Περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους προσήλθαν στις κάλπες

Πούτιν

Η Ρωσία ξεκίνησε την τελευταία ημέρα των προεδρικών εκλογών την Κυριακή με τη Μόσχα να κατηγορεί την Ουκρανία ότι χρησιμοποιεί αεροπορικές επιθέσεις για να προσπαθήσει να σαμποτάρει τις εκλογές που αναμένεται να κρατήσουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία για άλλα έξι χρόνια.

Περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους ψηφοφόρους έχουν ήδη προσέλθει στις κάλπες τις δύο πρώτες ημέρες των τριήμερων εκλογών, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η τελευταία ημέρα θα δοκιμάσει τη δύναμη της αντιπολίτευσης της χώρας, η οποία κάλεσε όλους τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν ταυτόχρονα το μεσημέρι, σε μια ενέργεια που ονομάστηκε «Μεσημέρι εναντίον του Πούτιν».

Σποραδικές διαμαρτυρίες έχουν ήδη σημαδέψει τις εκλογές, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με την Ουκρανία έχουν ρίξει μεγαλύτερη σκιά στην ψηφοφορία μέχρι στιγμής. Την Παρασκευή, ο Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο ότι προσπαθεί να διαταράξει τις εκλογές με τις εντεινόμενες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εντός της Ρωσίας και σε εδάφη που ελέγχονται από τη Μόσχα στην Ουκρανία. Υποσχέθηκε επίσης να τιμωρήσει την Ουκρανία.

Τοπικοί Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίς την Κυριακή ότι οι δυνάμεις του Κιέβου συνέχισαν τις επιθέσεις τους σε ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν αναφέρθηκε στις αναφερόμενες επιθέσεις στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του το Σάββατο, αλλά ευχαρίστησε τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών του «για τις νέες ουκρανικές δυνατότητες μεγάλου βεληνεκούς».

Το Κίεβο θεωρεί παράνομες και άκυρες τις εκλογές που διεξάγονται σε τμήματα της επικράτειάς του που ελέγχονται από τη Ρωσία. Στρατιωτικοί αναλυτές βλέπουν το καθημερινό σφυροκόπημα από το Κίεβο που στοχεύει κυρίως την ενέργεια και άλλες βασικές υποδομές ως μια προσπάθεια να κλονίσει το αίσθημα σταθερότητας των Ρώσων και να υπονομεύσει την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κανένας από τους άλλους τρεις υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο δεν αποτελεί αξιόπιστη πρόκληση για τον 71χρονο Πούτιν, ο οποίος κυριαρχεί στο πολιτικό τοπίο της Ρωσίας.

Αλλά οι υποστηρικτές του πιο σημαντικού εχθρού του Πούτιν, του αείμνηστου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε ξαφνικά σε μια σωφρονιστική αποικία της Αρκτικής τον Φεβρουάριο, κάλεσαν τους ανθρώπους σε όλη τη Ρωσία να προσέλθουν στις κάλπες την ίδια ώρα το μεσημέρι της Κυριακής σε καθεμία από τις 11 ζώνες ώρας της χώρας.

Η ενέργεια «Μεσημέρι κατά του Πούτιν», που εγκρίθηκε από τη χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, παρουσιάζεται ως ένας τρόπος για τους ανθρώπους να εκφράσουν την αντίθεσή τους χωρίς τον κίνδυνο σύλληψης, επειδή θα περιμένουν στην ουρά για να ψηφίσουν νόμιμα. Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει τους ανθρώπους να μην συμμετέχουν σε μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις.

«Σήμερα θέλουμε να πούμε σε όλους μας – το μεσημέρι είναι η αρχή», έγραψε η πρωτοβουλία «Μεσημέρι κατά του Πούτιν» στο Telegram νωρίς την Κυριακή.

«Ναι, κάποιοι από εμάς φοβόμαστε. Ναι, η επιλογή δεν είναι εύκολη. Αλλά εμείς είμαστε ο λαός. Και θα ανταπεξέλθουμε τόσο στην επιλογή όσο και στην ευθύνη».

Περισσότεροι από 114 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που η Μόσχα αποκαλεί «νέα εδάφη» της – τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που οι δυνάμεις της ελέγχουν μόνο εν μέρει, αλλά τις οποίες έχει διεκδικήσει ως μέρος της Ρωσίας.

Η Ρωσική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δήλωσε ότι περισσότεροι από 63 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν ήδη πάει στις κάλπες μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο