Παρίσι 2024- Ένας μήνας πριν την έναρξη: «Όλα είναι έτοιμα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν

Ένα μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου), αστυνομικοί, αξιωματούχοι, δήμαρχοι, νομάρχες και κυβέρνηση δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση ασφαλείας αυτού του παγκόσμιου γεγονότος, που διεξάγεται μέσα σε μια ασταθή πολιτική κατάσταση, υψηλές διεθνείς εντάσεις και τρομοκρατικές απειλές.

  • «Όλα είναι έτοιμα», «δεν θα υπάρξει πρόβλημα», διαβεβαίωσε ξανά στο Europe 1 ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν, για να δηλώσει ότι η διάλυση της εθνοσυνέλευσης, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, δεν θα έχει καμία επίπτωση στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι αστυνομικοί και οι αξιωματούχοι , αναμένουν ωστόσο ότι η περίοδος θα είναι ευνοϊκή για περισσότερο ή λιγότερο βίαιες διαδηλώσεις σε περίπτωση έλλειψης πλειοψηφίας.
«Επειδή κανένας  δεν θα είναι ευτυχισμένος», συνοψίζει ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στο AFP.

  • Η πραγματική πρόκληση ασφαλείας είναι πρώτα απ’ όλα αυτή της τελετής έναρξης, μιας τεράστιας ποτάμιας παρέλασης στον Σηκουάνα στην καρδιά του Παρισιού. Ποτέ δεν έγινε τελετή έναρξης έξω από γήπεδο.

«Οι Αγώνες είναι μαγνήτης για προβλήματα. Προσφέρουν ευκαιρίες σε όσους θέλουν να τους εκμεταλλευτούν όσον αφορά την παρέμβαση, τον κυβερνοχώρο, την τρομοκρατία», σημείωσε πρόσφατα μια πηγή ασφαλείας.

  • Για την εξασφάλιση της ασφάλειας τελετής έναρξης κινητοποιούνται 45.000 αστυνομικοί. Ο αριθμός των θεατών έχει μειωθεί, αλλά παραμένει σημαντικός με 326.000 θεατές στις εξέδρες:

104.000 θέσεις επί πληρωμή στις κάτω εξέδρες, 222.000 δωρεάν θέσεις στις ψηλές εξέδρες, χωρίς να υπολογίζονται περίπου 200.000 άτομα από τα κτίρια με θέα στον Σηκουάνα και 50.000 σε ζώνες φιλάθλων.

  • Περίπου 18.000 έως 22.000 πράκτορες ιδιωτικής ασφάλειας θα συμμετάσχουν επίσης σε αυτούς τους Αγώνες και 18.000 στρατιωτικοί μπορούν επίσης να κινητοποιηθούν εάν χρειαστεί.

Το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων θα επιβλέπει το σχέδιο κατά των drones. Ο εναέριος χώρος θα είναι εντελώς κλειστός σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων γύρω από το Παρίσι, από τις 7 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, την ημέρα της τελετής έναρξης, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

  • Όλοι όσοι συμμετέχουν στους Αγώνες θα έχουν προηγουμένως «ελεγχθεί» από τις υπηρεσίες. Ο στόχος ενός εκατομμυρίου ερευνών ασφαλείας είναι πολύ κοντά στο να επιτευχθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι Ολυμπιακοί και στη συνέχεια οι Παραολυμπιακοί Αγώνες (28 Αυγούστου – 8 Σεπτεμβρίου) θα πραγματοποιηθούν σε ένα πλαίσιο υψηλής τρομοκρατικής απειλής στη Γαλλία, όπου το σχέδιο Vigipirate έχει ήδη φτάσει στο μέγιστο επίπεδο από τις 24 Μαρτίου και την επίθεση στη Μόσχα.

  • Σε αυτό το στάδιο, «καμία» ιδιαίτερη απειλή δεν βαραίνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως επαναλαμβάνουν οι αρχές, αλλά συνολικά είναι «πολύ υψηλή», εξήγησε πρόσφατα η πηγή ασφαλείας. Το «διεθνές πλαίσιο δεν κάνει τίποτα για να το μετριάσει, αντίθετα», πρόσθεσε, αναφέροντας τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτόν στη Γάζα.

Η «ενδογενής» ή «εσωτερική» απειλή παραμένει η κύρια, όπως αποδεικνύεται από τις τελευταίες επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Αράς (βόρεια) τον Οκτώβριο του 2023, τότε στους πρόποδες του Πύργου του Άιφελ τον Δεκέμβριο. Όπως επίσης και το κατηγορητήριο στα τέλη Μαΐου ενός 18χρονου Τσετσένου για σχεδίαση επίθεσης εμπνευσμένη από ισλαμιστές με στόχο τα ολυμπιακά ποδοσφαιρικά γεγονότα στο Σεντ Ετιέν.

  •  Ανάμεσα στα σημεία προσοχής των αρχών, καθ’ όλη την περίοδο των Αγώνων, αυτό της «μαζικής ροής επισκεπτών μεταξύ των οποίων βρέθηκαν κακόβουλοι», σύμφωνα με την πηγή ασφαλείας. Για να βοηθηθούν οι υπηρεσίες, θα δοκιμαστεί η Αλγοριθμική Βιντεοεπιτήρηση (VSA).

Ένας άλλος κίνδυνος είναι αυτός της χειραγώγησης και της πληροφοριακής παρέμβασης με άτομα που επιδιώκουν να «καταφέρουν χτυπήματα στη φήμη προκαλώντας μικροπεριστατικά», όπως λένε στις υπηρεσίες πληροφοριών.

  • Τελευταία πρόσφατα παραδείγματα: η υπόθεση των κόκκινων χεριών που ψεκάζονται στον Τείχος των Δικαίων ή ακόμα και αυτή των φέρετρων στους τοίχους του Παρισιού.

Οι κυβερνοαπειλές θα είναι πολύ σημαντικές. Οι αρχές αναμένουν μια εκθετική πρόοδο σε αυτούς σε σύγκριση με τους Θερινούς Αγώνες του Τόκιο το 2021. Περισσότερες από 450 εκατομμύρια επιθέσεις είχαν καταγραφεί από τους Ιάπωνες.

  • Θα μπορούσαν να είναι, σύμφωνα με την Anssi (αρχή αφιερωμένη στην ασφάλεια συστημάτων πληροφοριών), «οκτώ έως δέκα φορές υψηλότερα».

 A. Bαζογιάννης

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο