του Παύλου Α.Στράνα
Μου αρέσει που αρκετοί έγκριτοι (;), οικονομικοί αναλυτές, μελετάνε τον Γενικό Δείκτη του ΧΑΑ, και βάσει αυτού μιλάνε για άνοδο ή κάθοδο της Χρηματαγοράς.
- Εγώ ο κακομοίρης μηχανικός είμαι, αλλά βρε παλληκάρια, τι σχέση μπορεί να έχει ο Γενικός Δείκτης, με την πορεία των μετοχών;
Αν έχει κάποια χρησιμότητα ο Δείκτης αυτός, είναι η χρήση του από τα κάθε είδους λόμπι, προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή των επενδυτών από μετοχές που είναι υποτιμημένες ώστε να τις αγοράσουν τζάμπα, η από μετοχές που είναι υπερτιμημένες για να τις πουλήσουν πανάκριβα στους αφελείς, δηλαδή σ εμάς.
- Και για του λόγου το αληθές, ας δούμε δυο τιμές του Γενικού δείκτη, την τωρινή 1102, και την τιμή που είχε στις 14/3/2014, τυχαία η ημερομηνία, που ήταν στις 1318,84 μονάδες. Και ας συγκρίνουμε μερικές τιμές μετοχών από αυτές που καταρτίζουν τον γενικό δείκτη.
(ΚΑΙ ΔΕΝ χρησιμοποιώ τις τράπεζες, όπου εκεί το παιχνίδι δεν είναι απλά στημένο είναι εν ψυχρώ ληστεία στο τετράγωνο).
- Να σας ρωτήσω λοιπόν- Αφού με Γενικό δείκτη 1318 μονάδες
Η “Α” είχε 10 ευρώ, σήμερα που έχει 35 πόσο θα έπρεπε να ήταν ο Γενικός Δείκτης;;;;
Η “Β” είχε 4, και σήμερα 19…
Η “Γ” είχε 2 και σήμερα 16…
Η “Δ” είχε 7 και σήμερα 40…
Αναλογικά ο Γενικός δείκτης θα έπρεπε με βάση τις τιμές αυτών των εταιριών να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, όπου βρίσκονται και οι εταιρίες αυτές δηλαδή πολύ πιο πάνω από τις 6500 μονάδες!!!
Πάμε τώρα στην άλλη κατηγορία.
- Η “Ε” είχε 14 στις 1318 μονάδες του ΓΔ, και τώρα 6 ευρώ στις 1100 μονάδες
- Η “Ζ” είχε 9 ευρώ και σήμερα 3,50
- Η “Η” είχε 17 και σήμερα 6,00 ευρώ
- Η “Θ” 12 ευρώ και τώρα 1,5000…
Αναλογικά και εδώ, ο Γενικός Δείκτης με βάση τις τιμές αυτών των μετοχών, θα έπρεπε να ήταν σήμερα στις 600 μονάδες ή ακόμη και στις 200 μονάδες…
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Υπάρχει ένας Γενικός δείκτης που βρίσκεται στις 1100 μονάδες, που οι αναλυτές μας τον παίρνουν στα σοβαρά, ο οποίος περιλαμβάνει μετοχές εκ των οποίων πολλές μεγάλες και ιδιωτικές και σοβαρές, διαπραγματεύονται σε τιμές ΓΔ τουλάχιστον 6500 μονάδες, και αρκετές άλλες σε τιμές ΓΔ 600 μονάδες. Και αυτός ο Δείκτης, μας πλασάρεται από τους ειδήμονες ως ενδεικτικός της πορείας του ΧΑΑ!!!
Παλληκάρια, ξυπνήστε.
ΧΑΑ, δεν υπάρχει, Γενικός Δείκτης δεν υπάρχει,
υπάρχουν μόνο μετοχές, εταιρίες, και μεγαλομέτοχοι.
Ο Δείκτης είναι εργαλείο για να μπορούν οι μεγάλοι να σπρώχνουν εύκολα τις ακριβές μετοχές, ακριβότερα, και για να αγοράζουν τις φτηνές μετοχές, φτηνότερα.
Στο χέρι σας και στο μυαλό σας είναι να μην αγοράζετε, όταν αυτοί πουλάνε, και να μην πουλάτε όταν αυτοί αγοράζουν.
Αυτό είναι το παιχνιδάκι του παππά, και απλά ο Γενικός Δείκτης είναι ο Ρήγας, που ποτέ δεν τον βρίσκετε, παρά μόνο την πρώτη φορά για να γλυκαθείτε και να κολλήσετε. Και για να μην χαλάμε άλλη φαιά ουσία.
Αν οι δείκτες και τα διαγράμματα μπορούσαν να προβλέψουν την πορεία των κεφαλαιαγορών τα λαμόγια θα τα είχαν …καταργήσει.
Και αν χρησιμοποιούνται ακόμα είναι γιατί μέσω αυτών, μαθαίνετε την Παρασκευή , αυτό που οι τύποι γνωρίζουν από την προηγούμενη Δευτέρα.
Άντε τώρα να διαβάσετε την αιτιολογική έκθεση του οίκου που θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, και που οι μεγαλοεπενδυτές του πλανήτη, …περιμένουν την αξιολόγηση για να επενδύσουν, οπότε προλαβαίνετε μέχρι την Παρασκευή …να τους πιάσετε κορόιδο.
Μου αρέσει δε, που σοβαροί αναλυτές να γράφουν ότι τα σοβαρά κεφάλαια δεν επιτρέπεται από το καταστατικό τους να επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές, λες και δεν έχουν σκεφτεί τα …σοβαρά κεφάλαια, να στήσουν και κάποια HEDGE FUND που να επενδύουν και στις αναδυόμενες… δι’ αντιπροσώπου.
Να δω τους Ροκφέλερ να περιμένουν με αγωνία την αναβάθμιση Παρασκευή βράδυ, για να επενδύσουν την Δευτέρα δις ευρώ στο ΧΑΑ, ενώ εμείς …θα έχουμε ήδη πάρει θέσεις από αύριο, και τι στον κόσμο.
Αλλά είπαμε. ΟΙ επενδυτές έχουν τον ΓΔ, και το ΧΑΑ που τους αξίζουν, όπως και οι πολίτες, έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν.
Χριστός Ανέστη λοιπόν, αλλά για μας, χλωμό το βλέπω.
Υ.Γ. 1. Ποιο βλέπετε πιο πιθανό λ.χ, Η ΜΟΗ στα 46 ευρώ, ή η CENER στα 8 ευρώ;
Γιατί και οι δυο τιμές είναι +100% της σημερινής τους αξίας. Διαλέξτε.
Υ.Γ. 2. ΚΟΥΙΖ: Φαντάσου, να αξιολογείται ένας οίκος ανοχής ως προς την αξία του προς ενημέρωση επενδυτών που θέλουν να πάρουν μετοχές του, από τους μαστροπούς που προμηθεύουν κορίτσια στους οίκους.
- Εσύ ποια λες ότι θα είναι η αξιολόγηση του μαστροπού που προμηθεύει αποκλειστικά, κορίτσια στον συγκεκριμένο οίκο
- Και ποια θα είναι η αξιολόγηση του μαστροπού που δεν προμηθεύει ούτε ένα κορίτσι στον οίκο;
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΡΑΝΑΣ
- Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

