ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΣ: Περί… Πειραιώς κι άλλων τινών (20 ΜΑΙΟΥ 2024)

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ – ΑΝΑΛΥΤΕΣ EUROBANK EQUITIES: Η Πειραιώς παραμένει κορυφαία επιλογή από τον κλάδο, λόγω του ισχυρού ιστορικού εκτέλεσης και του ελκυστικού προφίλ ρίσκου – απόδοσης.

Πειραιώς

 Πειραιώς
Πειραιώς
ΠΕΙΡΑΙΩΣ (2): Ανακοίνωσε πρώτη αποτελέσματα, μετά από 16 χρόνια θα καταβάλει μέρισμα σε μετρητά στους μετόχους της, ποσού περίπου €80 εκατ. για τη χρήση 2023. Για φέτος, η τράπεζα έχει ήδη από το πρώτο τρίμηνο ενσωματώσει αυξημένη πρόβλεψη 25% για διανομή μερίσματος στους μετόχους από τα κέρδη του 2024.

*

ΠΕΙΡΑΙΩΣ (3): Εχει τον χαμηλότερο δείκτη κόστους προς έσοδα σε σχέση με τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες. Παρόλο που ξεκίνησε από το χαμηλότερο σημείο εκκίνησης στους δείκτες των εποπτικών κεφαλαίων CET1, η αγορά αναμένει πλέον ότι αυτοί θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου και οι αναλυτές προβλέπουν 250 μ.β. ή και περισσότερα πλεονάζοντα κεφάλαια το 2025 (δείκτη CET1 δηλαδή στο 15,5% ή και υψηλότερα έναντι στόχου 13%). H αποτίμηση της μετοχής είναι μόλις 5 φορές σε όρους Ρ/Ε και 0,67 φορές σε όρους P/TBV για φέτος.

*

ΠΕΙΡΑΙΩΣ (4): Η Jefferies αυξάνει οριακά την τιμή-στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,25 ευρώ από 5,20 ευρώ προηγουμένως, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2024.

*
ΠΕΙΡΑΙΩΣ (5): Η Ambrosia Capital ανέβασε σημαντικά την προηγούμενη δική της αναφορά στα 5,30 ευρώ από 3,95 ευρώ πριν.
Πειραιώς
ΠΕΙΡΑΙΩΣ (6)- Goldman Sachs: Επαναλαμβάνει τη σύσταση ΑΓΟΡΑ για την μετοχή καθώς διαπραγματεύεται σε 0,63x P/TBV το 2025 ενώ αναμένει 12% ROTE το 2026, που υποστηρίζεται από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης των τεσσάρων, μια αναλογία CET1 το 2026 16,5% (συμπεριλαμβανομένου 50% για πληρωμές μερισμάτων εκείνο το έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) και αναλογία NPE στο 2,4% (σε κάλυψη >100%).
 • Πειραιώς
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της η Πειραιώς είναι η πιο υποτιμημένη μετοχή  των ελληνικών τραπεζών σε προσαρμοσμένη στην ανάπτυξη βάση. Η νέα τιμή-στόχος είναι 5,30 ευρώ (4,70 ευρώ προηγουμένως) και συνεπάγεται άνοδο 36%.
Πειραιώς
**
ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΠΟΛΛΑ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ!!
Πειραιώς κι άλλων τινών

*****

Πειραιώς

Ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο είναι ένα χαρτοφυλάκιο του οποίου οι επενδύσεις συμπεριλαμβάνουν ένα μεγάλο εύρος περιουσιακών στοιχείων όπως π.χ μετοχές, ομόλογα,  ETFs κτλ.

 • Οι επενδυτές με μία ισορροπημένη κατανομή στο χαρτοφυλάκιο τους, ώστε να περιλαμβάνει επενδύσεις χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου μπορούν να αποφύγουν την έκθεση σε υπερβολικά υψηλό πιστωτικό κίνδυνο, απολαμβάνοντας όμως αντίστοιχα χαμηλότερες συνολικές αποδόσεις.

Επιθετικό / Αμυντικό χαρτοφυλάκιο είναι δύο διαφορετικού τύπου χαρτοφυλάκια που δημιουργούν οι θεσμικοί αλλά και οι ιδιώτες επενδυτές ανάλογα με τις προσδοκίες τους για τις μελλοντικές αποδόσεις των αγορών.

 • Αμυντικό χαρτοφυλάκιο

Οι υποστηρικτές της δημιουργίας αμυντικών χαρτοφυλακίων θεωρούν ότι οι τιμές των μετοχών βρίσκονται κοντά στα πραγματικά τους επίπεδα, δηλαδή έχουν ενσωματώσει όλους τους παράγοντες που τις επηρεάζουν. Συνεπώς, ο επενδυτής αντί να αναζητεί ευκαιρίες απλά επιλέγει ένα βαθμό κινδύνου που είναι ανεκτός για αυτόν και στη συνέχεια δημιουργεί ένα χαρτοφυλάκιο που να ανταποκρίνεται σε αυτό το βαθμό.

Η αμυντική στρατηγική εφαρμόζεται τόσο στην επιλογή των μετοχών (security selection), όσο και στην κατανομή του χαρτοφυλακίου (asset allocation).

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ: ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ

 • Επιθετικό χαρτοφυλάκιο

Αντίθετα, οι οπαδοί της επιθετικής επιλογής μετοχών και κατανομής χαρτοφυλακίου θεωρούν ότι διαθέτουν τρόπους και γνώσεις για να ξεπεράσουν τους υπόλοιπους επενδυτές  και να ανακαλύψουν πρώτοι μετοχές που θα εμφανίσουν σημαντικές αποδόσεις στο επόμενο διάστημα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ (ΥΠΗΡΞΑΝ): ΤΕΝΕΡΓ, CENER, ΙΝΛΟΤ, ΛΑΒΙ, ΙΝΤΚΑ, ΙΝΚΑΤ και αρκετές ακόμη

 • Μικτό χαρτοφυλάκιο

Υπάρχει ακόμα η περίπτωση να εφαρμόσει κάποιος έναν συνδυασμό των δύο στρατηγικών, δηλαδή να είναι επιθετικός στην επιλογή μετοχών, αλλά να ακολουθεί αμυντική τακτική στην κατανομή του χαρτοφυλακίου του.

***

ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ: Η Αγορά αρέσκεται να τιμωρεί με τον δικό της τρόπο, τους ανυπόμονους, τους βιαστικούς, τους άπληστους…

**

ΥΓ. Άλλο η ήρα, άλλο το στάρι. Μην ξεχνιόμαστε. Τα μαθήματα πρέπει να τα εμπεδώνουμε

Ο φίλος σας ο Παρατηρητικός 

Πειραιώς

 • Σήμερα στο… Παρατηρητήριο ο Ζ.Κ

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.
   
  Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο