Περισσότερες από 120 χώρες υποστηρίζουν τη συνθήκη για την ανταλλαγή εμβολίων σε περίπτωση πανδημίας

Η συμφωνία του ΠΟΥ στοχεύει στην κάλυψη των ελλείψεων σε πόρους που υπονόμευσαν την αντιμετώπιση της Covid

Οι χώρες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενέκριναν τελικά μια συνθήκη για την καταπολέμηση μελλοντικών πανδημιών, ενισχύοντας τις διεθνείς προσπάθειες για τον έλεγχο των ασθενειών, οι οποίες δέχονται αυξανόμενη πίεση από περικοπές χρηματο

Τα κράτη μέλη του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, που αριθμεί 194 χώρες, συμφώνησαν υπό όρους την Τρίτη να διασφαλίσουν ότι οι χώρες που μοιράζονται δείγματα ιών θα λάβουν τεστ για την ανίχνευση ασθενειών, φάρμακα και εμβόλια, μετά την έλλειψη που αντιμετώπισαν πολλές φτωχότερες χώρες κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στους πόρους που έπληξαν την παγκόσμια αντίδραση στον Covid-19 έρχονται μετά την περικοπή των προϋπολογισμών για την παροχή βοήθειας από τις πλούσιες χώρες και την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα αποχωρήσουν από τον ΠΟΥ. Η νέα συνθήκη για την πανδημία θα υποβληθεί προς κύρωση από τις συμμετέχουσες χώρες μόλις συμφωνηθεί ένα παράρτημα σχετικά με το μακροχρόνιο αμφιλεγόμενο θέμα της ανίχνευσης και της ανταλλαγής δεδομένων για αναδυόμενους παθογόνους παράγοντες.

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, χαιρέτισε τη συνθήκη ως «ιστορική» συμφωνία που θα κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο.

«Η συμφωνία είναι μια νίκη για τη δημόσια υγεία, την επιστήμη και την πολυμερή δράση», δήλωσε. «Θα διασφαλίσει ότι, συλλογικά, θα μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα τον κόσμο από μελλοντικές πανδημικές απειλές. Είναι επίσης μια αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα ότι οι πολίτες, οι κοινωνίες και οι οικονομίες μας δεν πρέπει να μείνουν ευάλωτοι σε νέες απώλειες όπως αυτές που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της Covid-19».

Η συμφωνία υποστηρίχθηκε στη Γενεύη από την ετήσια Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας των κρατών μελών του ΠΟΥ, μετά την υποστήριξη που έλαβε σε ψηφοφορία της επιτροπής αργά το βράδυ της Δευτέρας. Πάνω από 120 χώρες την υποστήριξαν, χωρίς καμία αντίθεση, αν και 11 χώρες απείχαν, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ρωσία, η Σλοβακία και το Ιράν.

Η συμφωνία, η οποία αρχικά επρόκειτο να οριστικοποιηθεί πριν από ένα χρόνο, αποσκοπεί στη βελτίωση των διεθνών μηχανισμών πρόληψης, ετοιμότητας και αντίδρασης σε πανδημίες.

Η συμφωνία θεσπίζει έναν προσωρινό μηχανισμό στο πλαίσιο του οποίου οι συμμετέχουσες φαρμακευτικές εταιρείες θα επιδιώκουν να διαθέτουν στον ΠΟΥ το 20 % της πραγματικής παραγωγής τους σε εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικά τεστ για πανδημίες. Τα προϊόντα αυτά θα διανέμονται ανάλογα με τους κινδύνους και τις ανάγκες για τη δημόσια υγεία, με ιδιαίτερη έμφαση στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο μηχανισμός αυτός — γνωστός ως σύστημα πρόσβασης σε παθογόνους οργανισμούς και κατανομής των οφελών — θα υποβληθεί τώρα σε μια διεθνή ομάδα εργασίας για να συνταχθεί και να διαπραγματευτεί, προκειμένου να εξεταστεί στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του επόμενου έτους.

Η συμφωνία για το Pabs έχει καθυστερήσει λόγω διαφωνιών σχετικά με τις προτάσεις για τη χρηματοδότηση της παρακολούθησης νέων παθογόνων οργανισμών από τις φαρμακευτικές εταιρείες, η οποία θα επιταχύνει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων.

Η ομάδα πίεσης της φαρμακευτικής βιομηχανίας δήλωσε ότι η συνθήκη είναι απλώς ένα «σημείο εκκίνησης» και ότι η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από τον τρόπο εφαρμογής της.

Ο David Reddy, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων, προειδοποίησε ότι η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι απαραίτητη για τις επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Ζήτησε οι συνεργασίες να είναι εθελοντικές και να βασίζονται σε αμοιβαία συμφωνημένους όρους. Το σύστημα πρόσβασης και οφέλους από παθογόνους παράγοντες θα πρέπει να «αποφεύγει περιττές προϋποθέσεις» που θα μπορούσαν να δυσχεράνουν την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών, ανέφερε.

Η διεθνής ομάδα εργασίας του ΠΟΥ θα εργαστεί επίσης για τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού και ενός παγκόσμιου δικτύου εφοδιασμού και logistics για την υποστήριξη των προσπαθειών της συνθήκης. Όταν τα εμβόλια κατά της Covid-19 άρχισαν να διατίθενται στα τέλη του 2020, πολλές φτωχότερες χώρες είχαν μόνο ελάχιστες προμήθειες, αφού οι πλουσιότερες χώρες αγόρασαν το μεγαλύτερο μέρος των δόσεων.

Η συμφωνία για την πανδημία έχει προκαλέσει κριτική από συντηρητικούς στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Την έχουν επιτεθεί ως απειλή για την κυριαρχία των κυβερνήσεων στην πολιτική υγείας και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αν και οι υποστηρικτές της συμφωνίας λένε ότι δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Η συμφωνία αναφέρει ότι δεν παρέχει στον ΠΟΥ καμία εξουσία να υπαγορεύει κυβερνητικές πολιτικές σε τομείς όπως οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί ή τα lockdown.

Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο