Πιέσεις δέχεται το ευρώ μετά τις πρόωρες εκλογές στην Γαλλία

ευρώ δολάριο

ευρώ δολάριο

Το ευρώ υποχώρησε απότομα τη Δευτέρα, χτυπημένο από πολιτική αβεβαιότητα μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το δολάριο ήταν σταθερό ενόψει της συνεδρίασης της Federal Reserve αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Το δολάριο υποστηρίχθηκε από μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή, η οποία μείωσε τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων και έτσι υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να πάρει χρόνο για να ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης φέτος.

Το ευρώ έφτασε σε χαμηλό ενός μηνός στα 1,07485 δολάρια στην Ασία, λίγες ώρες αφότου ο Μακρόν πήρε ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την εξουσία του προκηρύσσοντας εκλογές μετά τα κέρδη της ακροδεξιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ευρωσκεπτικιστές εθνικιστές σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Κυριακή, σύμφωνα με συγκεντρωτικό exit poll, αν και τα κεντρώα, φιλελεύθερα και σοσιαλιστικά κόμματα αναμένεται να διατηρήσουν την πλειοψηφία.

Το ευρώ υποχώρησε τελευταία κατά 0,44% στα 1,0753 δολάρια και έχει υποχωρήσει περισσότερο από 2,5% έναντι του δολαρίου φέτος. Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022 έναντι της λίρας και υποχώρησε 0,2% έναντι του γιεν.

Ο Charu Chanana, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής στη Saxo, δήλωσε ότι το ευρώ έχει υποστεί διπλό πλήγμα από τα καυτά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή και την πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη.

“Αυτό προσθέτει στις καθοδικές πιέσεις για το νόμισμα μετά την έναρξη του κύκλου χαλάρωσης της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Fed θα μπορούσε να δει να καθυστερεί τις μειώσεις των επιτοκίων της προς το παρόν”.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα σε μια καλά τηλεγραφημένη κίνηση, αλλά προσέφερε λίγες ενδείξεις σχετικά με τις προοπτικές για τη νομισματική πολιτική, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο.

Οι αγορές στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και την Αυστραλία είναι κλειστές για διακοπές.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά το αμερικανικό νόμισμα έναντι έξι αντιπάλων, αυξήθηκε κατά 0,18% στα 105,25, έχοντας αγγίξει το υψηλό σχεδόν ενός μηνός των 105,30 νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Τα στοιχεία την Παρασκευή έδειξαν ότι οι μη γεωργικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 272.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, έναντι προσδοκιών σε δημοσκόπηση του Reuters για 185. 000, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από 120.000 έως 258.000.

Οι αγορές τιμολογούν τώρα 36 μονάδες βάσης περικοπών της Fed φέτος σε σύγκριση με σχεδόν 50 μ. β. – ή τουλάχιστον δύο περικοπές – πριν από τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας.

Οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο είναι τώρα περίπου 50%, από περίπου 70% την Πέμπτη. Η Fed συνεδριάζει την Τρίτη και την Τετάρτη και αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Αντίθετα, τα φώτα της δημοσιότητας θα είναι στραμμένα στα σχόλια του προέδρου Τζερόμ Πάουελ και στο αν υπάρχουν αλλαγές στις οικονομικές προβλέψεις. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αναμένονται επίσης την Τετάρτη.

Ο Moh Siong Sim, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην Τράπεζα της Σιγκαπούρης, δήλωσε ότι οι αγορές θα είναι πιο προσεκτικές και θα περιμένουν την έκθεση για τον πληθωρισμό και τη συνεδρίαση της Fed για να δώσουν κάποια κατεύθυνση.

“Οι αγορές θα επικεντρωθούν στο dot plot ως προς το αν θα είναι δύο ή μία (προβλέψεις μείωσης επιτοκίων)”.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας πρόκειται να πραγματοποιήσει τη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της την Πέμπτη και την Παρασκευή, με την κεντρική τράπεζα να αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε εύρος 0-0,1%.

Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της BOJ σκέφτονται τρόπους για να επιβραδύνουν την αγορά ομολόγων και μπορεί να προσφέρουν νέα καθοδήγηση.

Το ιαπωνικό γεν αποδυναμώθηκε στα 157,13 τη Δευτέρα και παραμένει κοντά στο κατώτατο σημείο 34 ετών πέρα από τα 160 ανά δολάριο που επιτεύχθηκε στα τέλη Απριλίου, γεγονός που ώθησε τους Ιάπωνες αξιωματούχους να δαπανήσουν περίπου 9,8 τρισεκατομμύρια γιεν (62,46 δισεκατομμύρια δολάρια) για νομισματική παρέμβαση για να το στηρίξουν.

Η στερλίνα άλλαξε ελάχιστα στα 1,27145 δολάρια έχοντας αγγίξει τα 1,2700 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο σε μια εβδομάδα νωρίτερα στη συνεδρίαση.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο