- Η ΑΙ θα μπορούσε να αυτοματοποιήσει πολλές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον
Μπιλ Γκέιτς: Τρεις επαγγελματικοί κλάδοι θα εξαρτώνται από τον ανθρώπινο παράγοντα για πολύ καιρό ακόμα παρά την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης
Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, μία από τις πιο γνωστές προσωπικότητες στον κλάδο της τεχνολογίας και συνιδρυτή της Microsoft, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αυτοματοποιήσει πολλές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον.
Ταυτόχρονα, ο Μπιλ Γκέιτς πιστεύει ότι υπάρχουν τρία επαγγέλματα που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να εκτοπίσει εντελώς (προς το παρόν):
Προγραμματιστές: Οι προγραμματιστές συστημάτων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή οι προγραμματιστές, διαδραματίζουν καίριο ρόλο, καθώς η δημιουργία και η τελειοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί ανθρώπινη ακρίβεια και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Οι άνθρωποι λοιπόν θα είναι χρήσιμοι για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα ώστε να εντοπίσουν σφάλματα και να αναπτύξουν συστήματα.
Γιατροί και βιολόγοι: Ειδικά στον τομέα της ιατρικής και της έρευνας, η δημιουργικότητα και η διαισθητική σκέψη είναι ανθρώπινες δυνάμεις που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί (ακόμα) να μιμηθεί.
«Σήμερα, η τεχνογνωσία σε τομείς όπως η ιατρική και η εκπαίδευση παραμένει «σπάνια». Oι τομείς αυτοί εξαρτώνται από «ένα σπουδαίο γιατρό» ή «έναν σπουδαίο δάσκαλο». Αλλά κατά την επόμενη δεκαετία, οι εξαιρετικές ιατρικές συμβουλές και η σπουδαία διδασκαλία θα γίνουν κάτι το δωρεάν και το συνηθισμένο», είπε χαρακτηριστικά στο δημοφιλές talk show του δικτύου NBC «The Tonight Show» με παρουσιαστή τον Τζίμι Φάλον.
Σύμφωνα με τον Γκέιτς, καθώς ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας μπορεί να συνεχίσει να διαμορφώνεται με την πάροδο του χρόνου, όπως και οι προηγούμενες τεχνολογικές επαναστάσεις έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο που εργαζόμαστε, αλλά αυτοί οι τομείς θα απαιτούν ανθρώπινα χέρια για πολύ καιρό ακόμα.
Ο Γκέιτς αναγνωρίζει ότι οι προβλέψεις του μπορεί να μην είναι αλάνθαστες και ότι η επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας πιθανότατα θα εξελιχθεί με τρόπους που δεν μπορούμε ακόμη να προβλέψουμε. Όπως ακριβώς η Βιομηχανική Επανάσταση και το διαδίκτυο μεταμόρφωσαν το εργατικό δυναμικό, η ΑΙ θα επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και ποιες δεξιότητες παραμένουν πολύτιμες.
Προς το παρόν, όσοι ασχολούνται με τον προγραμματισμό, την ενέργεια και τη βιολογία μπορούν να αισθάνονται λίγο πιο ασφαλείς. Αλλά για τους υπόλοιπους; Ίσως είναι καιρός να αναβαθμιστούν οι δεξιότητές τους, να καινοτομήσουν ή όπως προτείνει ο Γκέιτς, να προετοιμαστούν για ένα μέλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα είναι απλώς ένας βοηθός, αλλά ένας ανταγωνιστής.

