Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1% εν μέσω φόβων για σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν την Πέμπτη οι τιμές πετρελαίου, καθώς οι φόβοι για πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ επισκίασαν τη χαμηλή ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Αυγούστου κέρδισε 1,19% ή 96 cents στα 81,86 δολάρια το βαρέλι. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι στιγμής έχει ενισχυθεί κατά 14%. Παράλληλα, το Brent παράδοσης Αυγούστου πρόσθεσε 1,14% ή 97 cents στα 86,22 δολάρια το βαρέλι. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι στιγμής έχει ενισχυθεί κατά 11,9%.

Το Ισραήλ ανέπτυξε στρατεύματα στα βόρεια αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επιθέσεις στα σύνορα με τον Λίβανο αυξήθηκαν από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με αναφορά της RBC Capital Markets την Πέμπτη. Η εικόνα φαίνεται να δείχνει προς μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, σύμφωνα με την RBC.

“Ωστόσο, η πραγματική απειλή για τον περιφερειακό ενεργειακό εφοδιασμό θα ήταν αν το Ιράν στόχευε κρίσιμες υποδομές για να διεθνοποιήσει το κόστος της σύγκρουσης ή αν το Ισραήλ στόχευε τις ιρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις”, ανέφεραν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη αιφνίδια αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου και βενζίνης για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Ιουνίου, απογοητεύοντας τους “ταύρους” που ήλπιζαν ότι η άνοδος της ζήτησης θα έδινε νέα ανάσα στο πρόσφατο ράλι του αργού.

“Αν δεν υπήρχε η σταθερή και σταδιακή αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να είχαν υποχωρήσει σημαντικά”, ανέφερε ο John Evans, αναλυτής της PVM.

Ο Daniel Yergin, αντιπρόεδρος της S&P Global, δήλωσε στο CNBC ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή βρίσκονται στο επίκεντρο της αγοράς. Προειδοποίησε ότι το πετρέλαιο μπορεί να εκτοξευθεί ξανά, επισημαίνοντας το ράλι του Απριλίου, όταν οι τιμές ξεπέρασαν τα 90 δολάρια ανά βαρέλι, όταν το Ισραήλ και το Ιράν βρέθηκαν στα πρόθυρα του πολέμου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο