Παρά τη φθηνή αποτίμηση (P/E=7), οι μετοχές έχουν “κολλήσει”. Γιατί; (του Δημοσθένη Τρίγγα)

Οι αποτιμήσεις των δέκα εταιρειών που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI κάθε άλλο παρά υψηλές είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο οίκος στις 31 Μαΐου 2024. Πιο συγκεκριμένα, τόσο ο εκτιμώμενος λόγος τιμή προς κέρδη (P/E) για τον δείκτη MSCI Greece Standard Index όσο και ο ιστορικός δείκτης δεν ξεπερνά τις 7 φορές.

  • ΓΙΑΤΙ, λοιπόν, οι μετοχές το τελευταίο διάστημα δεν μπορούν να δουν υψηλότερα επίπεδα; Εύλογη είναι η απορία γιατί δεν αυξάνει ο αριθμητής, ώστε ο λόγος να βρεθεί στις 10 φορές.

Θεωρητικά, όσο χαμηλότερο είναι το P/E, τόσο μικρότερο είναι το τέλος εισόδου για να λάβει κανείς μέρος από τα κέρδη μιας εταιρείας, ενώ, όσο υψηλότερο, τόσο περισσότερα χρόνια χρειάζονται για να αποσβέσουμε την τιμή αγοράς. Η αλήθεια είναι ότι το φθηνό ή ακριβό είναι μια σχετική έννοια.

  • Ο βασικός κανόνας αναφέρει ότι ένα P/E χαμηλότερο των 12 φορών τα κέρδη είναι ελκυστικό, ενώ άνω των 30 φορών θεωρείται ακριβό. Το P/E δεν είναι τέλειο και δεν είναι ένα one-stop shop για επενδυτές, επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή.

Αυτό που αξίζει να θυμόμαστε είναι ότι εταιρείες με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης κερδών άνω του 20% θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν υψηλά P/E (βλ. Nvidia), καθώς κάθε 4 χρόνια μπορούν να υπερδιπλασιάσουν την κερδοφορία τους συρρικνώνοντας τον πολλαπλασιαστή κερδών (P/E) κατά 50%. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που θα πρέπει να έχουμε μια εικόνα για την ανάπτυξη των κερδών της εκάστοτε εταιρείας.

  • Σε ό,τι αφορά τον δείκτη MSCI Greece, οι τέσσερις τράπεζες (το P/E του τραπεζικού κλάδου δεν ξεπερνά τις 6 φορές τα κέρδη του 2024) είναι αυτές που τραβούν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα το P/E του δείκτη.

Μάλιστα, οι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς διαθέτουν τον χαμηλότερο πολλαπλασιαστή κερδών, καθώς υπάρχει η αίσθηση στην αγορά ότι είναι αυτές που έχουν μείνει πιο πίσω σε ό,τι αφορά το καθάρισμα του δανειακού τους βιβλίου.

  • Με λίγα λόγια, ναι μεν διαθέτουν το χαμηλότερο P/E, ωστόσο δεν αγοράζονται το ίδιο με τις άλλες δύο, Εθνική και Eurobank, αφού το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει τραβήξει τον δείκτη P/E σε υψηλότερα επίπεδα.

Στη συνέχεια, Μυτιληναίος και Motor Oil διαθέτουν μονοψήφιο λόγο τιμή προς κέρδη (P/E), όπου τουλάχιστον για τη δεύτερη ο ευνοϊκός κύκλος περιθωρίων διύλισης έχει εκπλήξει θετικά ακόμα και τον πιο αισιόδοξο, προσδοκώντας περιορισμένη υποχώρηση στα κέρδη των διυλιστηρίων γενικότερα τα επόμενα δύο χρόνια.

  • Η Μυτιληναίος, μετά το άλμα που πραγματοποίησε ο όμιλος αλλάζοντας ουσιαστικά επίπεδο, ίσως χρειάζεται χρόνο να “χωνέψει” τα τρέχοντα επίπεδα κερδοφορίας. Σαφώς και ο πρόεδρος του ομίλου στην πρόσφατη τακτική γ.σ. μίλησε για κερδοφορία περί τα 700 εκατ. ευρώ, έναντι 630 εκατ. ευρώ, με την αύξηση ελαφρώς υψηλότερη του 10%.

Ταυτόχρονα, οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Jumbo διαθέτουν διψήφιο λόγο P/E, σε πολύ λογική ωστόσο αποτίμηση, με τις εκτιμήσεις των κερδών για τις τρεις από τις τέσσερις (δεν συμπεριλαμβάνεται η ΔΕΗ, όπου εκτιμάται για το 2024 ισχυρή ανάπτυξη κερδών) να περιορίζονται το πολύ στο 10%. Σαφώς η ψυχολογία αλλά και άλλοι τεχνικοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν τις μετοχές τους υψηλότερα, ωστόσο δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στην τρέχουσα συγκυρία.

  • Ποιος είναι, λοιπόν, ο λόγος που η αγορά, παρά τις χαμηλές αποτιμήσεις, δεν οδηγεί τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα, όπως γίνεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Η γνώμη της στήλης είναι ότι οι εκτιμήσεις για το 2024 έχουν ήδη μπει στις τιμές, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2025 δεν είναι τέτοιες που να δικαιολογούν σημαντικά premiums για τις μετοχές. Μην ξεχνάτε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί νέων/ειδήσεων!

Τέλος, το Χ.Α. παραμένει μια αναπτυσσόμενη αγορά, με τους ξένους παίκτες που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις αγορές να ενδιαφέρονται για υψηλές αποδόσεις λόγω του υψηλότερου ρίσκου που λαμβάνουν επενδύοντας σε μια ανάλογη αγορά. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει με το Χ.Α., με αποτέλεσμα το “κόλλημα” του ΓΔΤ σε αυτά τα επίπεδα. Ίσως ένας άλλος καταλύτης που αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει να αλλάξει τα δεδομένα. Ίδωμεν!

Capture

Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή – [email protected]

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο