Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη σχεδόν 4% παρά τις σημερινές απώλειες

Pouring Oil

Το αμερικανικό αργό “έσπασε” το σερί απωλειών τριών εβδομάδων την Παρασκευή, καθώς οι αναλυτές βλέπουν μια πιο σφιχτή αγορά ενόψει του τρίτου τριμήνου.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για την ημέρα, αλλά ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με άνοδο σχεδόν 4%, καθώς η ζήτηση καυσίμων εν μέσω καλοκαιριού αναμένεται να μειώσει τα αποθέματα τις επόμενες εβδομάδες, παρόλο που η σεζόν έχει ξεκινήσει ήπια.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Ιουλίου έκλεισε στα 78.45 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 17 cents ή 0,22%. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι στιγμής καταγράφει άνοδο 9,5%.

Παράλληλα, το Brent παράδοσης Αυγούστου έκλεισε στα 82,62 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 13 cents ή 0,16%. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα σημειώνει άνοδο 7,2%.

Ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Kpler, δήλωσε ότι ο κίνδυνος είναι ανοδικός για τις τιμές του πετρελαίου, αν και τα κέρδη θα είναι αρκετά περιορισμένα.

“Υπάρχει κατά κάποιο τρόπο το αισιόδοξο επιχείρημα ότι μπαίνουμε στο καλοκαίρι, τα δρομολόγια των διυλιστηρίων θα είναι εξαιρετικά ισχυρά και θα μειώσουν τα αποθέματα”, δήλωσε στο CNBC ο Smith.

“Θα μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι τα 90 δολάρια, αλλά θα ξαναπέσουμε”, δήλωσε ο Smith. “Δεν θα πάμε στα 95 δολάρια, σε καμία περίπτωση δεν θα πάμε στα 100 δολάρια το βαρέλι”.

Αν και η αγορά έχει σε μεγάλο βαθμό “αποτινάξει” τον γεωπολιτικό κίνδυνο και έχει επικεντρωθεί εκ νέου στα θεμελιώδη μεγέθη, η RBC Capital Markets προειδοποίησε τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά την ολοένα και πιο επικίνδυνη κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

“Παρακολουθούμε στενά αν η αποχώρηση του Benny Gantz από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου θα γείρει τη ζυγαριά υπέρ μιας χερσαίας επιχείρησης με στόχο την απώθηση της Χεζμπολάχ από τα σύνορα”, δήλωσε η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων, στους πελάτες της RBC.

Το πετρέλαιο παραμένει αρκετά κάτω από τα ετήσια υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν τον Απρίλιο, αλλά έχει ανακτήσει έδαφος μετά το sell-off της περασμένης εβδομάδας που ώθησε τις τιμές σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, αφού ο OPEC+ παρουσίασε σχέδια για αύξηση της παραγωγής το τέταρτο τρίμηνο.

Παρόλα αυτά, το καρτέλ διατηρεί όλες τις περικοπές της παραγωγής σε ισχύ μέχρι τον Οκτώβριο.

“Παραμένουμε με την σύσταση αγοράς αργού, καθώς οι προσδοκίες μας για αύξηση της εποχικής καλοκαιρινής ζήτησης και μικρότερη αύξηση της προσφοράς παραμένουν σταθερές”, δήλωσε ο αναλυτής της Deutsche Bank Michael Hsueh.

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι το έλλειμμα προσφοράς πετρελαίου θα διευρυνθεί σε σχεδόν 1 εκατ.  βαρέλια ημερησίως το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που αναμένεται να στηρίξει την άνοδο των τιμών του Brent στα μέσα και πάνω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι.

Η Citigroup βλέπει επίσης μια πιο σφιχτή αγορά το τρίτο τρίμηνο, αν και πιθανότατα θα εισέλθει σε πλεόνασμα το 2025 λόγω της σταθερής αύξησης της παραγωγής και της επιβράδυνσης της ζήτησης, σύμφωνα με την τράπεζα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο