Ποια είναι τελικά η κατάσταση για την οικονομία των ΗΠΑ;

απασχόληση ύφεση

Μια απροσδόκητα αδύναμη έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, με υψηλό ποσοστό ανεργίας μετά την πανδημία, έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες ότι μπορεί να επίκειται ύφεση που θα καταστρέψει την αναμενόμενη ομαλή προσγείωση της Federal Reserve για την οικονομία.


Με τις χρηματιστηριακές αγορές να παραπαίουν με την προϋπόθεση ότι η Fed έχει πλέον διατηρήσει τα επιτόκια πολύ υψηλά για πολύ καιρό, μια αφήγηση αποτελέσματος της Goldilocks που είχε επιμείνει για μήνες ξαφνικά κατακλύστηκε από θυμωμένες αρκούδες.


Ποια είναι λοιπόν η κατάσταση στην οικονομία των ΗΠΑ; Είναι σπάνιο ότι οποιοδήποτε σημείο δεδομένων καταγράφει όλα όσα παίζονται, αλλά εδώ είναι μια ματιά σε μια σειρά δεικτών – μερικοί εξακολουθούν να ευνοούν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη και καμία ύφεση, άλλοι ίσως όχι.

Ανάπτυξη και ζήτηση

Οι περισσότερες υφέσεις συμβαίνουν επειδή η συνολική οικονομική παραγωγή, γνωστή και ως ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, μειώνεται σημαντικά. Αυτό δεν έχει συμβεί και δεν φαίνεται ότι θα συμβεί σύντομα.


Η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 2,8% σε ετήσια βάση, διπλάσια από τον ρυθμό του πρώτου τριμήνου, ακριβώς τον μέσο όρο των τελευταίων έξι τριμήνων, και στο ίδιο επίπεδο με τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης των τριών ετών πριν από την πανδημία.


Ενώ το μείγμα της ανάπτυξης αλλάζει, ένα μέτρο που ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, παρακολουθεί ως δείκτη της υποκείμενης ζήτησης του ιδιωτικού τομέα – τελικές πωλήσεις σε ιδιώτες εγχώριους αγοραστές – διατηρήθηκε στο 2,6% το δεύτερο τρίμηνο. Και πάλι, αυτό είναι σωστό για τον μέσο όρο του τελευταίου ενάμιση έτους και ταιριάζει με τον ρυθμό εκτέλεσης μέχρι την πανδημία.

Κατάσταση του τομέα υπηρεσιών


Ο δείκτης δραστηριότητας υπηρεσιών του Institute for Supply Management που παρακολουθείται στενά ανέβηκε ξανά σε έδαφος επέκτασης και οι μετρήσεις των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης ανέκαμψαν.


Ένα ανταγωνιστικό μέτρο της δραστηριότητας των υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, από την S&P Global διατηρήθηκε κοντά στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από δύο χρόνια τον Ιούλιο.


«Ο Ιούλιος. . . Οι έρευνες είναι ενδεικτικές ότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται στην αρχή του τρίτου τριμήνου με ρυθμό συγκρίσιμο με το ΑΕΠ που αυξάνεται με σταθερό ετήσιο ρυθμό 2,2%», σύμφωνα με τον Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγο επιχειρήσεων στην S&P Global Market Intelligence.

Υποχώρηση του πληθωρισμού


Ο λόγος που τα επιτόκια παραμένουν τόσο υψηλά είναι ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε το 2021 και το 2022 και ήταν πιο αργός να μειωθεί από ό, τι να αυξηθεί. Το έτος ξεκίνησε με μια απροσδόκητη άνοδο του πληθωρισμού που έδωσε στη Fed μια παύση για να στραφεί σε μειώσεις επιτοκίων.


Πιο πρόσφατα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι πλησιάζει το επίπεδο στόχου του 2% της Fed, το οποίο θα επιτρέψει στις μειώσεις των επιτοκίων να ξεκινήσουν σύντομα. Το ερώτημα που έχουν πολλοί επενδυτές είναι αν η Fed περίμενε πολύ καιρό για να μετατοπίσει την εστίασή της από τον πληθωρισμό στις θέσεις εργασίας.

Η αγορά εργασίας σηματοδοτεί ύφεση;


Οι εργοδότες των ΗΠΑ έχουν επιβραδύνει τις προσλήψεις, προσθέτοντας κατά μέσο όρο περίπου 170.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα τους τελευταίους τρεις μήνες και μόλις 114.000 τον Ιούλιο, έναντι 267. 000 το μήνα το πρώτο τρίμηνο του 2024 και 251.000 πέρυσι.


Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε τον Ιούλιο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, στο 4,3%, σχεδόν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα πάνω από το χαμηλό του Ιανουαρίου 2023 και το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2021.

Μόλις το ποσοστό ανεργίας κινηθεί ανοδικά με αυτό το είδος δυναμικής, συνήθως δεν σταθεροποιείται έως ότου η Fed μειώσει τα επιτόκια.


Η ιστορική σχέση μεταξύ της αύξησης του ποσοστού ανεργίας και της οικονομικής ύφεσης αποτυπώνεται στον λεγόμενο κανόνα Sahm που λέει ότι μια ύφεση βρίσκεται σε εξέλιξη όταν ο κινητός μέσος όρος τριών μηνών του ποσοστού ανεργίας αυξάνεται μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από το χαμηλό του από τους προηγούμενους 12 μήνες.

Μέχρι σήμερα, ο κανόνας δεν ήταν ποτέ λάθος.


Η Claudia Sahm, η οικονομολόγος που όρισε τον κανόνα που φέρει το όνομά της, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg τη Δευτέρα ότι πιστεύει ότι η οικονομία πιθανότατα δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε ύφεση, αλλά «πλησιάζουμε άβολα».

Αύξηση παραβατικότητας


Το ποσοστό παραβατικότητας χρέους των αμερικανικών νοικοκυριών αυξήθηκε στο 3,2% το πρώτο τρίμηνο έναντι 3,1% τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, σύμφωνα με τη Fed της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το 4,7% που παρατηρήθηκε στα τέλη του 2019, λίγο πριν από την πανδημία COVID-19.


Αλλά οι ερευνητές της Fed της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν επίσης ότι μεταξύ των δανειοληπτών πιστωτικών καρτών που έχουν φτάσει τα όρια δανεισμού τους – αυτή η ομάδα τείνει να είναι δυσανάλογα νεότερη και χαμηλότερου εισοδήματος – τα ποσοστά παραβατικότητας έχουν αυξηθεί δραματικά.


Οι αναλυτές λένε ότι οι πιέσεις που αισθάνονται τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος μπορούν να επηρεάσουν την οικονομία. Η Fed της Νέας Υόρκης δημοσιεύει στοιχεία δεύτερου τριμήνου την Τρίτη.

Αρνητικές εκπλήξεις


Οι εισερχόμενες εκθέσεις για την οικονομία τείνουν να υπολείπονται των προβλέψεων των οικονομολόγων τους τελευταίους μήνες, με τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση της Παρασκευής να είναι μόνο το πιο πρόσφατο παράδειγμα.

Ο «Surprise Index» της Citigroup υπάρχει εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, επομένως δεν έχει καθιερωμένο ιστορικό πρόβλεψης υφέσεων, αλλά μπορεί να πει πολλά για την αλλαγή στην πίστη των επενδυτών ότι η Fed είναι σε θέση να προσφέρει την ομαλή προσγείωση για την οικονομία.


Ο δείκτης βρίσκεται κοντά σε χαμηλό δύο ετών.

Τι μπορεί να γίνει;


Η ύφεση της πανδημίας του 2020 προκάλεσε μια ολοκληρωτική αντίδραση από τις δημοσιονομικές και νομισματικές αρχές, με τη Fed να μειώνει τα επιτόκια στο μηδέν και να αγοράζει τρισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα για να χαλαρώσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και το Κογκρέσο και δύο διαδοχικές προεδρικές διοικήσεις να προωθούν δαπάνες τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.


Αυτή τη φορά πιθανότατα θα φαινόταν αρκετά διαφορετική, και όχι μόνο επειδή η ύφεση, αν αποδειχθεί αυτό, φαίνεται πολύ μικρότερη από την τεράστια τρύπα που άνοιξε στις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία από τις διακοπές λειτουργίας του COVID-19.


Το επιτόκιο πολιτικής της Fed βρίσκεται επί του παρόντος στο εύρος 5,25%-5,5%, δίνοντάς της πολύ μεγαλύτερο περιθώριο να μειώσει το κόστος δανεισμού από ό, τι είχε τον Μάρτιο του 2020, όταν το επιτόκιο αναφοράς ήταν στο εύρος 1,50%-1,75%.

Και από δημοσιονομικής πλευράς, τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια ισχυρή τονωτική απάντηση από την τρέχουσα ή την επόμενη προεδρική διοίκηση.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο