ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Πολλά θα κριθούν άπαξ και οι 1.140 μονάδες δοκιμασθούν εκ νέου…

Ανοδική παραμένει η τάση στον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, με τον διψήφιο αριθμό σερί “βόρειων” συνεδριάσεων που προηγήθηκε, να αποτελεί μία πολύ καλή παρακαταθήκη για την πορεία της Αγοράς βαίνοντας προς το χρονικό ορόσημο των βουλευτικών εκλογών.

  • Λογικές οι εκάστοτε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας ταυτόχρονης με τις “υψηλές πτήσεις” του ΓΔ.
Οι κωδικοί της Αθηνών, άλλωστε, αφενός δεν φημίζονται για την υπομονή τους, αφετέρου η πολύχρονη ταλαιπωρία των 2 τελευταίων δεκαετιών περιορίζει την εμπιστοσύνη στην άνοδο και τη διάθεση για νέες περιπέτειες.
 
Το ημερήσιο διαγραμματικό “κηροπήγιο” της Τετάρτης, με κατεύθυνση προς το gap της Δευτέρας του Πάσχα και με κλείσιμο σε χαμηλό διημέρου, παρότι ενέχει κινδύνους, δεν πρέπει να βγάλει κακήν-κακώς τα χαρτοφυλάκια από την εν εξελίξει δομική ανοδική τάση.
 
Στον αντίποδα, τα dips προσφέρουν την ευκαιρία αναζήτησης αγοραστικών στηριγμάτων είτε σε καλούς τίτλους που φαίνεται να έχουν μείνει πίσω, είτε σε τίτλους που “πάνε με τα χίλια”.
 
Σημασία έχει η μεγάλη εικόνα και το “κόλλημα” στο τερματικό τις περισσότερες φορές δημιουργεί τάσεις over-trading και έξοδο από τις “ζουμερές” τάσεις.
 
Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, το υψηλό του Φεβρουαρίου αποτελεί τον σαφέστερο στόχο της Αγοράς και πολλά θα κριθούν άπαξ και οι 1.140 μονάδες δοκιμασθούν εκ νέου.
 
Εκτιμούμε τις προεξοφλητικές δυνατότητες της “κορδέλας”, αλλά θα αποφύγουμε για την ώρα τον πειρασμό να μιλήσουμε για προδιαγεγραμμένο φιλοεπενδυτικό αποτέλεσμα της κάλπης.
 
Σε ό,τι αφορά τα δυνατά θεμελιώδη επιλεγμένων εισηγμένων, αυτά δεν αναμένεται να εκτροχιαστούν επί της ουσίας, αλλά το περιτύλιγμα του μακροοικονομικού και μετεκλογικού περιβάλλοντος θα επηρεάσει τις μελλοντικές αποτιμήσεις.
 
Οι πολυαναμενόμενες αναβαθμίσεις ίσως έχουν εν πολλοίς ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις, αλλά επιθυμούμε να μην κοιτάζουμε μόνον την κορυφή του παγόβουνου αλλά βαθύτερα εντός των υδάτων.
 
Με τον Μάιο προ των θυρών, ας μην ξεχνάμε τη χρηματιστηριακή ρήση “sell in May and go away”, η οποία βασίστηκε στην αρνητική ιστορική εποχικότητα των ξένων ΧΑ το επόμενο διάστημα.
 
Παρ’όλα αυτά, ακόμη και τα Ξένα δρουν στην παρούσα φάση υποστηρικτικά, καθώς τα επιτοκιακά και ενεργειακά ρίσκα φαίνεται να κρύβονται τρόπον τινά “κάτω από το χαλάκι” των Αγορών και ενώ ουδείς portfolio manager θέλει να υπεραποδώσει μίας συνολικά ανοδικής Wall Street, που έχει την τεχνολογία στην αιχμή των ανοδικών κινήσεων.
 
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ
******
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%82_%
  • Είναι πιστοποιημένος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Παροχή Επενδυτικών Συμβουλών, στη Διαχείριση Χαρτοφυλακίου Πελατών και στην Εκπόνηση Αναλύσεων για Χρηματοπιστωτικά Μέσα και Εκδότες (επαγγελματικές πιστοποιήσεις Τύπου A, Β, Γ και Δ).  Είναι πιστοποιημένος από την Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Advanced).

Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ και Χρηματοοικονομικά στην Αγγλία και τη Γερμανία. Έχει εργαστεί στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Γερμανία ως trader, risk manager και οικονομικός αναλυτής. Ασχολείται ενεργά με τις αγορές τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει σειρά δημοσιεύσεων σε επενδυτικές ιστοσελίδες και περιοδικά. Για οποιαδήποτε πληροφορία και επικοινωνία είναι στη διάθεση σας στο e-mail

[email protected]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο