Πετρέλαιο: Πάνω από τα 90 δολ. το brent, με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ισχυρά ανοδικά την Τετάρτη, μετά τον θάνατο τριών γιων ενός ηγέτη της Χαμάς σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός το οποίο μπορεί να περιπλέξει τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράςπετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου κέρδισε 1,06 δολ. ή 1,2%, κλείνοντας στα 90,48 δολάρια το βαρέλι, ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαΐου ενισχύθηκε κατά 98 σεντς ή 1,2%, στα 86,21 δολ. το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια κινήθηκαν “επιθετικά” ανοδικά μετά την είδηση για τον θάνατο των συγγενών του ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση της επίθεσης, περιγράφοντας τους τρεις γιους του Ισμαήλ Χανίγε ως στελέχη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Η Χαμάς είχε δηλώσει την Τρίτη ότι μελετούσε μια ισραηλινή πρόταση κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο της Γάζας που διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες, ωστόσο σημείωνε ότι την βρήκε “αδιάλλακτη” και δεν ικανοποιούσε κανένα από τα παλαιστινιακά αιτήματα.

  • “Η αγορά πετρελαίου ήταν και συνεχίζει να σημειώνει μεγάλες αντιδράσεις στα νέα από τη Γάζα”, δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital στη Νέα Υόρκη.

Μια συνεχιζόμενη σύγκρουση θα μπορούσε να παρασύρει και άλλες χώρες, ιδιαίτερα το Ιράν που υποστηρίζει τη Χαμάς, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό αργού στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC).

  • Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν νωρίτερα στη συνεδρίαση, αφού τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου και καυσίμων αυξήθηκαν κατά πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο λόγω της χαμηλής ζήτησης και των χαμηλότερων εξαγωγών πετρελαίου.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,8 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 5 Απριλίου, υπερδιπλάσια απ’ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, που “έβλεπαν” αύξηση κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια.

  • Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) έδειξαν επίσης πτώση περίπου 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) της προσφοράς προϊόντων πετρελαίου, δείκτη για τη ζήτηση καυσίμων και πτώση 2,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα στις εξαγωγές αργού πετρελαίου.

Ο διοικητής του ναυτικού του Στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα μπορούσαν να κλείσουν τα στενά του Ορμούζ, εάν χρειαστεί. Περίπου το ένα πέμπτο του όγκου της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου διέρχεται από το στενό σε καθημερινή βάση.

Η EIA, σε αυτό το κλίμα, ανέφερε ότι αναμένει ότι οι τιμές του αργού Brent θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 88,55 δολάρια το βαρέλι το 2024, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης περί 87 δολαρίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο