Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω Siemens, DT, και EasyJet

χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση την Πέμπτη παρά το παγκόσμιο ράλι που προκάλεσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν κάποια αρνητικά κέρδη.

Ο δείκτης DAX στη Γερμανία διαπραγματευόταν 0,1% χαμηλότερα, ο CAC 40 στη Γαλλία υποχώρησε 0,2% και ο FTSE 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε 0,4%.

Τα κέρδη επιβαρύνουν το ευρωπαϊκό κλίμα

Οι ευρωπαϊκές αγορές αντιστρέφουν τη γενική θετική διάθεση την Πέμπτη, επιβαρυμένες από κάποια απογοητευτικά εταιρικά νέα.

Η μετοχή της Siemens υποχώρησε σχεδόν 2% αφού ο γερμανικός μηχανολογικός όμιλος ανακοίνωσε πτώση 2% στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου στις βιομηχανικές του δραστηριότητες, μετά την επιβράδυνση του εμβληματικού τμήματος εργοστασιακού αυτοματισμού.

Η μετοχή της Deutsche Telekom (OTC:DTEGY) υποχώρησε 0,6% παρά το γεγονός ότι ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας υποστήριξε την καθοδήγησή του για το σύνολο του έτους μετά την επίτευξη υψηλότερων εσόδων το πρώτο τρίμηνο.

Η μετοχή της EasyJet υποχώρησε 6% αφού η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους ανακοίνωσε μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες ζημίες προ φόρων για το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρόλο που δήλωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στον κλάδο αρχίζουν να υποχωρούν.

Αυτά ήταν μερικά καλά νέα, με τη μετοχή της BT Group (LON: BT) να αυξάνεται κατά 9% αφού ο όμιλος τηλεπικοινωνιών ώθησε το μέρισμα υψηλότερα, επιτυγχάνοντας το πρόγραμμα μείωσης κόστους ύψους 3 δισεκατομμυρίων λιρών ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Ευρώπη κάνει παγκόσμιο ράλι

Οι απώλειες στην Ευρώπη, αν και ομολογουμένως αρκετά μικρές, αντιστρέφουν την παγκόσμια τάση, μετά το ράλι της Wall Street σε νέα επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της νύχτας και στη συνέχεια τα σχετικά κέρδη στην Ασία.

Ο κύριος καταλύτης ήταν η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ τον Απρίλιο κάτω από τις προσδοκίες, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η Federal Reserve μπορεί να μειώσει τα επιτόκια φέτος, πιθανότατα από τον Σεπτέμβριο.

Οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο είχαν οδηγήσει σε απότομη μείωση των στοιχημάτων μείωσης των επιτοκίων και πυροδότησαν ακόμη και κάποιες ανησυχίες για μια πρόσθετη αύξηση, η οποία θα έπληττε την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια πριν από τη Fed, πιθανότατα τον Ιούνιο, και υπάρχουν πολλοί ομιλητές κεντρικών τραπεζών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, για να παράσχουν περαιτέρω ενδείξεις της σκέψης τους σχετικά με τη μελλοντική νομισματική πολιτική.

Το αργό πετρέλαιο αυξάνεται μετά τον CPI των ΗΠΑ, τα αποθέματα

Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν την Πέμπτη, επεκτείνοντας τα κέρδη από την προηγούμενη συνεδρίαση στον απόηχο της ανακοίνωσης του πληθωρισμού καταναλωτή στις ΗΠΑ και μιας μεγαλύτερης από την αναμενόμενη αύξησης των αποθεμάτων των ΗΠΑ.

Μέχρι τις 03:25 ET, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ διαπραγματεύονταν 0,4% υψηλότερα στα 78,91 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent ανέβηκε 0,3% στα 83,03 δολάρια το βαρέλι.

Οι αγορές πετρελαίου έχουν ενισχυθεί από την ηπιότερη από την αναμενόμενη ανακοίνωση του ΔΤΚ των ΗΠΑ, η οποία έχει αυξήσει την προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων, αυξάνοντας ενδεχομένως τη μελλοντική παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και συνεπώς τη ζήτηση πετρελαίου.

Τα επίσημα στοιχεία την Τετάρτη έδειξαν ότι τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ συρρικνώθηκαν κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 10 Μαΐου, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η ζήτηση βελτιώνεται στον μεγαλύτερο καταναλωτή καυσίμων στον κόσμο, ειδικά καθώς πλησιάζει η καλοκαιρινή περίοδος.

Επιπλέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού υποχώρησαν 0,1% στα 2.393,60 δολάρια/oz, ενώ το EUR/USD διαπραγματεύτηκε 0,1% χαμηλότερα στα 1,0880 δολάρια.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο