Πέτρος Στεριώτης: Είναι δύσκολο – αν όχι γραφικό – να υποστηρίξουμε το σενάριο της “αρκούδας”

Με τον Γενικό Δείκτη στα πολυετή υψηλά του, είναι δύσκολο – αν όχι γραφικό – να υποστηρίξουμε το σενάριο της “αρκούδας”.

Διεθνώς, και ενώ αυτές τις ώρες οι Αγορές αποτιμούν τα σημερινά στοιχεία Πληθωρισμού των ΗΠΑ, οι αγοραστές Μετοχών διατηρούν τη μακροπρόθεσμη τάση υπέρ τους, τη στιγμή, πάντως που τα κρατικά Ομόλογα εμφανίζουν σημάδια “κούρασης” λόγω profit taking.

Τη στιγμή που οι Κεντρικές Τράπεζες φαίνεται να υποκύπτουν στις “πιέσεις” αποκλιμάκωσης των επιτοκίων παρέμβασης, η αξία του χρήματος βαίνει μειούμενη, γεγονός που ωθεί πολλούς Επενδυτές στη λύση της προστασίας μέσω της διασποράς χαρτοφυλακίου στις Μετοχές.

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει στον Nasdaq, με τις μετοχές Τεχνολογίας να “αφήνουν πίσω” όσους διστάζουν. Όσο το “τρένο” των αποτιμήσεων τρέχει, όλο και περισσότεροι θα σπεύδουν να τοποθετηθούν και θα είναι τότε που η αγοραστική ευφορία θα δημιουργήσει συνθήκες “φούσκας έτοιμης να σκάσει”.

Εν τω μεταξύ βρισκόμαστε ακόμη σε ημερολογιακά θετική περίοδο,, με το “φαινόμενο του Ιανουαρίου” να συμβαδίζει με το bull market. Πάντως, το Φαινόμενο του Ιανουαρίου, όπως και κάθε άλλη “ανωμαλία” των Αγορών η οποία γίνεται ευρέως γνωστή στο επενδυτικό κοινό, έχει αρχίσει και εξασθενεί διεθνώς τα τελευταία χρόνια.

Η ίδια η πράξη θα δείξει αν το φαινόμενο θα έχει ισχύ φέτος ή αν θα επικρατήσει η θεωρία της «αποτελεσματικής αγοράς», σύμφωνα με την οποία οι τιμές των περιουσιακών στοιχειών δεν είναι προβλέψιμες.

Σε κάθε περίπτωση, η μάχη κατά του Πληθωρισμού θα έχει ακόμη πολλά “επεισόδια” κατά τη διάρκεια αυτού του οικονομικού κύκλου.

Στα καθ’ ημάς, το χρηματιστήριο υψηλής διακυμανσιμότητας/χαμηλού βάθους, όπως το ελληνικό, διαθέτει πληθώρα τίτλων οι οποίοι θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν σε ένα γενικότερο εποχιακό ή κυκλικό ανοδικό «κύμα», αλλά η επενδυτική διαδικασία πρέπει να συνυπολογίζει μεγάλο αριθμό παραγόντων, με σημαντικότερο στη παρούσα φάση τη βελτίωση της οπτικής για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών και μεταρρυθμίσεων.

Τεχνικά, θα παρακολουθήσουμε τη συμπεριφορά του ΓΔ πέριξ του κρίσιμου επιπέδου των 1.350 μονάδων, το οποίο αποτελεί το make-or-break προς τις 1.500 ή τις 1.100 για το υπόλοιπο του έτους.

Με εκτίμηση

Καλή σας ημέρα

Γενικό Δείκτη

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ

*Ο Πέτρος Στεριώτης είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο