Πιέσεις στην Wall Street λόγω ανησυχιών για πληθωρισμό και επιτόκια

επιτοκίων

χρηματιστήριο

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν την συνεδρίαση με αρνητικά πρόσημα, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών ότι τα επερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα οδηγήσουν την Federal Reserve να καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων.

Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχωρεί 1%, ο δείκτης ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,8%, και ο δείκτης NASDAQ Composite καταγράφει απώλειες 0,7%.

Τα επιτόκια αυξάνονται εν μέσω γερακίσιας Fedspeak, παρακολούθησης PCE

Οι ευρύτερες αμερικανικές μετοχές ήταν σε μεγάλο βαθμό υποτονικές εν αναμονή των βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα. Τα στοιχεία του δείκτη τιμών PCE, τα οποία είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Federal Reserve, αναμένονται αυτή την Παρασκευή και είναι πιθανό να επηρεάσουν τις προοπτικές της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια.

Τα σημάδια του κολλώδους πληθωρισμού οδήγησαν αρκετούς αξιωματούχους να προτείνουν τις τελευταίες ημέρες ότι θα ήθελαν να δουν περισσότερες ενδείξεις μείωσης των τιμών πριν αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια από τα υψηλά άνω των δύο δεκαετιών.

Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Neel Kashkari, προειδοποίησε την Τρίτη ότι η Fed δεν έχει ακόμη αποκλείσει αυξήσεις επιτοκίων.

Περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Fed της Νέας Υόρκης John Williams και της προέδρου της Fed του Κλίβελαντ Loretta Mester, πρόκειται να μιλήσουν πριν από την ανάγνωση της Παρασκευής.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο στο 2,8% τον Μάιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που εναρμονίστηκαν για να συγκριθούν με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη, ένδειξη ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν παρούσες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Αυτό τοποθετεί τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την ευρύτερη ευρωζώνη, που αναμένονται την Παρασκευή, σταθερά στο επίκεντρο.


Εταιρικά νέα

Η μετοχή της Nvidia (NASDAQ:NVDA) πραγματοποιεί άνοδο 0,4%, συνεχίζοντας να ανεβαίνει μετά τα μεγάλα κέρδη 7% του τεχνολογικού γίγαντα την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η μετοχή της American Airlines (NASDAQ:AAL) υποχωρεί 8,8%, αφού μείωσε την πρόβλεψή της για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου λόγω των πιο συγκρατημένων προοπτικών για την ταξιδιωτική ζήτηση.

Η μετοχή της Robinhood (NASDAQ:HOOD) σημειώνει άνοδο 2,1%, αφού η πλατφόρμα συναλλαγών αποκάλυψε επαναγορά μετοχών ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η μετοχή της Marathon Oil (NYSE:MRO) ενισχύεται 7,4%, αφού ο ενεργειακός γίγαντας ConocoPhillips (NYSE:COP), με πτώση 3,7%, συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία με έδρα το Χιούστον, σε μια συμφωνία για όλες τις μετοχές αξίας 17,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα ενισχύσει τα περιουσιακά στοιχεία σχιστόλιθου της εταιρείας.

Η μετοχή της Salesforce (NYSE:CRM) υποχωρεί 0,5% πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών κερδών πρώτου τριμήνου του ομίλου επιχειρηματικού λογισμικού μετά το κουδούνι, με τη Wall Street πιθανότατα να αναζητά ενημερώσεις σχετικά με το τμήμα Data Cloud του ομίλου επιχειρηματικού λογισμικού.

Η μετοχή της Dick’s Sporting Goods (NYSE:DKS) ενισχύεται 8,2%, αφού ο λιανοπωλητής αύξησε την καθοδήγησή του για ολόκληρο το έτος, αφού οι πελάτες ξόδεψαν περισσότερα για νέα αθλητικά παπούτσια και αθλητικό εξοπλισμό στα μεγάλα καταστήματά του.

Τα ADRs της BHP Group (NYSE:BHP) αυξήθηκαν κατά 1,9%, αφού ο μεταλλευτικός γίγαντας ζήτησε περισσότερο χρόνο για να διεξαγάγει συνομιλίες με την Anglo American (JO:AGLJ), κάτι που στη συνέχεια αρνήθηκε η Anglo, καθώς η προθεσμία για μια επίσημη προσφορά φαινόταν μεγάλη.

Η μετοχή της CAVA Group (NYSE:CAVA) υποχωρεί 3,4%, αφού η μεσογειακή αλυσίδα τροφίμων ανέφερε μείωση της κίνησης πελατών το πρώτο τρίμηνο, επισκιάζοντας την αύξηση των ετήσιων προοπτικών πωλήσεών της.

Κέρδη για το αργό πριν από τα στοιχεία για τα αποθέματα των ΗΠΑ

Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν την Τετάρτη, προσθέτοντας στα πρόσφατα κέρδη στις ελπίδες ότι η ζήτηση θα ανακάμψει με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου των ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ διαπραγματεύονται 0,2% υψηλότερα στα 79,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent ενισχύεται 0,2% στα 84,08 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς κέρδισαν πάνω από 1% την Τρίτη.

Η αργία της Ημέρας Μνήμης τη Δευτέρα σηματοδότησε την έναρξη της περιόδου αιχμής της ζήτησης στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, βοηθώντας το κλίμα στην αγορά.

Τα επερχόμενα στοιχεία αποθεμάτων αναμένεται να προωθήσουν την έννοια της αυξανόμενης ζήτησης, με τους αναλυτές να προβλέπουν άντληση 2 εκατομμυρίων βαρελιών στα συνολικά αποθέματα.

Επιπλέον, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, που ονομάζονται από κοινού ΟΠΕΚ+, πρόκειται να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά το Σαββατοκύριακο και το καρτέλ αναμένεται να επεκτείνει τις τρέχουσες εθελοντικές περικοπές παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο