Πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου λόγω επιτοκίων και δολαρίου

πετρελαίου δολάριο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, καθώς οι ανησυχίες για υψηλότερα επιτόκια επανεμφανίστηκαν και ανέβασαν το δολάριο, αντισταθμίζοντας τη στήριξη των αγορών πετρελαίου από τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις περικοπές προσφοράς του ΟΠΕΚ+.


Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 3 σεντς στα 85,21 δολάρια το βαρέλι στις 0632 GMT, αφού υποχώρησαν 0,6% την Παρασκευή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate ήταν στα 80,71 δολάρια το βαρέλι, μειωμένα κατά 2 σεντς.


“Το δολάριο ΗΠΑ άνοιξε την προσφορά σήμερα το πρωί και φαίνεται να έχει σπάσει υψηλότερα μετά τα καλύτερα στοιχεία PMI των ΗΠΑ την Παρασκευή το βράδυ και τις πολιτικές ανησυχίες πριν από τις γαλλικές εκλογές”, δήλωσε ο Tony Sycamore, αναλυτής αγορών με έδρα το Σίδνεϊ στην IG.


Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα σε δολάρια λιγότερο ελκυστικά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.


Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι έξι βασικών νομισμάτων, σημείωσε άνοδο την Παρασκευή και αυξήθηκε ελαφρώς τη Δευτέρα, αφού τα στοιχεία του δείκτη υπευθύνων προμηθειών έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ ήταν σε υψηλό 26 μηνών τον Ιούνιο.

Ωστόσο, και τα δύο συμβόλαια αναφοράς αργού κέρδισαν περίπου 3% την περασμένη εβδομάδα λόγω ενδείξεων ισχυρότερης ζήτησης πετρελαϊκών προϊόντων στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο, και καθώς οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ διατήρησαν την προσφορά υπό έλεγχο.


Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν, ενώ η ζήτηση βενζίνης αυξήθηκε για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα και η κατανάλωση καυσίμων αεροσκαφών επέστρεψε στα επίπεδα του 2019, ανέφεραν αναλυτές της ANZ σε σημείωμα.


Οι αναλυτές της ING με επικεφαλής τον Warren Patterson δήλωσαν ότι οι κερδοσκόποι έχουν επίσης γίνει πιο εποικοδομητικοί απέναντι στο πετρέλαιο το καλοκαίρι και αύξησαν τις καθαρές θέσεις τους στο ICE Brent.


“Παραμένουμε υποστηρικτικοί προς την αγορά πετρελαίου με έλλειμμα κατά το τρίτο τρίμηνο που αναμένεται να συσφίξει το ισοζύγιο πετρελαίου”, ανέφεραν οι αναλυτές σε σημείωμα.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή από την κρίση στη Γάζα και η αύξηση των ουκρανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα ρωσικά διυλιστήρια στηρίζουν επίσης τις τιμές του πετρελαίου.


Στον Ισημερινό, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroecuador κήρυξε ανωτέρα βία για τις παραδόσεις βαρέος αργού πετρελαίου Napo για εξαγωγές μετά το κλείσιμο ενός βασικού αγωγού και πετρελαιοπηγών λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων, ανέφεραν πηγές την Παρασκευή.


Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των εν λειτουργία εξεδρών άντλησης πετρελαίου μειώθηκε κατά τρεις σε 485 την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022, ανέφερε η Baker Hughes στην έκθεσή της την Παρασκευή.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο