Ποια ασιατικά νομίσματα θα ωφεληθούν από μία μείωση των επιτοκίων της Fed

επιτόκια

Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος και, ενώ αυτό μπορεί να μην είναι καλά νέα για το δολάριο, ορισμένα ασιατικά νομίσματα αναμένεται να επωφεληθούν.

Τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν το νόμισμα μιας χώρας, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και αυξάνοντας τη ζήτηση για το νόμισμα της χώρας. Ένα αδύναμο δολάριο ΗΠΑ είναι γενικά θετικό για τις αναδυόμενες αγορές, κάτι που συμβαίνει συχνά όταν η Fed μειώνει τα επιτόκια εκτός οικονομικής κρίσης.

Η Fed μετατοπίστηκε σε μια πιο επιθετική στάση τον Δεκέμβριο, με τις αγορές να τιμολογούν τώρα μειώσεις επιτοκίων μέχρι το καλοκαίρι. Το εργαλείο CME FedWatch πρότεινε ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το 2024 θα μπορούσε να συμβεί ήδη από τον Ιούνιο.

Η συνεδρίαση της Fed τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε με την κεντρική τράπεζα να διατηρεί το βασικό επιτόκιο δανεισμού της σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%.

Οι ειδικοί δήλωσαν στο CNBC νομίσματα όπως το κινεζικό γιουάν, το κορεατικό γουόν και η ινδική ρουπία αναμένεται να επωφεληθούν από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Το γιουάν δεν μπορεί να πάει χαμηλότερα

Η Κίνα έχει ξεπεράσει μια σειρά από απογοητευτικά πρωτοσέλιδα που έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ωστόσο, οι ελπίδες ότι οι αρχές δεν θα επιτρέψουν στο νόμισμα της χώρας που εξαρτάται από το εμπόριο να αποδυναμωθεί κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο έχουν περιορίσει την απαισιοδοξία του γιουάν.

Η Κίνα προσπάθησε να σταθεροποιήσει το γιουάν έναντι του δολαρίου στο παρελθόν και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει, σύμφωνα με τον Arun Bharath, επικεφαλής επενδύσεων της Bel Air Investment Advisors.

“Ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία έχει αποδυναμωθεί σε 7 στην ισοτιμία δολαρίου / CNY, αντανακλώντας μια ασθενέστερη οικονομική κατάσταση στην Κίνα, η περαιτέρω αποδυνάμωση είναι απίθανη, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αρχίζουν να είναι πιο επιθετικοί στα δημοσιονομικά κίνητρα, την πιστωτική επέκταση και τη στήριξη των αξιών των ακινήτων”, δήλωσε ο Bharath.

Σημείωσε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος πιθανότατα θα κυμανθεί σε «μια στενή ζώνη γύρω από την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία του 7,10».

Σε αντίθεση με άλλα σημαντικά νομίσματα όπως το γιεν Ιαπωνίας ή δολάριο ΗΠΑ που έχουν ελεύθερες κυμαινόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες, η Κίνα διατηρεί αυστηρό έλεγχο του χερσαίου γιουάν. Το νόμισμα είναι συνδεδεμένο με τη λεγόμενη ημερήσια μέση διόρθωση στο δολάριο με βάση το προηγούμενο επίπεδο κλεισίματος του γιουάν και τις τιμές που λαμβάνονται από διατραπεζικούς traders.

Πέρυσι, το onshore γιουάν έφτασε σε χαμηλό 16 ετών έναντι του δολαρίου στο 7,2981.

Εάν η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μέχρι το καλοκαίρι, αυτό πιθανότατα θα περιορίσει τις διαφορές αποδόσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και θα ανακουφίσει κάποια πίεση από το κινεζικό γουάν. Οι διαφορές απόδοσης είναι ένας τρόπος σύγκρισης των ομολόγων μέσω των διαφορών μεταξύ του πόσο αποδίδουν.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είναι ο κύριος παίκτης στη διαχείριση του νομίσματος, κάτι που ο Simon Harvey, επικεφαλής ανάλυσης συναλλάγματος στη Monex, δήλωσε ότι μπορεί να γίνει μέσω της καθημερινής διόρθωσης, των μέτρων ρευστότητας, των ρυθμιστικών καναλιών και της εντολής των κρατικών τραπεζών να παρέμβουν.

Αυτή η τελευταία μέθοδος είναι η πιο αδιαφανής, καθώς η συνολική αξία των δολαρίων στα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας είναι άγνωστη.

Η ρουπία κινείται υψηλότερα

Η ινδική ρουπία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις συναλλαγές μεταφοράς φέτος, μια στρατηγική όπου οι έμποροι δανείζονται νομίσματα χαμηλής απόδοσης όπως το δολάριο ΗΠΑ για να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία υψηλής απόδοσης όπως ομόλογα.

“Πολλά από αυτά το carry trade έναντι άλλων νομισμάτων όπως το γιεν ή το ευρώ, αλλά μόλις πέσουν τα επιτόκια στις ΗΠΑ, θα δούμε τη διαφορά των επιτοκίων να διευρύνεται για να επιτρέψει το carry trade να συμβεί. Έτσι, αυτά είναι επίσης θετικά για το ινδικό νόμισμα», δήλωσε η Anindya Banerjee, αντιπρόεδρος έρευνας νομισμάτων και παραγώγων στην Kotak Securities.

Η ρουπία θα μπορούσε επίσης να ενισχυθεί εν μέσω ελπίδων ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας μπορεί να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική πιο αργά από άλλες κεντρικές τράπεζες.

Ο Banerjee σημείωσε ότι ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων της RBI θα είναι «πολύ πιο αργός» από τη Fed και «θα υστερεί πάντα σημαντικά σε σχέση με τη Fed, επειδή η Ινδία δεν είχε το ίδιο πρόβλημα πληθωρισμού που είχε η Ευρώπη ή η Αμερική».

«Ο λόγος είναι απλός, επειδή η δημοσιονομική πολιτική πυροδοτεί όλους τους κυλίνδρους, η οικονομία πηγαίνει πολύ καλά και δεν θέλουν υπερθέρμανση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Banerjee.

Η ρουπία έχει ενισχυθεί έως και 82,82 έναντι του δολαρίου τους τελευταίους τρεις μήνες. Το νόμισμα υποχώρησε 0,6% το 2023, μια πολύ μικρότερη αποδυνάμωση έναντι του δολαρίου σε σύγκριση με την πτώση 11% του προηγούμενου έτους.

Πίεση από το κορεατικό γουόν

Το γουόν της Νότιας Κορέας βρίσκεται υπό πίεση εδώ και τρία χρόνια, αλλά η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και η χαλαρότερη πολιτική της Fed θα βοηθήσουν στην άμβλυνση αυτής της πίεσης το 2024.

“Ως νόμισμα χαμηλής απόδοσης και εξαιρετικά κυκλικό, πιστεύουμε ότι το κορεατικό γουόν θα είναι ένας από τους σημαντικότερους ωφελημένους του κύκλου χαλάρωσης της Fed κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ όχι μόνο θα μειώσουν την πίεση στην KRW μέσω του καναλιού επιτοκίων, αλλά θα οδηγήσουν επίσης σε άνοδο των προοπτικών παγκόσμιας ανάπτυξης. », είπε ο Χάρβεϊ της Monex.

Ωστόσο, ο Χάρβεϊ δήλωσε ότι τα κέρδη του γουόν θα καθοριστούν επίσης από την έκταση των περικοπών της Fed. Προέβλεψε ότι το νόμισμα θα μπορούσε να κερδίσει οπουδήποτε μεταξύ 5% και 10% εάν ο κύκλος χαλάρωσης είναι βαθύς, ενώ μόλις 3% εάν ο κύκλος αποδειχθεί ρηχός.

Οι οικονομικές προοπτικές της Νότιας Κορέας αναμένεται επίσης να βελτιωθούν φέτος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ανάπτυξη 2,3% το 2024 και το 2025, υψηλότερη από την περσινή ανάπτυξη 1,4%.

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο