Ποια κεντρική τράπεζα θα μειώσει πρώτη τα επιτόκια της;

Fed

SNB

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) έχουν αναδειχθεί ως οι δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες που είναι πιθανότερο να αλλάξουν πορεία τους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με αναλυτές, αλλά σε πολύ διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να μειώσει για πρώτη φορά τον Ιούνιο, με τις αγορές να τιμολογούν οριακά μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης για να οδηγήσουν το επιτόκιο στόχου των κεφαλαίων της Fed σε ένα εύρος 5% έως 5,25%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME Group.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed τον Ιανουάριο έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι ήταν επιφυλακτικοί για τη μείωση των επιτοκίων πολύ γρήγορα, ενώ εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη γενική πτωτική τάση του πληθωρισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται επίσης να αρχίσει να μειώνει τον Ιούνιο, με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να υποχωρεί στο 2,8% τον Ιανουάριο, ενώ η οικονομική ανάπτυξη παραμένει στάσιμη σε μεγάλο μέρος του μπλοκ.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται τώρα να είναι μεταξύ των τελευταίων που θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τη σφιχτή νομισματική πολιτική της, με μια μικρή πλειοψηφία οικονομολόγων να προβλέπουν μια πρώτη μείωση τον Αύγουστο, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters.

Η Goldman Sachs την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε προς τα πίσω τις προβλέψεις της για μειώσεις επιτοκίων από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, επικαλούμενη αρκετούς βασικούς δείκτες πληθωρισμού που φαίνονται «στη σταθερότερη πλευρά».

Ωστόσο, ο γίγαντας της Wall Street πρότεινε ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα προχωρήσει στη συνέχεια σε πέντε περικοπές κατά 25 μονάδες βάσης φέτος, σε σύγκριση με τη συναίνεση της αγοράς για τρεις, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας στο 4% μέχρι τον Δεκέμβριο.

Με βάση τις προσδοκίες της αγοράς, η πρώτη κεντρική τράπεζα της G10 που θα μειώσει τα επιτόκια θα είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας. Η αγορά τιμολογεί περίπου 60% πιθανότητα για μια πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο της SNB στο 1,5%.

Ο μετρούμενος πληθωρισμός στην Ελβετία μειώθηκε από 1,7% τον Δεκέμβριο σε 1,3% τον Ιανουάριο, πολύ χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες προβλέψεις, ενώ ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε από 1,5% σε 1,2%.

Οι αναλυτές της Capital Economics δήλωσαν ότι η απότομη πτώση σημαίνει ότι ο πληθωρισμός «φαίνεται βέβαιο ότι θα ξεπεράσει την πρόβλεψη της SNB για το 1ο τρίμηνο του 1,8%».

«Μαζί με την πτώση του δομικού πληθωρισμού, πιστεύουμε ότι αυτό θα ενθαρρύνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην SNB να μειώσουν το επιτόκιο πολιτικής από 1,75% σε 1,50% στην επόμενη συνεδρίασή τους τον Μάρτιο», πρόσθεσαν.

Ωστόσο, η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να είναι έξω πριν από τη συνεδρίαση της 21ης Μαρτίου και οι οικονομολόγοι της UBS εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η SNB θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, ακολουθούμενη από δύο ακόμη περικοπές τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο για ένα τελικό επιτόκιο 1%.

«Πιστεύουμε ότι η SNB θα θέλει να περιμένει για να διασφαλίσει ότι οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές που απορρέουν από τα υψηλότερα ενοίκια δεν δημιουργούν πλέον ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό (η τελευταία πρόβλεψή της υποθέτει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 2% το 2ο τρίμηνο)», ανέφερε η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας σε σημείωμα την περασμένη εβδομάδα.

«Ωστόσο, με την έκπληξη του πληθωρισμού του Ιανουαρίου, η πρόβλεψη της SNB μας φαίνεται πολύ υψηλή και η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων πολιτικής στις 21 Μαρτίου έχει αυξηθεί. Για να μειωθούν τα επιτόκια, πιστεύουμε ότι το τελικό σημείο της πρόβλεψης της SNB για τον πληθωρισμό θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το 1,5% από 1,6% που είναι σήμερα και η πορεία των προβλέψεων θα πρέπει να γίνει καθοδική».

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα τερματίσει την εποχή των αρνητικών επιτοκίων

Ενώ οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες εξετάζουν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μετά από περισσότερα από δύο χρόνια επιθετικής σύσφιξης για την καταπολέμηση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, το ερώτημα για την Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι το αντίθετο.

Σε ένα ερευνητικό σημείωμα την Τρίτη, η Société Générale.

δήλωσε ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει όλα όσα χρειάζεται για να καταργήσει επιτέλους τις πολιτικές ελέγχου των αρνητικών επιτοκίων και της καμπύλης αποδόσεων.

Το επιτόκιο βραχυπρόθεσμων καταθέσεων της BOJ έχει οριστεί στο -0,1% από τον Ιανουάριο του 2016, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπάθησαν να τονώσουν την οικονομία από μια παρατεταμένη στασιμότητα. Μια αύξηση των επιτοκίων θα ήταν η πρώτη της Ιαπωνίας εδώ και 16 χρόνια.

Ο δομικός πληθωρισμός της χώρας – ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια – μειώθηκε στο 2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, μετά από μια τρίτη μηνιαία αύξηση, εκπλήσσοντας ελαφρώς προς τα πάνω και υποδηλώνοντας ότι μια βιώσιμη επιστροφή σε εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό μπορεί να μην είναι στα χαρτιά.

«Εάν ο πληθωρισμός πρόκειται να σταθεροποιηθεί γύρω στο 2%, αντί να πέσει πίσω στον μέσο όρο των 10 ετών (λίγο πάνω από 1%), δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει η κατάρρευση των αρνητικών πολιτικών ελέγχου των επιτοκίων και της καμπύλης αποδόσεων», δήλωσε ο Kit Juckes, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της γαλλικής τράπεζας.

Μια σημαντική πλειοψηφία αναλυτών αναμένει ότι η BOJ θα τερματίσει την οκταετή περίοδο αρνητικών επιτοκίων τον Απρίλιο, μαζί με την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων.

Η κεντρική τράπεζα τον περασμένο Ιούλιο εισήγαγε ευελιξία στην πολιτική της YCC, ένα μακροπρόθεσμο μέτρο στο οποίο στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο επιτόκιο και στη συνέχεια αγοράζει και πωλεί ομόλογα ανάλογα για να διατηρήσει την απόδοση των κρατικών ομολόγων εντός αυτού του επιλεγμένου εύρους στόχου.

Ο Frédérique Carrier, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στα βρετανικά νησιά και την Ασία στην RBC Wealth Management, ανέφερε σε σημείωμά του την Παρασκευή ότι η BOJ ήταν απρόθυμη να δαμάσει τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο τερματίζοντας την πολιτική αρνητικών επιτοκίων λόγω του φόβου να βγάλει την ήδη υποτονική οικονομία της Ιαπωνίας από περαιτέρω εκτός πορείας.

Ωστόσο, η διατήρηση μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής αποδυναμώνει σημαντικά το γιεν, συμβάλλοντας στον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο του δύο τοις εκατό για σχεδόν δύο χρόνια, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ιαπωνίας, θα είχε ωθήσει τις περισσότερες δυτικές κεντρικές τράπεζες σε έναν κύκλο σύσφιξης, αλλά η BoJ κινείται πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο Carrier.

«Οι μνήμες του επίμονου αποπληθωρισμού είναι ακόμα νωπές και η κατανάλωση είναι εύθραυστη, δεδομένου του ώριμου πληθυσμού της Ιαπωνίας (μέσος όρος 49 ετών έναντι 39 στις ΗΠΑ). Η αύξηση των επιτοκίων πολύ γρήγορα θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη συντριβή της οικονομίας».

Ωστόσο, το αδύναμο γιεν έχει προσφέρει ένα όφελος για τους εξαγωγείς και έναν πονοκέφαλο για τους εισαγωγείς και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία, σημείωσε ο Carrier, υποστηρίζοντας ότι η τιμολόγηση της αγοράς για αύξηση 10 μονάδων βάσης μέχρι τον Ιούνιο και 25 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους είναι αρκετά προσεκτική ώστε να μην τρυπήσει την οικονομία.

«Και με άλλες κεντρικές τράπεζες να μειώνουν τα επιτόκια φέτος, η διαφορά των επιτοκίων με την Ιαπωνία θα μειωθεί, κατά τη γνώμη μας, μετριάζοντας την πίεση στο γιεν», πρόσθεσε.

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο