Πετρέλαιο: Κέρδη 6% σε επίπεδο μήνα – Άνοδος άνω του 12% στο εξάμηνο

Pouring Oil

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν την αδύναμη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ και αποκόμισαν κάποια κέρδη στο τέλος του τριμήνου, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον Μάιο αύξησαν τις πιθανότητες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος.

Σε αυτό το κλίμα, το Brent παράδοσης Αυγούστου – το συμβόλαιο έληξε την Παρασκευή – κέρδισε 2 cents στα 86,41 δολάρια το βαρέλι. Το πλέον ενεργό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 0,3% στα 85 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI έχασε 20 cents ή 0,24% στα 81,54 δολάρια το βαρέλι.

Σε επίπεδο εβδομάδας, το Brent πρόσθεσε 0,02% ενώ το WTI έχασε 0,2%. Σε επίπεδο  μήνα, και τα δύο ενισχύθηκαν περίπου 6%.

Από την αρχή της χρονιάς μέχρι στιγμής το WTI έχει ενισχυθεί πάνω από 13% ενώ το Brent έχει κερδίσει πάνω από 12%.

Ενώ η παραγωγή και η ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε υψηλό τεσσάρων μηνών τον Απρίλιο, η ζήτηση βενζίνης μειώθηκε στα 8,83 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) για τον εφοδιασμό πετρελαίου που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

“Η μηνιαία έκθεση από την EIA έδειξε ότι η ζήτηση βενζίνης ήταν αρκετά χαμηλή”, δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group. “Αυτοί οι αριθμοί δεν ενέπνευσαν πραγματικά περισσότερες αγορές”.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι ορισμένοι traders αποκόμισαν κέρδη στο τέλος του δεύτερου τριμήνου μετά την άνοδο των τιμών νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ, ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο, αυξάνοντας τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Παρόλα αυτά, η αντίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν ελάχιστη. Για τους traders πετρελαίου, η ανακοίνωση πέρασε απαρατήρητη, δήλωσε ο Charalampos Pissouros, ανώτερος επενδυτικός αναλυτής της  εταιρείας XM.

Οι traders εκτιμούν πλέον ότι η πιθανότητα για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο είναι 64%, από 50% πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME. Η χαλάρωση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι ευλογία για το πετρέλαιο, επειδή θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση από τους καταναλωτές.

Η Barclays αναμένει ότι το Brent θα παραμείνει γύρω στα 90 δολάρια το βαρέλι τους επόμενους μήνες.

Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να μην αλλάξουν πολύ το δεύτερο εξάμηνο του 2024, καθώς η ανησυχία για την κινεζική ζήτηση και η προοπτική υψηλότερης προσφοράς από τους βασικούς παραγωγούς αντισταθμίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters την Παρασκευή. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το Brent αναμένεται να κινηθεί κατά μέσο όρο στα 83,93 δολάρια το βαρέλι το 2024, ενώ το αμερικανικό αργό κατά μέσο όρο στα 79,72 δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο