Πιλοτικό πρόγραμμα στο Χονγκ Κονγκ για ψηφιακές πληρωμές σε γιουάν

γιουάν

Το Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που επιτρέπει ψηφιακές πληρωμές σε γιουάν μέσω μεγάλων κινεζικών τραπεζών, το πρώτο παράδειγμα του νομισματικού έργου της Κίνας που αναπτύσσεται πέρα από την ηπειρωτική χώρα.

Οι κάτοικοι της πόλης μπορούν τώρα να ανοίξουν ψηφιακά πορτοφόλια γιουάν με την Bank of China, την Bank of Communications, την China Construction Bank και τη Industrial and Commercial Bank of China για να πληρώσουν απευθείας τους εμπόρους στην ηπειρωτική Κίνα, ανέφερε η de facto κεντρική τράπεζα του Χονγκ Κονγκ σε δήλωσή της την Παρασκευή.

Τα πορτοφόλια μπορούν να ρυθμιστούν χρησιμοποιώντας μόνο έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου του Χονγκ Κονγκ και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου καθώς και σε άλλες πιλοτικές περιοχές. Οι χρήστες μπορούν να συμπληρώσουν τα πορτοφόλια χρησιμοποιώντας το τοπικό σύστημα άμεσων πληρωμών γνωστό ως FPS.

“Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας για να επεκτείνουμε σταδιακά την εφαρμογή του e-CNY, να εμπλουτίσουμε το φάσμα των λειτουργιών” και να προωθήσουμε την αποδοχή του ψηφιακού γιουάν από περισσότερους εμπόρους λιανικής τόσο στο Χονγκ Κονγκ όσο και στην Κίνα, δήλωσε ο Eddie Yue, διευθύνων σύμβουλος της Νομισματικής Αρχής του Χονγκ Κονγκ σε δήλωση. Το Χονγκ Κονγκ είναι το πρώτο μέρος εκτός της ηπειρωτικής Κίνας στο οποίο οι κάτοικοι μπορούν να δημιουργήσουν πορτοφόλια e-CNY, σύμφωνα με την HKMA.

Η Κίνα έχει αναπτύξει ψηφιακά πορτοφόλια γιουάν σε περίπου 260 εκατομμύρια χρήστες από τότε που δοκίμασε το e-CNY – ένα άλλο όνομα για το ψηφιακό γιουάν – σε μερικές πόλεις το 2020, σύμφωνα με το Ατλαντικό Συμβούλιο. Προκλήσεις.

για απορρόφηση περιλαμβάνουν τη δημοτικότητα των πλατφορμών πληρωμών όπως το Alipay και το WeChat Pay, καθώς και ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Οι αρχές πιέζουν να διευρυνθεί το μερίδιο του γιουάν στην παγκόσμια αγορά πληρωμών. Από πέρυσι, το συνολικό ποσό των πληρωμών που διακανονίστηκαν σε γιουάν αυξήθηκε σχεδόν 1,5 φορές από χαμηλή βάση, σύμφωνα με στοιχεία που παρακολουθεί η Swift.

γιουάν

Οι Κινέζοι τουρίστες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα ψηφιακά πορτοφόλια γιουάν για να κάνουν αγορές στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ο Howard Lee, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της HKMA. Οι χρήστες πορτοφολιών με έδρα το Χονγκ Κονγκ υπόκεινται σε ετήσια σωρευτικά όρια πληρωμών 50.000 γιουάν.

Η επίσημη έναρξη του έργου ψηφιακού γιουάν στο Χονγκ Κονγκ έρχεται καθώς η πόλη προσπαθεί να αναπτύξει έναν κόμβο εικονικών περιουσιακών στοιχείων, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2022 και διαθέτει καθεστώς αδειοδότησης για ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης και την πρόσφατη εισαγωγή διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν απευθείας στα διακριτικά Bitcoin και Ether.

Το 2023, η Κίνα εκτέλεσε διασυνοριακό διακανονισμό στο e-CNY για πρώτη φορά σε πολλά εμπορεύματα, σύμφωνα με σημείωμα του Bloomberg Intelligence.

Η PetroChina Co. αγόρασε ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού χρησιμοποιώντας το e-CNY τον Οκτώβριο, έγραψε η BI. Η Τράπεζα της Κίνας διευκόλυνε τον πρώτο διακανονισμό σιδηρομεταλλεύματος για 24 εκατομμύρια γιουάν (3,3 εκατομμύρια δολάρια) και τον πρώτο διακανονισμό σε χρυσό αξίας 100 εκατομμυρίων γιουάν τον Δεκέμβριο.

Η BI δήλωσε ότι η Κίνα άρχισε να περιλαμβάνει το e-CNY στα στοιχεία προσφοράς χρήματος M0 από τον Δεκέμβριο του 2022, με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να αναφέρει ότι το e-CNY ανήλθε σε 16,5 δισεκατομμύρια γιουάν στα τέλη Ιουνίου 2023, αντιπροσωπεύοντας το 0,16% του M0.

πηγή:www.bloomberg.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο