Ποια μετοχή αδικεί τον εαυτό της στο χρηματιστηριακό ταμπλό;

Σήμερα η τελευταία προθεσμία ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για τις εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια περίοδο όχι και τόσο καλή για την χρηματιστηριακή αγορά. Παρόλα αυτά, από την τρέχουσα χρηματιστηριακή συγκυρία, αλλά και από τις οικονομικές επιδόσεις ορισμένων εισηγμένων εταιρειών προκύπτουν αγοραστικές ευκαιρίες, για όσους τουλάχιστον είναι σε θέση να τις εκμεταλλευτούν, αγνοώντας την αρνητική ψυχολογία που επικρατεί.

Μία εταιρεία η οποία μας εξέπληξε θετικά με τις οικονομικές της επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους, και η οποία κατά την προσωπική μας εκτίμηση συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων εταιρειών του μεταλλουργικού κλάδου, είναι αυτή της Mevaco.

Η εταιρεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους, εμφάνισε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 19,19% στα 22,63 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγο της σημαντικής αύξησης της ζήτησης για την κατασκευή μεταλλικών βάσεων στήριξης φωτοβολταϊκών πάρκων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αύξηση EBITDA 22,54% στα 2,56 εκατ. ευρώ, λόγω μεταβολής οφειλόμενης κατά κύριο λόγο στην αύξηση του κύκλου εργασιών, καθώς και στην ορθολογικότερη διαχείριση του κόστους παραγωγής και εν γένει του κόστους οργάνωσης και λειτουργίας της Εταιρείας, η οποία επετεύχθη χάρη στις διαρκείς, μεθοδικές και συστηματικές προσπάθειες της Διοίκησης. Τέλος, η εταιρεία σημείωσε αύξηση καθαρών κερδών κατά 24,92% στα 1,56 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εταιρεία για το εν λόγω χρονικό διάστημα (1/1-31/7 του 2023) πραγματοποίησε μείωση του τραπεζικού της δανεισμού κατά 1,48 εκατ. ευρώ η κατά 23,14%, με τον καθαρό δανεισμό να είναι αρνητικός.

Τέλος, η εταιρεία πραγματοποίησε στις 21/7 επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ.

Τα θεμελιώδη μετά το κλείσιμο στις 29/9 διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Ιδία Κεφάλαια: 29,0 εκατ. ευρώ (οικονομικά στοιχεία χρήσης α΄ εξαμήνου 2023)

BV 2,77

P/BV 1,32

P/Ettm 11,04

EV/EBITDA* 6,36 (σε 12μηνη βάση)

Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* αρνητικός (σε 12μηνη βάση)

Ελεύθερες ταμειακές ροές: 1,3 εκατ. ευρώ την οικονομική χρήση του α΄ εξαμήνου του 2023, από 5,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη χρήση του 2022.

Ξένα/Ιδία 0,90

ROE +5,39%

Δείκτης Φερεγγυότητας* 61,31%

Συντελεστής Μόχλευσης* αρνητικός

FCF Yield* 3,41%

Κεφαλαιοποίηση: 38,22 εκατ. ευρώ

Μπορεί τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας να παρουσιάζονται ικανοποιητικά, αυτό όμως δεν συμβαίνει και με την μετοχή της. Κι αυτό διότι η χαμηλή εμπορευσιμότητα της την διατηρεί (αδίκως) στην αφάνεια μαζί με άλλες μετοχές εταιρειών ζημιογόνες και υπερμοχλευμένες. Ουσιαστικά η μετοχή αδικείται τόσο από τους βασικούς της μετόχους, όσο και από την πλειοψηφία του επενδυτικού κοινού.

Η μετοχή από το υψηλό των 4,22 ευρώ στις 12/7 βρέθηκε στα 3,52 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 16,58%, παρά τα καλά οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε, πραγματοποιώντας από τις αρχές του έτους κέρδη 38,93%.

Παρόλα αυτά, η μετοχή δείχνει να σταθεροποιείται λίγο πάνω από τον ΚΜΟ200 ημερών (3,44 ευρώ), διατηρώντας το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,81 ευρώ και την στήριξη στα 3,36 ευρώ.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο