Ποια μετοχή ενισχύεται από τις αρχές του 2023 1.400%

Nvidia

Carvana

Από τις αρχές του 2023, οι μετοχές της Carvana (NYSE:CVNA) έχουν εκτοξευθεί σχεδόν κατά 1.400% (από τις 16 Απριλίου). Την ίδια περίοδο, ο δείκτης Nasdaq Composite σημειώνει άνοδο 52%.

Πιθανότατα θα σας πάρει λίγο χρόνο για να βρείτε μια μετοχή με καλύτερη απόδοση τον τελευταίο καιρό. Ακόμη και η Nvidia, η καλύτερη μετοχή “Magnificent Seven” από την αρχή του περασμένου έτους, έχει ανέβει μόλις 500%.

Αυτό βάζει την Carvana σε ένα δικό της πρωτάθλημα. Αλλά προτού βιαστείτε να αγοράσετε αυτό το ασταμάτητο απόθεμα, ακολουθούν τρεις κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε.

Επικίνδυνη οικονομική κατάσταση

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο η αγορά ερωτεύτηκε ξανά την Carvana είναι ότι η επιχείρηση έχει σημειώσει πρόοδο προς την εκκαθάριση των οικονομικών της. Υπήρχαν πολύ πραγματικές ανησυχίες ότι η εταιρεία επρόκειτο να οδηγηθεί σε χρεοκοπία, ιδιαίτερα αφού δαπάνησε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει την ADESA τον Μάιο του 2022. Η διοίκηση συνήψε συμφωνία με τους πιστωτές για να παρατείνει τη λήξη του χρέους της, μειώνοντας τις πληρωμές τόκων στη διαδικασία.

Το συνολικό μακροπρόθεσμο υπόλοιπο χρέους της Carvana ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (στις 31 Δεκεμβρίου) μειώθηκε από 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια μόλις πριν από 12 μήνες. Αυτή η μικρή βελτίωση πιθανότατα οδήγησε σε ανανεωμένη αισιοδοξία των επενδυτών.

Ωστόσο, αυτή η εταιρεία εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη από οικονομική άποψη. Το χρέος της Carvana ανέρχεται στο 39% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς και σε περισσότερο από το ήμισυ των εσόδων της το 2023. Ίσως ακόμη πιο ανησυχητικό, το 41% ​​των μικτών κερδών του τέταρτου τριμήνου της εταιρείας προορίζεται για την πραγματοποίηση πληρωμών τόκων. Σε έναν κόσμο όπου τα επιτόκια μπορεί να είναι υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό δημιουργεί έναν λόγο ανησυχίας.

Θα επισημάνω επίσης την έλλειψη σταθερής κερδοφορίας της Carvana. Με τη διοίκηση να επενδύει επιθετικά πίσω από την εθνική επέκταση και το μάρκετινγκ, το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν προτεραιότητα. Αυτό προσθέτει περισσότερο κίνδυνο.

Ευαίσθητη σε μακροοικονομικούς παράγοντες

Ένας άλλος σημαντικός κίνδυνος που δεν μπορούν να αγνοήσουν οι επενδυτές είναι ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της Carvana βασίζεται σε ευνοϊκές μακροοικονομικές συνθήκες για να ευημερήσει. Όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά, τα αυτοκίνητα είναι πιο προσιτά, επειδή οι μηνιαίες πληρωμές για τους καταναλωτές είναι χαμηλότερες. Αυτό είναι το περιβάλλον που οδήγησε η Carvana για το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής της.

Η Carvana πούλησε 24% λιγότερα αυτοκίνητα το 2023 από ό,τι το 2022. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι δύσκολο να επιτευχθεί εάν τα ποσοστά παραμείνουν υψηλά, τουλάχιστον σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι ήταν το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας.

Ειδικοί για τον κλάδο παράγοντες, όπως οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και οι τάσεις της προσφοράς, επηρεάζουν επίσης βαθιά αυτήν την εταιρεία, και αυτοί βρίσκονται εκτός ελέγχου της Carvana.

Ακριβώς επειδή μια επιχείρηση είναι υπερβολικά εκτεθειμένη σε μακροοικονομικές και βιομηχανικές συνθήκες δεν σημαίνει πάντα ότι είναι μια επικίνδυνη κατάσταση. Αλλά με βάση τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της Carvana, την οποία ανέφερα στην προηγούμενη ενότητα, βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Ανταγωνιστικές δυνάμεις

Το 2023, έγιναν 35,9 εκατομμύρια συναλλαγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ Με βάση τον αριθμό των μονάδων που πούλησε η Carvana πέρυσι, αυτή τη στιγμή κατέχει λιγότερο από 1% μερίδιο αγοράς. Αυτή η επιχείρηση είναι μικροσκοπική στο μεγάλο σχέδιο των πραγμάτων.

Υπάρχει ξεκάθαρα μια τεράστια ευκαιρία να προωθηθούν περισσότερες πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στο διαδίκτυο. Είναι μια καλύτερη εμπειρία για τον πελάτη. Και για τους αντιπροσώπους, το να μην χρειάζεται να λειτουργούν τοποθεσίες από τούβλα και κονίαμα μπορεί να μειώσει το κόστος.

Κατά συνέπεια, η Carvana θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό καθώς προσπαθεί να κερδίσει μερίδιο αγοράς. Οι Carmax, AutoNation και CarGurus είναι κλιμακωτοί αντίπαλοι. Υπάρχει επίσης ο απεριόριστος αριθμός αντιπροσωπειών διάσπαρτες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες που αναπτύσσουν τη δική τους παρουσία στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτό θα κάνει τα πράγματα δύσκολα για την Carvana να επιτύχει σταθερή ανάπτυξη και κερδοφορία.

Οι μετοχές της Carvana ήταν σε φανταστική πορεία. Αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι η επιχείρηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Αν και δεν είμαι ακόμα αγοραστής της μετοχής, μπορώ να καταλάβω γιατί ορισμένοι τολμηροί επενδυτές θα σκέφτονταν να προσθέσουν την εταιρεία στα χαρτοφυλάκιά τους καθώς βρίσκεται πολύ κάτω από την τιμή αιχμής της.

πηγή:www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο