Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαπιστώσει προβλήματα σε επιχειρήσεις σε χώρες. Η Επιτροπή αναφέρει ότι οι αυστηροί αυτοί περιορισμοί, που εφαρμόζονται για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, έχουν δημιουργήσει στρεβλώσεις στην ενιαία αγορά της ΕΕ και στο καθεστώς που διέπει τις πληρωμές με μετρητά.
- Αυτό διότι άλλες χώρες της Ένωσης δεν επιβάλλουν περιορισμούς στα μετρητά με συνέπεια τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να θεσπίσει ένα ενιαίο ανώτατο όριο πληρωμών με μετρητά ύψους 10.000 ευρώ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Η απόφαση αυτή έχει ως στόχο να εξισορροπήσει τις ανάγκες για καταπολέμηση της παράνομης χρηματοδότησης με την προστασία των επιχειρήσεων από τις οικονομικές επιπτώσεις των πολύ αυστηρών περιορισμών.
Ο νέος κανονισμός για τις πληρωμές με μετρητά
Συγκεκριμένα, από τις 9 του περασμένου Ιουλίου, έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός κατά του ξεπλύματος χρήματος. Προβλέπει, για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κοινό ανώτατο όριο πληρωμών σε μετρητά στις εμπορικές συναλλαγές, το οποίο έχει οριστεί στο ποσό των 10.000 ευρώ.
Αυτή η απόφαση είναι μέρος ενός πακέτου μέτρων που στοχεύουν στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Ο στόχος είναι να περιοριστεί η ανωνυμία που προσφέρουν οι μεγάλες συναλλαγές με μετρητά, καθιστώντας τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές πιο διαφανείς και λιγότερο επιρρεπείς σε κατάχρηση.
Η νέα νομοθεσία προβλέπει επίσης αυστηρότερους κανόνες για τις τράπεζες, τους μεσίτες ακινήτων και άλλους κλάδους που είναι επιρρεπείς σε κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Εξαιρούνται, όμως, οι ιδιωτικές συναλλαγές μεταξύ ατόμων από το όριο αυτό, επιτρέποντας την ευελιξία και τη χρήση μετρητών στην καθημερινή ζωή των πολιτών.
Η κοινοτική ορολογία ονομάζεται «ίσοι όροι ανταγωνισμού», δηλαδή η ισορροπία της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς, υπονομεύοντας τις ίσες συνθήκες «εις βάρος των εταιρειών που βρίσκονται σε κράτη με αυστηρότερα όρια».
Με το επιχείρημα να τεθεί τέρμα στις πληρωμές με «μαύρα», οι κυβερνήσεις της ΕΕ κατέληξαν να διαμορφώσουν ένα από τα αυστηρότερα ρυθμιστικά πλαίσια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη χρήση μετρητών.
Η Ελλάδα
Μόνο η Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια ανέτρεψε ολόκληρο το ρυθμιστικό της πλαίσιο για να αποκτήσει τους απαραίτητους πόρους, παρουσιάζει ένα άκρως περιοριστικό περιβάλλον για τη χρήση μετρητών.
Εδώ επιτρέπονται οι συναλλαγές με μετρητά μόνο εάν δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ και γίνονται διαπραγματεύσεις για μείωση αυτού του ορίου στα 200 ευρώ.
Τα προβλήματα ανταγωνισμού που εντόπισαν οι Βρυξέλλες αναφέρονται στα πιθανά εμπορικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αποκτήσουν εταιρείες από χώρες που είναι πιο χαλαρές όσον αφορά την αποδοχή μετρητών ως μέσου πληρωμής, αλλά η πλατφόρμα Denaria, της οποίας ο δηλωμένος στόχος είναι η υπεράσπιση της χρήσης μετρητών και η καταγγελία των κινδύνων που απορρέουν από την εφαρμογή υπερβολικών περιορισμών στη χρήση τους, εντόπισε άλλες πλευρές που θα μπορούσαν επίσης να βλάψουν την κανονική εμπορική κυκλοφορία.
Οι πολίτες στις χώρες με τους μεγάλους περιορισμούς αντιμετωπίζουν προβλήματα με την απόκτηση μετρητών όταν τα χρειάζονται. Αυτό έχει συνέπειες στην κατανάλωση.