Πέτρος Στεριώτης: Προσοχή στους “εγκλωβισμούς” σε “τρένο που έχει τρέξει με τα χίλια”…

Θεωρούμε ότι το “εύκολο χρήμα” βγήκε και ότι οι γνωστοί “αστέρες” του ταμπλό θα πρέπει να δώσουν αργά ή γρήγορα την πρωτοκαθεδρία σε θεμελιωδώς sound “χαρτιά” τα οποία έχουν ξεχαστεί στον “πάγκο”.

Δεδομένου του πολύμηνου προηγηθέντος ράλι και ατενίζοντας τα “σύννεφα” στην παγκόσμια Οικονομία, εκτιμούμε ότι, η “ώρα της αλήθειας πλησιάζει”.

Με τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά 109 μηνών, η ανοδική τάση της λεωφόρου Αθηνών είναι “υπεράνω υποψίας”.

Παρ’όλα αυτά ο τζίρος, που βρίσκεται σταθεροποιητικά στις παρυφές των 100 εκατ., δείχνει ότι ούτε οι εν δυνάμει αγοραστές “κάνουν ουρές για να μπουν”, ούτε οι πωλητές “καίγονται” να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους για να περάσουν από το “ταμείο”.

Δεν αγνοούμε τα σενάρια περί του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης που θα πρωταγωνιστήσει στο μέλλον, αλλά η ωμή πραγματικότητα είναι η εμμονή του πληθωρισμού πάνω από τους επίσημους στόχους του 2%.

Παρά την αισιοδοξία πολλών αναλυτών και ΜΜΕ για τερματισμό στην άνοδο των επιτοκίων παρέμβασης, οι ίδιοι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες εφιστούν την προσοχή των Κεφαλαιαγορών στο ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος προκειμένου ο τιμάριθμος να πάρει την “κάτω βόλτα”.

Η αμερικάνικη αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, κάτι που ευνοεί σαφώς τα εταιρικά κέρδη και τις αποτιμήσεις, από την άλλη όμως δικαιολογεί τα “γεράκια” της Federal Reserve και τους “πληθωριστές” των Εμπορευμάτων.

Όσο οι ξένοι επενδυτές θα αναρωτιούνται αν οι multi-billion εισηγμένες μετοχές της Νέας Υόρκης έχουν φτιάξει μια μεγαλοπρεπή “φούσκα” ή όχι, στα καθ’ ημάς οι Επενδυτές εκτιμούμε ότι θα είναι συνετό να αρχίσουν την αναζήτηση των τίτλων που θα πρωταγωνιστήσουν στον νέο, “μετεκλογικό κύκλο” του ΧΑ.

Θεωρούμε ότι το “εύκολο χρήμα” βγήκε και ότι οι γνωστοί “αστέρες” του ταμπλό θα πρέπει να δώσουν αργά ή γρήγορα την πρωτοκαθεδρία σε θεμελιωδώς sound “χαρτιά” τα οποία έχουν ξεχαστεί στον “πάγκο”.

Η διάχυση του ράλι σε όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα του ΧΑ, χωρίς πανικόβλητο rotation και χωρίς ακραίες “νότιες” κινήσεις θα είναι το ευχής έργον εν μέσω παραδοσιακής καλοκαιρινής “ραστώνης” και ενόψει ενός χρηματιστηριακού Φθινοπώρου που αναμένεται με ενδιαφέρον με την ενσωμάτωση και της επενδυτικής βαθμίδας στα “μπλοκάκια” των Ξένων.

Εν μέσω Θέρους επαναλαμβάνουμε: προσοχή στους “εγκλωβισμούς”, οι οποίοι συχνά οφείλονται στην άπληστη και άκαιρη άνοδο σε “τρένο που έχει τρέξει με τα χίλια”.

Τα ανοιχτά μέτωπα της παγκόσμιας Οικονομίας παραμένουν ανοιχτά, με τις καμπύλες αποδόσεων να δείχνουν ύφεση στις ΗΠΑ, ενώ τα ίδια τα data την έχουν επιβεβαιώσει στην Ευρωζώνη.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα λαμβάνει ιστορικού μεγέθους διαστάσεις, με παράδειγμα τον ιαπωνικό Nikkei τον οποίον “ξαναθυμηθήκαμε” λόγω της καταγραφής ρεκόρ τριάκοντα ετών και σε επίπεδα που μας γύρισαν στα “χρόνια της αθωότητας” στη συμπαθέστατη χώρα-πρώην παγκόσμιο πιονιέρο της παγκόσμιας Τεχνολογίας και σταθερό “ασθενή” της αγοράς Συναλλάγματος λόγω του παραπαίοντος γεν.
 
Πέτρος Στεριώτης (πιστοποιημένος χρηματιστηριακός αναλυτής)
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο