Ποιοι κλάδοι «κρύβουν» αγοραστικές ευκαιρίες;

Statistic graph of stock market data and financial analysis. Stock market graph. Stock market earning. Stock market indicator. Stock market financial graph. Stock market analysis. Financial statistic analysis. Financial investment graph.

αγορά ευκαιρίες

Οι απότομες ρευστοποιήσεις που βλέπουν ορισμένοι τομείς σε σχέση με την ευρύτερη αγορά θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι υποκείμενης αδυναμίας, αλλά ο αναλυτής της Janney Dan Wantrobski λέει ότι στην πραγματικότητα παρουσιάζουν βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες αγοράς.

“Καθώς ορισμένοι από τους σημαντικότερους δείκτες αναφοράς μεγάλης κεφαλαιοποίησης συνεχίζουν να πιέζουν υψηλότερα για την αραίωση του εύρους και της συμμετοχής, αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες υπερμεγέθεις τεχνικές κινήσεις όσον αφορά τη σχετική ισχύ του τομέα”, έγραψε ο Wantrobski σε σημείωμα της Παρασκευής προς τους πελάτες.

“Πιστεύουμε ότι αυτό παρουσιάζει στους εμπόρους κάποιες μέσες ευκαιρίες αναστροφής που κατευθύνονται προς το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και τον Ιούλιο”, πρόσθεσε.

Πρώτον, το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο XLF του Financial Select Sector SPDR, το οποίο παρακολουθεί τον χρηματοπιστωτικό τομέα του S&P 500, έχει υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα ήπια οικονομικά στοιχεία έχουν οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και κάποια ανησυχία για οικονομική επιβράδυνση.

Εντός των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, οι τράπεζες τείνουν να βλέπουν αδυναμία όταν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια μειώνονται, ιδίως όταν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια παραμένουν σταθερά, καθώς μειώνεται η διαφορά που κερδίζουν μεταξύ πιο μακροπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων, όπως δάνεια, που χρηματοδοτούνται μέσω βραχύτερων υποχρεώσεων.

Ενώ το SPDR financial ETF έχει υποχωρήσει περισσότερο από 4% από τότε που έκλεισε στο ρεκόρ των 42,49 δολαρίων στις 17 Μαΐου, το S&P 500 SPX έχει κερδίσει περισσότερο από 2% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Δείτε πώς φαίνεται η αδυναμία του XLF σε σχέση με τον S&P 500 σε ένα γράφημα:

αγορά ευκαιρίες

“Ο παραπάνω λόγος XLF/SPY βρίσκεται σε πτωτική τάση μετά την κατάρρευση. Ωστόσο, πιο πρόσφατα πίεσε σε υπερπουλημένο έδαφος σε βραχυπρόθεσμη βάση”, έγραψε ο Wantrobski. “Πιστεύουμε ότι αυτό δημιουργεί το ETF για πιθανή υπεραπόδοση σε κάποιο σημείο μπροστά μέσω μέσης αναστροφής υψηλότερα στο παραπάνω διάγραμμα”.


Στη συνέχεια, υπάρχει ο βιομηχανικός τομέας XLI, όπως παρακολουθείται από ένα γράφημα σχετικής ισχύος του ETF SPDR Industrial Select Sector:

αγορά ευκαιρίες

Ο Wantrobski δήλωσε ότι το διάγραμμα XLI/SPY φαίνεται πτωτικό, αλλά γίνεται “βαθιά υπερπουλημένο” σε βραχυπρόθεσμη βάση.

“Πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια αντιστροφή που θα οδηγήσει σε κάποια μέση αναστροφή υψηλότερη (σχετική υπεραπόδοση) τις επόμενες εβδομάδες”, έγραψε ο Wantrobski.

Ακολουθεί ο ενεργειακός τομέας XLE, όπως παρακολουθείται από το Energy Select Sector SPDR ETF:

αγορά ευκαιρίες

“Το πρόσφατο selloff στις τιμές του αργού γύρω από το Σαββατοκύριακο των διακοπών της Ημέρας Μνήμης βοήθησε να ωθήσει το XLE προς υπερπουλημένο έδαφος σε σχέση με τις ευρύτερες αγορές”, έγραψε ο Wantrobski.

Ως αποτέλεσμα, πιστεύει ότι ο κλάδος μπορεί επίσης να βιώσει ένα ράλι «μέσης αναστροφής» τις επόμενες εβδομάδες.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η βιομηχανία και η ενέργεια είναι τομείς που τείνουν να υπεραποδίδουν καθώς η οικονομία αναπτύσσεται και η συνολική ζήτηση αυξάνεται. Όταν υποαποδίδουν στο βαθμό που ήταν, πολλοί τις βλέπουν ως προειδοποίηση ότι έρχεται επιβράδυνση.

Αλλά από την οπτική γωνία του Wantrobski, η σχετική αδυναμία που βλέπουν οι τομείς είναι μέρος της υποχώρησης της ανοδικής αγοράς.

Εν τω μεταξύ, ο τομέας των ημιαγωγών έχει εκτοξευθεί στα ύψη, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να συμμετάσχουν στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Το VanEck Semiconductor ETF SMH αυξήθηκε κατά 0,3% το απόγευμα της Παρασκευής, κλείνοντας προς ένα τέταρτο κλείσιμο ρεκόρ αυτή την εβδομάδα. Έχει εκτοξευθεί 34,6% από τότε που έκλεισε σε χαμηλό δύο μηνών στις 19 Απριλίου, ενώ ο S&P 500 έχει κερδίσει 9,2%.

Δείτε πώς μοιάζει η υπεραπόδοση της SMH σε σχέση με τον S&P 500 μέχρι στιγμής το 2024:

αγορά ευκαιρίες

“Ο παραπάνω λόγος SMH/SPY αρχίζει να πιέζει προς υπεραγορασμένο έδαφος σε βραχυπρόθεσμη βάση. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ακραίο και μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει βραχυπρόθεσμα κατά την άποψή μας», έγραψε ο Wantrobski.

“Τούτου λεχθέντος, σε κάποιο σημείο είναι πολύ πιθανό να δούμε κάποια ψύξη εδώ μέσω της μέσης αναστροφής χαμηλότερα – η οποία θα χρησιμεύσει για τη μείωση τυχόν υπεραγορασμένων τεχνικών πιέσεων στα διαγράμματα”, πρόσθεσε.

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο