Παρασκευή, 31-Μαϊ-2024: Ούτε επενδύσεις θέλουμε!!! Και ας λέμε… Του Γιώργου Κράλογλου

Ούτε επενδύσεις θέλουμε. Και ας λέμε…

Του Γιώργου Κράλογλου

  • Για να πάρουμε τα λεφτά της ΕΕ είμαστε στους πρώτους. Για να τα μοιράσουμε, να κάνουμε επενδύσεις και να δούμε άσπρη μέρα, στους τελευταίους.

Στο “μαγγανοπήγαδο” αυτό έχουν πέσει και τα 36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, που μας ορίσθηκαν από την ΕΕ στην πανδημία για να βγούμε πέρα με τις ζημιές, να περάσουμε σε ανάκαμψη και γιατί όχι σε ανάπτυξη.

  • Γνωρίζοντας ότι αν δεν πάρουμε αυτά τα λεφτά μέχρι το τέλος του 2026, θα γυρίσουν πίσω στις Βρυξέλλες, χαλάσαμε τον κόσμο και όπως είναι γνωστό (μας έχει πάρει τα αυτιά η προπαγάνδα από την κυβέρνηση) σηκώσαμε τα μισά (41% βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδας) από τους πρώτους (τέταρτοι) στην ΕΕ και μπράβο μας! Ως εκεί όμως.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, βεβαίως και δε θα τα χάσουμε. Θα τα μεταφέρουμε στον κορβανά μας μέχρι το 2026. Το πετύχαμε και με τα ΜΟΠ, δεκαετίες πίσω, αλλά όσοι θυμόμαστε, ούτε ανάκαμψη ούτε ανάπτυξη είδαμε…

  • Εκεί που δεν τα καταφέρνουμε είναι στο μοίρασμα.

Το μοίρασμα για μια πραγματική και μακρόχρονη αξιοποίηση και των πόρων αυτών, επίσης της ΕΕ. Στις κρατικές πρωτοβουλίες, βέβαια, και στα κρατικά προγράμματα, κανείς φόβος. Κανείς ψόγος. Τα λεφτά (και από τα 36 δισ. της ΕΕ μοιράζονται και άνετα και με το τσουβάλι (το ίδιο και τα δικά μας από τους φόρους μας).

Όταν έχουμε όμως να κάνουμε με ιδιωτικές επενδύσεις και ιδιώτες επενδυτές, δεν έχει σημασία για εμάς. Θα τους βγάλουμε το λάδι. Θα ξεσπάσει όλη μας η μιζέρια. Και της χώρας και των πολιτικών της.

  • Τι; (τους λέμε), προσέφυγαν ενάντια της επένδυσης σας, προς τη Δικαιοσύνη κάποιοι κάτοικοι; Δεν παίρνεις ούτε άδειες, ούτε επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ως την απόφαση.

Και ας ξέρουμε ότι η Δικαιοσύνη θέλει 3 χρόνια να αποφασίσει, ότι οι 4-5 δήθεν “κάτοικοι” που ενοχλούνται είναι και στημένοι από τον ανταγωνισμό (το θέμα το έχουμε σημειώσει ξανά.

  • Επανερχόμαστε γιατί παρουσιάστηκαν φαινόμενα και σε επενδύσεις των 36 δισ. του Ταμείου της ΕΕ).

Τι; (τους ξαναλέμε), ζητάτε να σας δώσουμε άδειες λειτουργίας της μονάδας σας, όταν την αίτηση την υποβάλλατε προ 2ετίας (!!) ή 4ετίας κάποιες φορές και δεν έχουμε ακόμη εξετάσει τις (3-4!) περιβαλλοντικές, δασικές, εδαφολογικές μελέτες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία μας από το 1930;

Τι; (τους λέμε τέλος), θέλετε να σας μοιράσουμε λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης και ζητάτε να μεταβάλουμε το σημερινό σύστημα των Τραπεζών επειδή (όπως λέτε) τα κριτήριά δεν ταυτίζονται ούτε παραλληλίζονται με τους αναπτυξιακούς στόχους του Ταμείου; Τρελοί είστε; Το είδατε αυτό ποτέ στον τόπο μας, στο παρελθόν;

  • Ποιος θα το αλλάξει λοιπόν τώρα;

Εσείς της ιδιωτικής οικονομίας ή μήπως η Ε.Ε επειδή μας δίνει τα 36 δισ.; Σιγά τα λεφτά…

Υπάρχουν πράγματι τέτοια γεγονότα και τέτοιοι διάλογοι στην αναπτυξιακή και την επενδυτική μας πολιτική και σήμερα με λεφτά της Ε.Ε; Γεγονότα σαν αυτά στην κρατική μας μηχανή ναι. Διάλογοι (έτσι όπως εμείς τους διατυπώνουμε στη στήλη μας) προφανώς και δεν υπάρχουν.

  • Τι υπάρχει όμως;

Η παραδοχή από ιδιώτες επιχειρηματίες και επενδυτές ότι και η διανομή των 36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης σκοντάφτει στην εντελώς αλλοπρόσαλλη πολιτική της χώρας και στην (κατά τα άλλα) άμεση ανάγκη επενδύσεων για να συμπληρωθεί το μέγα επενδυτικό μας κενό των 200 δισ.

  • Για ποια πολιτική μιλάμε;

Τη γνωστή, που παραπέμπει 40-50 χρόνια πίσω, όπου ο ιδιώτης επενδυτής (ντόπιος, ξένος, μεγάλος ή μικρός) είναι “από χέρι” ο απατεώνας και κακός εχθρός της κοινωνίας.

Και αν έχουν δίκιο, όσοι τα παρατηρούν στην πράξη της πολιτικής μας ζωής μήπως (λέμε μήπως) δεν τις θέλουμε όντως τις επενδύσεις στον τόπο, όπως και δεν τις θέλαμε ποτέ, για να αποφεύγουμε το πολιτικό κόστος;

[email protected]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο