Δεκάδες μετοχές “παίζουν” σε ιστορικά ή και ετήσια υψηλά, με την απόλυτη πλειοψηφία των υπολοίπων να βρίσκονται σε ανοδική τάση.
Επειδή ο Έλληνας επενδυτής είναι αρκετά γκρινιάρης, θα επιθυμούσε την υλοποίηση του ιδανικού σεναρίου, ήτοι τη διαπραγμάτευση όλων των εισηγμένων τίτλων σε τιμή-ρεκόρ, προκειμένου οι ενδοιασμοί του για την υγεία του ράλι να καμφθούν.
Εικάζουμε, ότι η στάση αναμονής στο ΧΑ επικρατεί φυσιολογικά και ενώ η εκλογική αναμέτρηση θα λάβει χώρα μετά από 6 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει “άγχος” για την κατάταξη 1-2 των βουλευτικών κομμάτων.
Φυσικά, θα αποτιμήσουμε τις μετεκλογικές ισορροπίες πολύ σύντομα, με την Λεωφόρο Αθηνών να τάσσεται υπέρ της περαιτέρω συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης.
Ας θυμηθούμε, όμως, πού βρισκόταν το ΧΑ τα τελευταία 9 χρόνια και πού βρίσκεται τώρα – καμία σχέση! “Αστέρι” ο τραπεζικός κλάδος με τη φετινή απόδοση άνω του 50% να συμπαρασύρει ολόκληρο τον Γενικό Δείκτη.
Οι Επενδυτές ορθά επιβραβεύουν το συμμάζεμα αλλά και την βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών ακόμη και εν μέσω αύξησης στο κόστος του διαθέσιμου χρήματος.
Βραχυπρόθεσμο ορόσημο το αυριανό triple witching, δηλαδή η ταυτόχρονη λήξη σε Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (futures) και Δικαιώματα Προαίρεσης (options) του ΧΑ.
Στην Αγορά spot του ΧΑ θέτουμε ενδεικτικά τον πήχη των ημερήσιων συναλλαγών στα 100 εκατομμύρια ευρώ, τόσο ως μπούσουλα σοβαρού συναλλακτικού ενδιαφέροντος στις ανόδους όσο και ως μετρητή της δυναμικής μίας πιθανής διόρθωσης η οποία αργά ή γρήγορα θα γίνει αισθητή.
Έως και αυτή την ώρα, οι διεθνείς Αγορές δέχονται τα “απόνερα” των χθεσινών και των σημερινών ανακοινωθέντων της αμερικάνικης Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αντίστοιχα. Η μεν FED τηρεί στάση “βλέποντας και κάνοντας” λόγω της όποιας αποκλιμάκωσης του Πληθωρισμού, της ανθεκτικότητας του ΑΕΠ και της Απασχόλησης στις ΗΠΑ.
Η δε ΕΚΤ αποφεύγει τις κινήσεις εντυπωσιασμού ενόσω ο Ευρωπαϊκός δείκτης τιμών καταναλωτή δεν… εφησυχάζει, με τα “γεράκια” (βλ. Ευρωπαϊκός Βορράς) να κρατούν τα ηνία στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής στη Γηραιά Ήπειρο.
Οι τριμηνιαίες μετρήσεις αρνητικής ανάπτυξης στη Γερμανία θα έχουν τη δική τους σημασία για το πόσο “αυστηρή” θα είναι η ΕΚΤ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η διεθνής Αγορά κρατικών ομολόγων ΑΑΑ δεν είναι και στα καλύτερά της, με τα βραχυχρόνια spikes των αποδόσεων αλλά και τις αντεστραμένες χρονικές καμπύλες αποδόσεων να ανακαλούν στη μνήμη την περσινή “κόκκινη σεζόν” του κλάδου “σταθερού εισοδήματος”.
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.
Για οποιαδήποτε πληροφορία και επικοινωνία είμαι στη διάθεση σας στο e-mail

