Ποιες τράπεζες αυξάνουν το μέρισμα τους και πόσο

μερίσματα τράπεζες

Οι αμερικανικοί τραπεζικοί γίγαντες ανακοίνωσαν σχέδια να αυξήσουν τα μερίσματα τους για το τρίτο τρίμηνο την Παρασκευή, αφού απέδειξαν ότι έχουν αρκετά κεφάλαια για να αντέξουν τη σοβαρή οικονομική αναταραχή και την αναταραχή της αγοράς στον ετήσιο έλεγχο υγείας της Federal Reserve.


Η JPMorgan Chase (NYSE:JPM), η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, αύξησε το μέρισμα στα 1,25 δολάρια ανά μετοχή από 1,15 δολάρια, σύμφωνα με μια κατάθεση. Το διοικητικό της συμβούλιο ενέκρινε επίσης 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες επαναγορές μετοχών, με ισχύ από την 1η Ιουλίου.


Το μέρισμα της Bank of America θα αυξηθεί στα 26 σεντς ανά μετοχή από 24 σεντς και της Citigroup θα αυξηθεί στα 56 σεντς από 53 σεντς, ανέφεραν οι τράπεζες σε ξεχωριστές ρυθμιστικές καταθέσεις.


«Οι τράπεζες θα παραμείνουν συντηρητικές όσον αφορά το κεφάλαιο, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με την πρόταση της Βασιλείας παραμένει», δήλωσε ο Brian Mulberry, διαχειριστής χαρτοφυλακίου πελατών στη Zacks Investment Management, μετά την ανακοίνωση των μερισμάτων.

Οι τράπεζες έχουν υποστηρίξει ότι οι υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις που προτείνονται στο πλαίσιο του σχεδίου κανόνων, γνωστών ως τελικό παιχνίδι της Βασιλείας, θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ικανότητά τους να δανείζουν και θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες για την οικονομία.

Η Morgan Stanley αύξησε το μέρισμα στα 92,5 σεντς ανά μετοχή από 85 σεντς, σύμφωνα με κατάθεση.


Οι ανακοινώσεις ήρθαν αφού οι τράπεζες ενέκριναν το τεστ αντοχής της Fed νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το οποίο καθορίζει πόσα κεφάλαια πρέπει να βάλουν στην άκρη πριν μπορέσουν να επιστρέψουν χρήματα στους μετόχους.


Το μέρισμα της Goldman Sachs θα ανέλθει στα 3 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με 2,75 δολάρια νωρίτερα.


Το πόσο καλά αποδίδει μια τράπεζα στα stress tests υπαγορεύει το μέγεθος του κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας (SCB) – ένα επιπλέον μαξιλάρι κεφαλαίου που η Fed απαιτεί από τις τράπεζες να διατηρούν για να αντιμετωπίσουν μια υποθετική οικονομική ύφεση.

Η Goldman δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τη ρυθμιστική αρχή της για να κατανοήσει καλύτερα γιατί η SCB της πήδηξε.


“Αυτή η αύξηση δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζει τη στρατηγική εξέλιξη της επιχείρησής μας και τη συνεχή πρόοδο που έχουμε σημειώσει για να μειώσουμε την ένταση απώλειας άγχους”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος David Solomon σε δήλωση.


Το μέρισμα της Wells Fargo θα αυξηθεί στα 40 σεντς.


Φέτος, δοκιμάστηκαν 31 μεγάλες τράπεζες, έναντι 23 πέρυσι. Οι έλεγχοι έδειξαν ότι οι τράπεζες θα έχουν αρκετά κεφάλαια για να συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια σε διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής αύξησης της ανεργίας, της σοβαρής αστάθειας της αγοράς και της βουτιάς στις αγορές στεγαστικών και εμπορικών ενυπόθηκων δανείων.

Τράπεζα Νέο μέρισμα Παλαιό μέρισμα


(ανά μετοχή) (ανά μετοχή)


JPMorgan $1.25 $1.15


Bank of America 26 σεντς 24 σεντς


Citigroup 56 λεπτά 53 λεπτά


Wells Fargo 40 λεπτά 35 λεπτά


Goldman Sachs $3 $2. 75


Morgan Stanley 92,5 σεντς 85 σεντς

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο