Εργοστάσια χημικών που ιδρύθηκαν ή ανήκουν σε μερικούς από τους πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας προμηθεύουν συστατικά σε εργοστάσια που κατασκευάζουν εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν από τον στρατό της Μόσχας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, δείχνει μια ανάλυση των σιδηροδρομικών και οικονομικών δεδομένων.
Το Reuters εντόπισε πέντε εταιρείες χημικών, στις οποίες συμμετέχουν πέντε δισεκατομμυριούχοι υπό την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση, που παρείχαν πάνω από το 75% των βασικών χημικών ουσιών που αποστέλλονταν σιδηροδρομικώς σε μερικά από τα μεγαλύτερα εργοστάσια εκρηκτικών της Ρωσίας από την αρχή του πολέμου μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, σιδηροδρομικά δεδομένα.
Η ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου καταδεικνύει για πρώτη φορά πόσο σε μεγάλο βαθμό τα εργοστάσια που αποτελούν μέρος της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας βασίζονται σε αυτούς τους άνδρες και τις εταιρείες τους.
Οι δισεκατομμυριούχοι περιλαμβάνουν τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, πρώην ιδιοκτήτη της Ποδοσφαιρικής Λέσχης Τσέλσι, και τον Βαγίτ Αλεκπέροφ, ο οποίος κατατάχθηκε από το Forbes τον Απρίλιο ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας με περιουσία που εκτιμάται στα 28,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Αμπράμοβιτς και ο Αλεκπέροφ δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια που στάλθηκαν μέσω των εταιρειών ή των δικηγόρων τους. Η Evraz που είναι εισηγμένη στο Λονδίνο, στην οποία ο Αμπράμοβιτς κατέχει μερίδιο 28%, είπε ότι προμήθευε τα χημικά για «πολιτική χρήση μόνο». Η Lukoil, ένα διυλιστήριο στο οποίο ο Alekperov διατηρεί μετοχές, είπε ότι “δεν κατασκευάζει εκρηκτικά ή οποιαδήποτε συναφή εξαρτήματα”.
Η Anna Nagurney, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης που μελετά στενά δίκτυα εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και ανασκόπησε τα ευρήματα του Reuters, είπε ότι οι πέντε εταιρείες βοηθούσαν τη Μόσχα όχι μόνο παρέχοντας βασικά χημικά συστατικά για πυρομαχικά αλλά και κερδίζοντας τα απαραίτητα σκληρό νόμισμα από εξαγωγές μη στρατιωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων.
«Αυτές οι χημικές εταιρείες μπορεί να λειτουργούν ως μη στρατιωτικές, αλλά συντηρούν την πολεμική προσπάθεια», είπε ο Nagurney.
Για να προσδιορίσει από πού έλαβαν τις προμήθειες τα κύρια εργοστάσια πυρομαχικών της Ρωσίας, το Reuters ανέλυσε την κίνηση περισσότερων από 600.000 σιδηροδρομικών αποστολών που μετέφεραν τα χημικά που απαιτούνται για την κατασκευή εκρηκτικών από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2024.
Τα σιδηροδρομικά δεδομένα από δύο εμπορικές βάσεις δεδομένων στη Ρωσία παρασχέθηκαν στο Reuters από το Open Source Centre, μια βρετανική ΜΚΟ που ασχολείται με τη συλλογή δημοσίως διαθέσιμων πληροφοριών και την παρακολούθηση πιθανών παραβιάσεων των κυρώσεων. Αναλυόταν το είδος του φορτίου σε κάθε σιδηροδρομικό βαγόνι, το βάρος, η προέλευση και ο προορισμός, καθώς και τα ονόματα της εταιρείας που έστειλε τα εμπορεύματα και της εταιρείας που τα παρέλαβε.
Το Reuters διασταύρωσε τα δεδομένα από τις δύο βάσεις δεδομένων για να επιβεβαιώσει την ακρίβειά τους. Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν τα δεδομένα περιελάμβαναν κάθε σιδηροδρομική αποστολή προς τα εργοστάσια εκρηκτικών ή τον βαθμό στον οποίο τα εργοστάσια έλαβαν παραδόσεις οδικώς.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εταιρείες των δισεκατομμυριούχων προμήθευαν ζωτικά συστατικά σε πέντε εργοστάσια εκρηκτικών και πυρίτιδας στη Ρωσία που υπόκεινται σε κυρώσεις της Δύσης. Τα εργοστάσια είναι θυγατρικές του γιγαντιαίου ρωσικού κρατικού κατασκευαστή όπλων και αυτοκινητοβιομηχανίας Rostec.
Χρησιμοποιώντας φορολογικά τιμολόγια που διέρρευσαν που κάλυπταν τμήματα του 2023, το Reuters μπόρεσε επίσης να επαληθεύσει ότι τέσσερις από τις εταιρείες χημικών ήταν προμηθευτές σε τέσσερις από τους κατασκευαστές εκρηκτικών.
Ούτε το Κρεμλίνο, το υπουργείο Άμυνας, ούτε η Rostec απάντησαν στις ερωτήσεις του Reuters σχετικά με τον ρόλο των πολιτικών εταιρειών στον εφοδιασμό της ρωσικής βιομηχανίας πυρομαχικών.
Πριν από τον πόλεμο, όλα τα εργοστάσια εκρηκτικών, στο πλαίσιο των προσπαθειών διαφοροποίησης, χρησιμοποιούσαν επίσης για την κατασκευή εκρηκτικών ή πυρίτιδας για μη στρατιωτική χρήση. Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει εάν αυτές οι πωλήσεις από πολίτες συνεχίζονται και εάν τα χημικά που παρέχονται ενδέχεται να προορίζονται για μη στρατιωτική χρήση.
Ο Thomas Klapotke, καθηγητής ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ο οποίος βοήθησε το Reuters να αναλύσει τα δεδομένα, είπε ότι, ενώ όλες οι πρώτες ύλες είχαν πολλές πιθανές χρήσεις, ο συνδυασμός φορτίων βαγονιών συγκεκριμένων χημικών ουσιών που απαιτούνται για την παραγωγή εκρηκτικών που φτάνουν σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις παρείχε «κόκκινες σημαίες».
Η ανάλυση παρέχει νέα στοιχεία ότι η στρατηγική της Δύσης να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία ως τιμωρία για την εισβολή της στην Ουκρανία δεν κατάφερε να περιορίσει τη στρατιωτική της παραγωγή, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς που ρωτήθηκαν από το Reuters.
Ενώ οι ίδιοι οι δισεκατομμυριούχοι βρίσκονται όλοι υπό δυτικές κυρώσεις, οι εμπλεκόμενες εταιρείες χημικών έχουν σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από μεγάλες οικονομικές κυρώσεις ή απαγορεύσεις στην εισαγωγή κρίσιμων αγαθών από τις ΗΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αυτών των χημικών εργοστασίων είναι μη στρατιωτικά προϊόντα όπως τα λιπάσματα που είναι κρίσιμα για τη γεωργία. Οι μακροχρόνιες δυτικές πολιτικές εξαιρούν τα τρόφιμα από κυρώσεις για να αποτρέψουν την πείνα και τη διπλωματική αντίδραση από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο Πίτερ Χάρελ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που εργάστηκε για τις κυρώσεις για τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του πολέμου και τώρα είναι υπότροφος στο Carnegie Endowment for International Peace, είπε ότι ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε αυτές τις αποφάσεις του 2022 τώρα που τα έθνη που κάποτε βασίζονταν στην Ουκρανία και η Ρωσία για το σιτάρι και τα λιπάσματα είχαν χρόνο να βρουν εναλλακτικές πηγές.
«Δυνητικά, ο λογισμός θα βαρύνει προς την επιβολή κυρώσεων σε αυτές τις εταιρείες σήμερα», είπε ο Χάρελ, σχολιάζοντας τα ευρήματα του Reuters.
Ωστόσο, ο Manish N. Raizada, καθηγητής γεωργίας στο Πανεπιστήμιο του Guelph στον Καναδά, προειδοποίησε ότι η επιβολή κυρώσεων σε ρωσικές χημικές εταιρείες θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο εκατοντάδες εκατομμύρια αγρότες μικρής κλίμακας, με αντάλλαγμα έναν μικρό οικονομικό αντίκτυπο στη Ρωσία.
Εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που συντονίζει τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον, και του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα ευρήματα του Reuters.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις εταιρείες χημικών, είπε: «Εξερευνούμε ενεργά τις δυνατότητες για πρόσθετα μέτρα για να αυξήσουμε την πίεση και να κλείσουμε τα κενά με τρόπο που θα αποφύγει αρνητικές επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια».
Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οποιαδήποτε ενέργεια θα προκύψει μόνο μετά από προσεκτική ανάλυση της αποτελεσματικότητας οποιωνδήποτε μέτρων και των επιπτώσεών τους στις ευρωπαϊκές εταιρείες. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ θα ίσχυαν ήδη για τις εταιρείες, ακόμη και αν δεν είχαν καθοριστεί συγκεκριμένα, εάν ελέγχονταν ή ανήκαν σε άτομο υπό κυρώσεις.
Πόλεμος πυροβολικού
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε μονομαχία πυροβολικού όπου η έλλειψη ισχυρών εκρηκτικών που είναι διαθέσιμα στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία επέτρεψε στις ρωσικές δυνάμεις να κερδίσουν τμήματα εδάφους φέτος, σύμφωνα με πολλούς διοικητές της Ουκρανίας που πήραν συνέντευξη από το Reuters.
Η Μόσχα επενδύει πολλά στη στρατιωτική παραγωγή και επιδιώκει να αναπληρώσει τα αποθέματα πυρομαχικών της. Το 2024, η Ρωσία παρήγαγε περίπου 2,4 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και εισήγαγε 3 εκατομμύρια από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας της Ουκρανίας. Η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο δεν απάντησε στις κλήσεις του Reuters ζητώντας σχολιασμό.
Τα πέντε εργοστάσια πυρομαχικών που προμηθεύονται από τις εταιρείες των δισεκατομμυριούχων περιλαμβάνουν την τεράστια εγκατάσταση Sverdlov στο Dzerzhinsk. Το εργοστάσιο είναι ο μόνος σημαντικός κατασκευαστής στη Ρωσία των πλαστικών εκρηκτικών HMX και RDX που χρησιμοποιούνται σε πυροβολικό και πυραύλους, σύμφωνα με έναν ουκρανικό αξιωματούχο πληροφοριών.
Δύο εργοστάσια που διαχειρίζεται η Eurochem – που ιδρύθηκε από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Αντρέι Μελνιτσένκο – προμηθεύουν χημικά στον Σβερντλόφ, σύμφωνα με τα στοιχεία των σιδηροδρόμων.
Η Eurochem είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ορυκτών λιπασμάτων στον κόσμο. Το εργοστάσιό της στο Nevinnomysskiy Nitrogen στη νοτιοδυτική Ρωσία έστειλε τουλάχιστον 38.000 μετρικούς τόνους οξικού οξέος στο Sverdlov κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters για τα δεδομένα των σιδηροδρόμων.
Μια δεύτερη εγκατάσταση της Eurochem, η Novomoskovskiy Nitrogen έστειλε σχεδόν 5.000 μετρικούς τόνους νιτρικού οξέος στο Sverdlov την ίδια περίοδο, έδειξαν τα στοιχεία των σιδηροδρόμων.
Τόσο το οξικό όσο και το νιτρικό οξύ χρησιμοποιούνται για την παραγωγή HMX και RDX.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, βασισμένοι στην επιστημονική βιβλιογραφία και αναθεωρημένοι από έναν ειδικό σε εκρηκτικά, 5.000 τόνοι νιτρικού οξέος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή 3.000 τόνων RDX, αρκετά για να γεμίσουν 500.000 βλήματα πυροβολικού μεγάλου διαμετρήματος.
Τα φορολογικά τιμολόγια που εξετάστηκαν από το Reuters επιβεβαίωσαν ότι η Eurochem ήταν προμηθευτής του Sverdlov πέρυσι.
Απαντώντας σε λεπτομερείς ερωτήσεις, η Eurochem είπε ότι η αναφορά του Reuters περιείχε “πολλά ουσιαστικά πραγματικά λάθη”. Συγκεκριμένα, «η EuroChem δεν αποτελεί μέρος του αμυντικού τομέα της ρωσικής οικονομίας και κανένα από τα προϊόντα μας δεν έχει σχεδιαστεί για στρατιωτικούς σκοπούς», αναφέρεται σε δήλωση της εταιρείας, η οποία έχει την έδρα της στην Ελβετία. Η Eurochem είπε ότι οποιαδήποτε υπόδειξη ότι ο Melnichenko έλεγχε την εταιρεία ήταν ψευδής.
Ο Melnichenko δεν απάντησε σε ερωτήσεις. Ο δισεκατομμυριούχος, σύμφωνα με το Forbes ότι έχει αξία 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τοποθέτησε το μερίδιο ελέγχου του στην Eurochem σε καταπίστευμα που ωφελεί τη σύζυγό του, όπως ανέφερε το Reuters, μετά την επιβολή κυρώσεων σε αυτόν από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Η δήλωση ανέφερε ότι ενώ το 97% της παραγωγής της είναι λιπάσματα, η Eurochem προμηθεύει άλλα βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων αυτών των χημικών, σε μεγάλο αριθμό πελατών στη Ρωσία και στο εξωτερικό. Η εταιρεία δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Reuters σχετικά με τις αποστολές χημικών στο Sverdlov. Οι ερωτήσεις που στάλθηκαν στη διεύθυνση email στον ιστότοπο του Sverdlov έμειναν αναπάντητα.
Φορολογικά στοιχεία
Ένας άλλος γίγαντας των λιπασμάτων, η Uralchem, που ιδρύθηκε από τον υπό κυρώσεις δισεκατομμυριούχο Ντμίτρι Μαζεπίν, παρείχε στον Σβερντλόφ περισσότερους από 27.000 μετρικούς τόνους νιτρικού αμμωνίου, έδειξαν τα στοιχεία των σιδηροδρόμων. Το νιτρικό αμμώνιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή HMX και RDX, και επίσης αναμιγνύεται με TNT για να παραχθεί ένα εκρηκτικό που ονομάζεται Amatol. Η Uralchem προμήθευσε επίσης 6.000 μετρικούς τόνους νιτρικού οξέος από το εργοστάσιο αζωτούχων λιπασμάτων στο Berezniki στο Sverdlov, έδειξαν τα στοιχεία.
Δύο άλλα κρατικά εργοστάσια πυρομαχικών, το Tambov Gunpowder Plant και το Kazan Gunpowder Plant, έλαβαν αποστολές οξέων από την Uralchem, έδειξαν τα σιδηροδρομικά στοιχεία.
Τα ρωσικά φορολογικά τιμολόγια που διέρρευσαν, που εξετάστηκαν από το Reuters, αποκάλυψαν επίσης ότι η Uralchem προμήθευε τα εργοστάσια Sverdlov, Tambov και Kazan καθώς και το κρατικό εργοστάσιο Perm Powder πέρυσι.
Ερωτηθείσα λεπτομερώς για τις αποστολές, η Uralchem είπε ότι οι πληροφορίες ήταν “λανθασμένες”. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ή εξηγήσεις.
Ο Mazepin, ο οποίος μείωσε την ιδιοκτησία του στην εταιρεία από το 100% στο 48% αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία για σχόλια. Τα εργοστάσια του Tambov, του Perm και του Kazan δεν απάντησαν σε ερωτήσεις που στάλθηκαν σε διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναφέρονται στους ιστότοπούς τους ή σε εταιρικά αρχεία.
Ένα εργοστάσιο χάλυβα στη Σιβηρία που ανήκει στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Evraz παρείχε 5.000 μετρικούς τόνους τολουολίου – συστατικό για την TNT – στο εργοστάσιο Biysk Oleum, σύμφωνα με τα στοιχεία των σιδηροδρόμων. Η Evraz έλαβε κυρώσεις το 2022 από τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία είπε ότι προμήθευε χάλυβα στον ρωσικό στρατό.
Σε μια δήλωση, η Evraz είπε ότι προμήθευε τολουόλιο μόνο για «πολιτική χρήση». Το εργοστάσιο Biysk Oleum, μονάδα της Sverdlov, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.
Τον Απρίλιο του 2024, η κυβέρνηση της περιοχής του Αλτάι, η οποία περιλαμβάνει την πόλη Biysk, κατέταξε το εργοστάσιο μεταξύ των κατασκευαστών που «αύξησαν σημαντικά» την παραγωγή τους το 2023 για την εκπλήρωση των κρατικών αμυντικών συμβάσεων.
Το Reuters εντόπισε δύο άλλες εταιρείες που συνδέονται με δισεκατομμυριούχους που προμηθεύουν χημικά σε εργοστάσια πυρομαχικών. Το εργοστάσιο τήξης χαλκού Sredneuralsk (SUMZ) στα Ουράλια βουνά, που ιδρύθηκε από τον μεγιστάνα των μετάλλων Iskander Makhmudov, παρέχει ελαιούχο – γνωστό και ως ατμίζον θειικό οξύ – που χρησιμοποιείται στα εργοστάσια σκόνης Tambov, Kazan και Perm.
Το διυλιστήριο Lukoil στο Perm παρείχε 6.500 μετρικούς τόνους τολουολίου στο εργοστάσιο πούδρας Perm, στο Kazan και στο Biysk. Η Lukoil ανήκει εν μέρει στον δισεκατομμυριούχο Alekperov, πρώην πρόεδρο της εταιρείας. Όπως και άλλοι, εκχώρησε πολλές μετοχές το 2022, αλλά διατήρησε μερίδιο 8,55%.
Τα φορολογικά τιμολόγια που εξετάστηκαν από το Reuters έδειξαν ότι το εργοστάσιο της Lukoil ήταν προμηθευτής του εργοστασίου πούδρας Perm πέρυσι. Επίσης, τεκμηριώνουν αποστολές από τη SUMZ στα εργοστάσια του Καζάν και του Περμ.
Σε ανακοίνωσή της, η Lukoil είπε ότι το διυλιστήριό της στο Περμ “δεν κατασκευάζει εκρηκτικά ή άλλα σχετικά εξαρτήματα” και ότι οι ερωτήσεις του Reuters σχετικά με τις αποστολές από εκεί περιείχαν “παράλογες εικασίες”.
Το SUMZ δεν απάντησε σε λεπτομερείς ερωτήσεις. Η μητρική της εταιρεία, UMMC, η οποία τελεί υπό κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Ο Makhmudov, ο οποίος εκχώρησε το μερίδιο ελέγχου του το 2022, σύμφωνα με το Forbes, δεν ήταν επίσης δυνατό να επικοινωνήσει κανείς για σχόλια.
πηγή: investing.com