Πέτρος Στεριώτης: Η κρίσιμη αντίσταση για τις επόμενες συνεδριάσεις εντοπίζεται στις 1.472 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε κέρδη της τάξης του 8,5% το πρώτο φετινό εξάμηνο, με το θετικό πρόσημο της εν λόγω περιόδου να μην έχει «απειληθεί» σε καμία συνεδρίαση, παρά την αξιοπρόσεκτη απομάκρυνση του Δείκτη από τα πολυετή υψηλά του Μαΐου.

Στην τρέχουσα απαιτητική διεθνή πολιτική και επιτοκιακή συγκυρία, επιλεγμένες εισηγμένες συνεχίζουν να «λάμπουν» εν μέσω προσδοκιών για συνέχιση της υψηλής κερδοφορίας τους, γεγονός που προσελκύει επενδυτές βασιζόμενους σε θεμελιώδη μεγέθη όπως οι καθαρές ταμειακές ροές (net cash flow) και το εκτιμώμενο P/E.

Παράλληλα, οι μερισματικές αποδόσεις που «ανταγωνίζονται» ακόμη και την απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου δεν περνούν απαρατήρητες από το «έξυπνο χρήμα». Μένει να δούμε, βέβαια, αν η μερισματική ρευστότητα που αποκτούν τα χαρτοφυλάκια θα επανεπενδυθεί στο ΧΑ ή θα βρει «διέξοδο» σε άλλες μορφές επένδυσης ή κατανάλωσης εκτός λεωφόρου Αθηνών.

Στον αντίποδα, ο «ατροφικός» όγκος συναλλαγών συνεχίζει να ταλανίζει μια Αγορά που θέλει να θεωρείται αναπτυγμένη, με την πλειονότητα των εν δυνάμει επενδυτών λιανικής να «λάμπει δια της απουσίας της» και για τους δικούς της λόγους από τα χρηματιστηριακά δρώμενα.

Τα πρόσφατα μεγάλα placements ελληνικών μετοχών προκαλούν οπωσδήποτε μία «κόπωση» στην ούτως ή άλλως ρηχή Αγορά μας, ενώ τμήματα της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν έχουν «πείσει» με την συνολική τους απόδοση, πόσω μάλλον εν μέσω του υφιστάμενου ελληνικού δομικού bull market.

Διαγραμματικά και σε ό,τι αφορά τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, ανθεκτικότητα έχει επιδείξει το επίπεδο-κλειδί των 1.400 μονάδων, ενώ κρίσιμη αντίσταση για τις επόμενες συνεδριάσεις εντοπίζεται στις 1.472.

* ο Πέτρος Στεριώτης είναι πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts.

Αποποίηση ευθύνης: Tο άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί πρόταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης οιουδήποτε χρηματιστηριακώς διαπραγματευόμενου προϊόντος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο