Πέτρος Στεριώτης: Κοντά στα πολυετή υψηλά του ο ΓΔ, εικάζοντας ένα φιλοεπενδυτικό μετεκλογικό “αύριο”

Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης

Κοντά στα πολυετή υψηλά του ο Γενικός Δείκτης, αφουγκράζεται το γενικά θετικό διεθνές περιβάλλον και πιθανότατα εικάζοντας ένα φιλοεπενδυτικό μετεκλογικό “αύριο”.
  • Οι ομολογουμένως πολλές προκλήσεις (ευρωστία αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, επιτόκια κλπ) αλλά και η εκλογική αβεβαιότητα αποτρέπουν βέβαια πολλούς ακόμη εν δυνάμει αγοραστές από τη συμμετοχή τους στο εγχώριο secular bull market.
Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών συναντώνται οι κινητοί μέσοι όροι 20 και 50 ημερών του Γενικού Δείκτη, κάτι που δείχνει ότι η Αγορά ψάχνει τα πατήματά της και έχει επεξεργαστεί τους “υπεραγορασμένους” ταλαντωτές των μηνών που προηγήθηκαν.
  • Εν μέσω αποτίμησης των σημερινών ανακοινώσεων της EKT, αλλά και στον απόηχο των χθεσινών διευκρινίσεων της Federal Reserve, εκτιμούμε ότι και οι δύο αυτές Αρχές έχουν πλάνο το οποίο έχει ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις. Διατηρούν την αντι-πληθωριστική ρητορική και αυτοαποκαλούνται data-driven αλλά… δεν διακρίνουν σημάδια αδυναμίας του πιστωτικού συστήματος ή της Οικονομίας.
Έχουμε εντυπωσιαστεί από την ταχύτητα με την οποία οι διεθνείς Επενδυτές “ξεχνούν” ότι μόλις πριν λίγες ημέρες σημειώθηκε η 2η μεγαλύτερη χρεωκοπία στα αμερικάνικα τραπεζικά χρονικά. Αυτή η επενδυτική συμπεριφορά, την οποία απεικονίζουν οι Δείκτες και το Συνάλλαγμα, αποτελεί bullish ένδειξη για τη συνέχεια.
  • Στον αντίποδα, η ισχυροποίηση Χρυσού και Treasury είναι οι κλασσικές κινήσεις “ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων”, αλλά και πάλι τίποτα δεν θυμίζει τις τελευταίες μεγάλες κρίσεις και τα μαζικά ξεπουλήματα των risk assets.
Για τις επόμενες εβδομάδες, και ενώ δεν αποκλείουμε να σπάσουν και άλλοι αδύναμοι “κρίκοι” του χρηματοπιστωτικού Συστήματος, η ελληνική Αγορά καλείται να παραμείνει όχι απλά ψύχραιμη αλλά και να αποδείξει ότι τα κέρδη της τάξης του 40% του τελευταίου οκταμήνου δεν είναι τυχαία.
  • Αιτιάσεις για profit-taking θα υπάρξουν μπαίνοντας στην τελική ευθεία αλλά και μετά τις βουλευτικές εκλογές, αλλά οι θετικές εταιρικές εξελίξεις θα συνεχίσουν να επιβραβεύονται σε βάθος χρόνου.
Με εκτίμηση και αποποίηση
Πέτρος Κίμωνα Στεριώτης
***

Σ/Σ:

  • Είναι πιστοποιημένος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Παροχή Επενδυτικών Συμβουλών, στη Διαχείριση Χαρτοφυλακίου Πελατών και στην Εκπόνηση Αναλύσεων για Χρηματοπιστωτικά Μέσα και Εκδότες (επαγγελματικές πιστοποιήσεις Τύπου A, Β, Γ και Δ).  Είναι πιστοποιημένος από την Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Advanced).

Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ και Χρηματοοικονομικά στην Αγγλία και τη Γερμανία. Έχει εργαστεί στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Γερμανία ως trader, risk manager και οικονομικός αναλυτής. Ασχολείται ενεργά με τις αγορές τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει σειρά δημοσιεύσεων σε επενδυτικές ιστοσελίδες και περιοδικά. Για οποιαδήποτε πληροφορία και επικοινωνία είναι στη διάθεση σας στο e-mail [email protected]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο