Ποιες χώρες και γιατί πιέζουν στην COP29 για αύξηση της οικονομικής βοήθειας

COP29

Μια ομάδα χωρών που πλήττονται από συγκρούσεις πιέζει στην COP29 να διπλασιάσει την οικονομική βοήθεια σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών και των κρίσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί τους, σύμφωνα με επιστολή που είδε το Reuters.

Η ομάδα είναι μία από τις πολλές που συμμετέχουν στις συνομιλίες για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν αυτή την εβδομάδα για κεφάλαια για την καλύτερη προετοιμασία για τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς οι χώρες επιδιώκουν να συμφωνήσουν σε έναν νέο ετήσιο στόχο για τη χρηματοδότηση.

Τα νησιωτικά έθνη, για παράδειγμα, υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί την ίδια την ύπαρξή τους καθώς οι θάλασσες ανεβαίνουν, ενώ τα έθνη των τροπικών δασών λένε ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να προστατεύσουν τις τεράστιες δεξαμενές άνθρακα.

Οι χώρες που έχουν βυθιστεί στη σύγκρουση και τα επακόλουθά της λένε ότι δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς θεωρούνται πολύ επικίνδυνες. Αυτό σημαίνει ότι τα κονδύλια του ΟΗΕ είναι ακόμη πιο κρίσιμα για τους πληθυσμούς τους, πολλοί από τους οποίους έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο και τις καιρικές συνθήκες.

Σε απάντηση, η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν COP29 θα εγκαινιάσει την Παρασκευή ένα νέο «Δίκτυο Κλιματικά Ευάλωτων Χωρών», συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χωρών που ανήκουν στην G7+, μια διακυβερνητική ομάδα ευάλωτων χωρών, η οποία έστειλε πρώτη την έκκληση.

Το δίκτυο έχει ως στόχο να υποστηρίξει ως ομάδα τα ιδρύματα χρηματοδότησης για το κλίμα. ανάπτυξη ικανοτήτων στα κράτη μέλη, ώστε να μπορούν να απορροφούν περισσότερη χρηματοδότηση· και να δημιουργήσουν πλατφόρμες χωρών, ώστε οι επενδυτές να μπορούν πιο εύκολα να βρουν έργα υψηλού αντίκτυπου στα οποία να επενδύσουν, δήλωσε η δεξαμενή σκέψης ODI Global, η οποία βοήθησε τις χώρες να δημιουργήσουν το δίκτυο.

Το Μπουρούντι, το Τσαντ, το Ιράκ, η Σιέρα Λεόνε, η Σομαλία, το Ανατολικό Τιμόρ και η Υεμένη έχουν ήδη προσχωρήσει στην πρωτοβουλία, αλλά έχουν προσκληθεί και τα 20 μέλη της G7+.

«Η ελπίδα μου είναι ότι θα δημιουργήσει μια πραγματική πλατφόρμα για τις χώρες που έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Αμπντουλάχι Χαλίφ, επικεφαλής διαπραγματευτής για το κλίμα στη Σομαλία στο περιθώριο των συνομιλιών στο Μπακού.

Η κίνηση ακολουθεί μια επιστολή που έστειλε η G7+ στα Ηνωμένα Έθνη, τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις προεδρίες της COP τον περασμένο μήνα και κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στο Reuters, ζητώντας περισσότερη υποστήριξη.

Σε αυτό, η ομάδα απαίτησε μια ρητή δέσμευση σε οποιαδήποτε τελική συμφωνία για τη χρηματοδότηση στην COP29 που θα διπλασίαζε τη χρηματοδότηση για να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή σε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2026.

Ενώ 45 από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου έχουν τη δική τους διαπραγματευτική ομάδα του ΟΗΕ, η οποία περιλαμβάνει ορισμένες από τις χώρες της G7+, τα κράτη που πλήττονται από συγκρούσεις αντιμετωπίζουν ξεχωριστούς αγώνες, δήλωσαν οι υποστηρικτές.

«Μια κατάσταση πλημμυρών στο Νότιο Σουδάν ή τη Σομαλία δημιουργεί περισσότερη καταστροφή από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη αναπτυσσόμενη χώρα», δήλωσε ο Χαμπίμπ Μαγιάρ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της G7+, ο οποίος βοήθησε στον συντονισμό της επιστολής.

Ένα παιδί που γεννήθηκε στο Νότιο Σουδάν, το οποίο έχει βυθιστεί στον πόλεμο από το 2013, είχε 38 φορές περισσότερες πιθανότητες το 2022 να εκτοπιστεί εσωτερικά από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα από ένα παιδί στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF.

Ωστόσο, οι χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις έλαβαν μόνο 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για το κλίμα το 2022 – περίπου το ένα τέταρτο αυτού που χρειαζόταν, σύμφωνα με ανάλυση του 2024 από την ODI Global.

«Είναι σαφές ότι τα ταμεία για το κλίμα δεν κάνουν αρκετά για να υποστηρίξουν τους πιο ευάλωτους στο κλίμα ανθρώπους του κόσμου», δήλωσε ο Mauricio Vazquez, επικεφαλής πολιτικής της ODI Global για τους παγκόσμιους κινδύνους και την ανθεκτικότητα.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο