Παρασκευή, 10-Νοε-2023 Βίοι διαγραμματικά αντίθετοι (Του Απόστολου Μάνθου)

Χάρμα ιδέσθαι ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου της Titan Cement International (TITC) με τον όμιλο να διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική του και κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους καταγράφοντας  ισχυρά μεγέθη, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι πωλήσεις του ομίλου κατέγραψαν αύξηση 13,9% φτάνοντας τα 1,892 δισ. ευρώ έναντι 1,662 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.  Τα  κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν  κατά 72% και διαμορφώθηκαν στα 397 εκατ. ευρώ από 231,3 εκατ. ευρώ που ήταν στο περσινό 9μηνο,  σαν αποτέλεσμα των ψηφιακών συστημάτων παραγωγής, του βελτιωμένου ενεργειακού μείγματος και της συγκράτησης του κόστους ενέργειας.

Παράλληλα τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν κατά +121,8%, στα 198 εκατ. ευρώ από 89,1 εκατ. ευρώ που  ήταν το 9μηνο του 2022 με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 2,64 ευρώ. Σημαντικό στοιχείο των αποτελεσμάτων ήταν και η ισχυρή μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 147 εκατ. ευρώ κατεβάζοντάς τον στα 765 εκατ. ευρώ παρά τις αυξημένες επενδυτικές δαπάνες αναπτυξιακού χαρακτήρα ύψους 158 εκατ. ευρώ που είχαν ως επίκεντρο την αποτελεσματική επέκταση της παραγωγικής ικανότητας, την εξοικονόμηση κόστους παραγωγής, τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βελτίωση των logistics.

Εντυπωσιακές συνεχίζουν να είναι οι επιδόσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα. Μάλιστα η Titan Cement αναφέρει ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα διατηρήθηκε αμείωτη, με αποτέλεσμα να σημειωθεί διψήφια αύξηση του όγκου πωλήσεων στην εγχώρια αγορά. Στην Αττική, περιοχή όπου ο όμιλος έχει έντονη παρουσία, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν διπλάσιος σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
  • Ωστόσο, αυξημένη δραστηριότητα παρατηρήθηκε  και στη νησιωτική χώρα σε συναφείς με τον τουρισμό δραστηριότητες, στην ηπειρωτική χώρα σε μείζονος κλίμακας δημόσια έργα υποδομών, αλλά και στην περιφέρεια σε μικρότερης κλίμακας έργα υποδομών. Αυτό ίσως είναι ένα ισχυρό δείγμα και για τον κατασκευαστικό κλάδο και τους εισηγμένους ομίλους.

Θετικά κινήθηκε και η Τουρκία όπου οι όγκοι πωλήσεων του τσιμέντου λόγω κυρίως της επιτάχυνσης των έργων ανακατασκευής και ανακαίνισης κατέγραψαν διψήφια αύξηση ενώ σε συνδυασμό και με τις συνεχείς ανοδικές αναπροσαρμογές των τιμών στο προϊόν, προκειμένου να αντισταθμιστεί ο υψηλός πληθωρισμός, η Titan  Cement κατάφερε να σημειώσει βελτίωση στην κερδοφορία της.

Μεγάλο αναγνωστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προοπτικές στο δελτίο τύπου του ομίλου όπου αναγράφονται πέρα από τα έντονα χαρακτηριστικά ανάπτυξης της Titan και ορισμένα γενικά επενδυτικά στοιχεία για το οικονομικό περιβάλλον που φαίνεται να διαμορφώνεται για το 2024 τόσο στην ανθεκτική αμερικανική οικονομία όσο στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης η μετοχή της Titan Cement μετά το ανοδικό πέρασμα πάνω από την αντίσταση των 18 ευρώ έχει να αντιμετωπίσει αυτή των 19,44 ευρώ. Ανοδική καταστρατήγηση της εν λόγω αντίστασης θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την καταγραφή τιμών με το 2 μπροστά. Ο διαγραμματικός στόχος με τη φόρα που έχουν πάρει οι προοπτικές ανάπτυξης των θεμελιωδών στοιχείων  του ομίλου εντοπίζεται στα 23 ευρώ ή ένα +20% από την τωρινή τιμή διαπραγμάτευσης.

TITC

Αντιθέτως όμως όλο και περισσότερο δυσκολεύει η διαγραμματική εικόνα του ΟΤΕ με τη μετοχή να φαίνεται ότι πάει σε μετωπική με τη στήριξη των 12,55 ευρώ μετά και το χθεσινό -5,22% και το ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τα 13 ευρώ. Το δε μηνιαίο candlestick έχει αποτυπώσει μια “άσχημη”  άνω σκιά που επιβαρύνει περαιτέρω τον υπάρχον καθοδικό σχηματισμό.  Το άμεσο ζητούμενο είναι η επαναφορά της μετοχής όχι μόνο πάνω από το όριο των 13 ευρώ αλλά και πάνω από τo Vwap των τελευταίων δύο μηνών που εντοπίζεται στα  13,44 ευρώ.

Στην περίπτωση όμως που η μετοχή παραμείνει κάτω από τα 13 ευρώ δίχως κάποια ένδειξη διορθωτικής ανάτασης τότε θα πρέπει να αναμένουμε τη “συμπεριφορά” της λίγο πάνω ή μέσα στην ισχυρή ζώνη στήριξης της τελευταίας σχεδόν τετραετίας, αν αφαιρέσουμε φυσικά τα πτωτικά ευτράπελα της πανδημικής κρίσης το Μάρτη του 2020.

Η ζώνη αυτή εκτείνεται από τα 12,55 έως και τα 12 ευρώ.  Κάτω από εκεί θα αλλάξουν πολλά για τη μετοχή. Ήδη πάντως, αν και θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση έως και τα τέλη Νοεμβρίου όπου και θα ολοκληρωθεί το μηνιαίο candlestick, έχει διαρραγεί καθοδικά το μακροπρόθεσμο  ichimoku cloud  όπου κρατούσε την ανοδική πορεία του ΟΤΕ από το Σεπτέμβριο του 2013.

Τα αποτελέσματα τώρα του 9μήνου δεν έδειξαν κάτι το τόσο ανησυχητικό  που να δικαιολογούν το χθεσινό -5,22% που είναι το τρίτο ποσοστιαίο αρνητικό ρεκόρ πτώσης μέσα στο 2023. Αναλυτικότερα ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε για το φετινό 9μηνο στα 2,538 δισ. ευρώ μειωμένος κατά -1,2% σε σχέση με τα 2,569 δισ. ευρώ του 2022 με τα καθαρά κέρδη κατανεμημένα στους μετόχους να παρουσιάζουν όμως άνοδο +0,2% στα 397,2 εκατ. ευρώ από 396,4 εκατ. ευρώ και τα βασικά κέρδη ανά μετοχή να κλείνουν με άνοδο +3,7% στα 0,9334 ευρώ από 0,900 ευρώ.

Θετικό ήταν και το στοιχείο της μείωσης του καθαρού δανεισμού από τα 774,2 εκατ. ευρώ που ήταν την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι στα 671,9 εκατ. ευρώ ή πτώση 13,2% την ίδια ώρα μάλιστα που πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 620 εκατ. ευρώ έως το τέλος της φετινής χρήσης. Ο δε καθαρός δανεισμός του ομίλου αντιστοιχεί σε μόλις 0,5 φορές του ετήσιου προσαρμοσμένου ΕΒΙTDA (AL). Αφήστε που στο τρίτο τρίμηνο του 2023, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ΟΤΕ σε “ΒΒΒ+” με σταθερή προοπτική.

Στο μεταξύ εκεί ακριβώς που υπάρχει ο ισχυρός ανταγωνισμός στη συνδρομητική τηλεόραση και στην κινητή τηλεφωνία   ο ΟΤΕ αύξησε για το μεν πρώτο κατά 3,3% τους συνδρομητές και στο δε δεύτερο πέτυχε στο τρίμηνο ετήσια αύξηση 5,5% στους συνδρομητές συμβολαίου.

Επίσης ο ΟΤΕ μείωσε τόσο το ενεργειακό κόστος όσο και το  κόστος προσωπικού κατά 6,7% αποτυπώνοντας κυρίως το όφελος από το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης που υλοποιήθηκε νωρίτερα το 2023, σε συνδυασμό με την τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη την προηγούμενη άνοιξη.

Τα οικονομικά στοιχεία του 9μήνου για το 2023 ήταν σε γενικές γραμμές λίγο καλύτερα από εκείνα του 2022 με τη μόνη διαφορά ότι τον περασμένο Νοέμβρη η μετοχή είχε ένα Vwap στα 15,39 ευρώ ενώ τώρα βρίσκεται 2 ευρώ κάτω στα 13,38 ευρώ.

TITC

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο