Πέτρος Στεριώτης: Εβδομαδιαίο σχόλιο Χρηματιστηρίου και ξένων Αγορών (28/11/2024)

Εβδομαδιαίο σχόλιο Χρηματιστηρίου και ξένων Αγορών (28/11/2024)

από τον Πέτρο Στεριώτη, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών.

  • Οριακά θετικό το μηνιαίο πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ λίγο πριν την ολοκλήρωση του Νοεμβρίου,  με τους επαγγελματίες διαχειριστές να έχουν ήδη ξεκινήσει το «κλείσιμο βιβλίων», όπερ σημαίνει «καμία βιασύνη» για το άνοιγμα νέων θέσεων.

Παράλληλα, οι κωδικοί λιανικής κινούνται σε ρυθμούς… Black Friday για οποιαδήποτε άλλη αγορά πλην αυτής των μετοχών.

  • Δικαιολογημένες αμφότερες οι κατηγορίες επενδυτών, καθώς ο ΓΔ έχει «κουράσει» πέριξ των 1.400 μονάδων δίχως να παραπέμπει σε επικείμενο εποχικό ράλι “Santa Claus” ή έστω σε “window dressing” των αποτιμήσεων ενόψει του τελικού reporting των ετήσιων αποδόσεων.

Η πολύμηνη συσσώρευση του ΓΔ και η απουσία ξεκάθαρου momentum αποτρέπουν το «έξυπνο» αλλά και το «γρήγορο χρήμα» από το να έρθουν… προς τα μέρη μας, ενώ παράλληλα ποικιλία εναλλακτικών, αναδυόμενων και αναπτυγμένων αγορών καλούν τους Θεσμικούς σαν άλλες «Σειρήνες».

  • Προφανώς, η στενή «πόρτα εξόδου» της λεωφόρου Αθηνών αυξάνει τη βαρύτητα των όποιων ρευστοποιήσεων και συχνά δημιουργεί λάθος εντυπώσεις σχετικά με τη δυναμική και τις προοπτικές του ΧΑ, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Ενώ ο ΓΔ ετοιμάζεται να «πανηγυρίσει» το 4ο συναπτό έτος ανόδου, μια προσεκτικότερη ματιά προβληματίζει καθώς η πλειοψηφία των εισηγμένων μετοχών ξεκίνησε το 2024 από επίπεδα υψηλότερα από τα τωρινά.

  • Οι μεν περιπτώσεις τίτλων που καταγράφουν χαμηλά μηνών ή και πολυετή επιβεβαιώνουν την ανησυχητική απόκλιση (divergence) τμήματος της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς από την «βιτρίνα», η δε υποαπόδοση νεοεισηγμένων «χαρτιών» κόβει την όρεξη ανάληψης νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Το γεγονός ότι η τιμή αξιόλογων επιλεγμένων μετοχών εσχάτως δεν κινείται «παράλληλα» με την πορεία των οικονομικών μεγεθών των αντίστοιχων εισηγμένων χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης.

  • Δεν οραματιζόμαστε το Χρηματιστήριο της Αθήνας ως την τέλεια «αποτελεσματική» αγορά που, σύμφωνα με την ακαδημαϊκή θεωρία, θα ενσωμάτωνε άμεσα και πλήρως όλες τις διαθέσιμες θεμελιώδεις πληροφορίες.

Εκφράζουμε προβληματισμό όμως για το γεγονός ότι εταιρείες διαπραγματευόμενες σε μονοψήφιο P/και έχουσες θετικό μακροπρόθεσμο outlook δυσκολεύονται να «σηκώσουν κεφάλι».

  • Και όλα αυτά παρά τις ικανοποιητικότατες μερισματικές αποδόσεις, που -υπό κανονικές συνθήκες- λειτουργούν ως βασικός λόγος προσέλκυσης νέων και παραμονής των παλαιών μετόχων.

Σε διεθνές επίπεδο, οι επενδυτές συνεχίζουν να προκρίνουν τη Wall Street έναντι των ευρωπαϊκών ΧΑ, τα οποία ζορίζονται από την πολιτική αποδυνάμωση Γερμανίας και Γαλλίας, τη λιμνάζουσα ευρωπαϊκή οικονομία και τα ερωτηματικά σε θέματα ενεργειακά, κοινωνικής συνοχής κλπ.

  • Σε αυτά τα πλαίσια, αναμένεται διεύρυνση του επιτοκιακού spread μεταξύ Federal Reserve και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και νέες «περιπέτειες» για το Ευρώ

Δίχως αυτό να σημαίνει ότι και οι ΗΠΑ δεν αποτελούν «γνωστό-άγνωστο» λίγο πριν την ανάληψη της Προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ

  • και τις ανησυχίες που προκαλούν οι «ιδέες» του για την αναζωπύρωση των εμπορικών πολέμων, την αναβίωση του προστατευτισμού, τον περιορισμό της αυτονομίας της Fed κλπ.

Γνωστά σε όλους και τα ανοιχτά γεωπολιτικά ζητήματα, με τις Αγορές όμως να συνεχίζουν να κάνουν… υπομονή και τον DowJones να παραμένει σε ιστορικά υψηλά λες και δεν τρέχει τίποτα και με το Bitcoin σε ιστορικά υψηλά να «καλοβλέπει» τα 100.000 δολάρια.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη του MME ή του αρθρογράφου για τυχόν επενδυτικές αποφάσεις των αναγνωστών του παρόντος ή άλλων τρίτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο