Παύλος Μυλωνάς: Πρωταγωνιστές οι τράπεζες στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Οι ελληνικές Τράπεζες είναι πιο προετοιμασμένες και ισχυρές από ποτέ για να στηρίξουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτό τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

  • Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υπεραποδίδει για τέταρτο διαδοχικό έτος σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, με την ανάκαμψη να ωριμάζει και να γίνεται πιο ευρεία και βιώσιμη.

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως οι επενδύσεις συνεχίζουν να επιταχύνονται, παρά το περιοριστικό περιβάλλον νομισματικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις παραμένουν ισχυρές το 2024, καθώς προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν κοντά στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 2021-22, περίπου στο 3,5% του ΑΕΠ.

  • Ο CEO της Εθνικής επισήμανε ότι υπάρχει βεβαιότητα για τις βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, αλλά είναι πιο δύσκολη αποστολή η ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής, επιτυγχάνοντας παράλληλα μία ισορροπημένη και συμπεριληπτική πορεία οικονομικής ανάπτυξης.

Για τον ρόλο των τραπεζών ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ότι βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ποτέ και είναι προετοιμασμένες να πρωταγωνιστήσουν στον εν εξελίξει οικονομικό μετασχηματισμό της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες:

– Διαθέτουν ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα, ισχυρούς δείκτες RoE και μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

– Εμφανίζουν σημαντική πιστωτική επέκταση έχοντας υπεραποδώσει του μέσου όρου της Ευρωζώνης, με τις σωρευτικές καθαρές ροές πιστώσεων να ισοδυναμούν με το 10% του ΑΕΠ τα τελευταία 4 χρόνια.

– Έχουν ήδη εγκρίνει σχεδόν το ένα τρίτο των δανείων του RRF για την Ελλάδα, περίπου 18 δισ. ευρώ.- Έχουν αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις σύνθετων έργων, οδηγώντας στην αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών, καθώς και στην υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών έργων.

Ωστόσο, το νέο μοντέλο στο οποίο στοχεύουν οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ πιο φιλόδοξο, τόνισε ο κ. Μυλωνάς. Οι τράπεζες έχουν πρωτοστατήσει στην προώθηση των ψηφιακών συναλλαγών, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί ραγδαία και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, προς όφελος των συναλλασσόμενων και της οικονομίας.

Έχουν παράλληλα προχωρήσει σε πρωτοφανείς επενδύσεις στον τομέα της Πληροφορικής για να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους και να ψηφιοποιήσουν τις τραπεζικές τους υπηρεσίες, οδηγώντας στην ψηφιακή μετάβαση των πελατών τους.

Επιπλέον, υποστηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά, με δράσεις σχετικά με τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών τους.

Τέλος, έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υιοθέτηση των πρακτικών ESG και στην ενεργειακή μετάβαση, ωθώντας τους πελάτες τους να υλοποιήσουν έργα μείωσης των εκπομπών ρύπων, ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο