μάιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία του Απριλίου αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα στις 7,919 εκατ. θέσεις από 8,059 εκατ. που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για 7,910 εκατ. θέσεις τον Μάιο.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 18 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Visa με κέρδη 4,99 δολ. ή 1,90% και κλείσιμο στα 268,23 δολ. και ακολούθησαν JPMorgan Chase με κέρδη 1,65% στα 208,83 δολ. και η Apple με άνοδο 1,62% στα 220,27 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Verizon Communications (-1,53%), η Nike (-1,03%) και η McDonald’s (-0,88%).

THE MOST ACTIVE

S&P 500 Nasdaq

Τα στοιχεία για τις ανοιχτές θέσεις είναι η πρώτη μέτρηση για την αμερικανική αγορά εργασίας αυτή την εβδομάδα. Θα ακολουθήσουν την Τετάρτη η έκθεση της ADP για τις νέες θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καθώς και τα στοιχεία για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας και την Παρασκευή η κρίσιμη κυβερνητική έκθεση για την απασχόληση συνολικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Όλες αυτές οι μετρήσεις – με την τελευταία να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα – βρίσκονται στο επίκεντρο της αξιολόγησης της Federal Reserve για την πορεία της νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο της διττής αποστολής της για σταθερότητα των τιμών (με πληθωρισμό 2%) με μέγιστη απασχόληση.

Εφόσον οι μετρήσεις αυτές δείξουν ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα κόντρα στα υψηλά επιτόκια που επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα, η Fed θα μπορούσε να επιλέξει να κρατήσει αμετάβλητη την πολιτική της, ιδίως απέναντι στον επίμονο πληθωρισμό των τελευταίων μηνών.

  • TESLA – 5 DAYS

S&P 500 Nasdaq

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της Tesla σημείωσε άλμα άνω του 10% στο υψηλότερο από αρχές Ιανουαρίου μετα την ανακοίνωση της εταιρείας ότι οι παραδόσεις οχημάτων υποχώρησαν 5% το δεύτερο τρίμηνο, με την πτώση να είναι τελικά μικρότερη απ’ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

  • TESLA – 1 YEAR 

S&P 500 Nasdaq

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο