Ποιοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση τα χρηματιστήρια

επενδυτές

οικονομία

Τα κακά νέα για την οικονομία είναι και πάλι καλά νέα για το χρηματιστήριο. Το ίδιο και τα καλά νέα, λένε οι αναλυτές της αγοράς.

Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο αντέδρασαν οι αμερικανικές μετοχές αυτή την εβδομάδα στην τελευταία αναταραχή μικτών οικονομικών στοιχείων, ένα καλοκαιρινό ράλι μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτο.

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο αυτή την εβδομάδα, αφού ο ΔΤΚ Απριλίου των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας έδειξε ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό, τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι τον περασμένο μήνα. Οι βασικές τιμές αυξήθηκαν κατά 3,6% σε ετήσια βάση. Αν και αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Federal Reserve, είναι επίσης η χαμηλότερη ένδειξη από τον Απρίλιο του 2021.

Το αποτέλεσμα για τους επενδυτές ήταν αρκετά σαφές: τα “goldilocks” επέστρεψαν, μαζί με τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα επιτύχει τον στόχο της να καθοδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ προς μια ομαλή προσγείωση, καθώς η νομισματική πολιτική βοηθά στη μείωση του πληθωρισμού.

Αυτό είναι ένα ιδανικό σενάριο για μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα, κρυπτονομίσματα και οτιδήποτε άλλο έχει κάνει ράλι σκληρά φέτος, ανέφεραν αναλυτές της αγοράς στο MarketWatch.

“Ένα σενάριο Goldilocks όπου η ανάπτυξη παραμένει υγιής και ο πληθωρισμός υποχωρεί ήταν ιστορικά ένα ευνοϊκό σκηνικό για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου”, δήλωσε ο Andrew Krei, συν-επικεφαλής επενδύσεων στην Crescent Grove Advisors, μια μπουτίκ εταιρεία διαχείρισης πλούτου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο MarketWatch.

Ωστόσο, οι επενδυτές θα ήταν παράλειψη να μην εξετάσουν τους μυριάδες κινδύνους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκτροχιάσουν το ράλι – τουλάχιστον προσωρινά.

Εξάλλου, ακόμη και ο πιο αισιόδοξος στρατηγικός αναλυτής στη Wall Street, ο Brian Belski της BMO Capital Markets, αναμένει κάποια μεταβλητότητα τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με έκθεση που μοιράστηκε με το MarketWatch την Τετάρτη, η οποία είδε τον Belski να αυξάνει τον στόχο του για τον δείκτη S&P 500 στο τέλος του έτους στις 5.600 μονάδες.

Έχοντας αυτό κατά νου, το MarketWatch έχει εξετάσει μια χούφτα στρατηγικών της αγοράς σχετικά με αυτό που θεωρούν ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για το ράλι. Ιδού τι είπαν:

Η περίοδος κερδών τελειώνει

Η τελευταία τριμηνιαία περίοδος αναφοράς κερδών ήταν σταθερή μέχρι στιγμής, αν και οι μετοχές που έχασαν τις προσδοκίες της Wall Street τιμωρήθηκαν γρήγορα από την αγορά.

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη, 470 από τις 500 εταιρείες των οποίων οι μετοχές περιλαμβάνονται στον S&P 500 είχαν ανακοινώσει κέρδη. Από αυτούς, το 78% ξεπέρασε τις τυπικά συντηρητικές προβλέψεις της Wall Street για κέρδη ανά μετοχή, περισσότερο από τον μέσο όρο των 10 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα μερικές εταιρείες που πρέπει να αναφερθούν, και μία συγκεκριμένα έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει την αγορά: Nvidia Corp. NVDA, -1,99%

Ο κατασκευαστής τσιπ έχει ωφεληθεί πάρα πολύ από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Τώρα, η Wall Street αναμένει ότι τα έσοδά της για το πιο πρόσφατο τρίμηνο θα ανέλθουν στα 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια, που θα ήταν αύξηση 240% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Εάν η ανταπόκριση των επενδυτών από τα τελευταία τρίμηνα είναι κάποια ένδειξη, η Nvidia πρέπει όχι απλώς να ανταποκρίνεται στις προβλέψεις της Wall Street, αλλά να τις ξεπεράσει ουσιαστικά.

Και αν τα αποτελέσματα του σχεδιαστή τσιπ δείξουν σημάδια ότι ο ρυθμός ζήτησης για τα προϊόντα της Nvidia αρχίζει να επιβραδύνεται, η ευρύτερη αγορά πιθανότατα θα αισθανθεί το πλήγμα, δήλωσε ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Interactive Brokers, σε γραπτό σχόλιο.

«Αν μπορέσουν να συνεχίσουν τις αξιοζήλευτες, αξιοσημείωτες σειρές των εκτιμήσεων, αυξάνοντας την καθοδήγηση και στη συνέχεια ξεπεράσουν την αυξημένη καθοδήγηση το επόμενο τρίμηνο, αυτό σημαίνει ότι το εμπόριο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί και θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς», δήλωσε ο Sosnick για τη Nvidia.

«Εάν υπάρχει έστω και το παραμικρό σημάδι αδυναμίας, ωστόσο, θα υποφέρει πολύ περισσότερο από αυτό το απόθεμα μόνο».

Η οικονομία μετατοπίζεται από «μαλακή» σε «σκληρή» προσγείωση

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία των ΗΠΑ τα πάει καλά αυτή τη στιγμή. Εξάλλου, οι υπηρεσίες GDPNow της Atlanta Fed προβλέπουν ανάπτυξη 3,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία για τον Απρίλιο που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής υπονοούν μια αρχόμενη επιβράδυνση που θα μπορούσε να απειλήσει πιθανώς τις αγορές, είπαν οι αναλυτές.

Τα στοιχεία μπορούν να φανούν σε διάφορες σειρές δεδομένων. Για αρχή, το ποσοστό ανεργίας σημείωσε υψηλότερα τον περασμένο μήνα. Επίσης, ο αριθμός των Αμερικανών που υποβάλλουν αίτηση για επιδόματα ανεργίας έχει αρχίσει να αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Συνδυάστε το με ενδείξεις ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας συρρικνώνεται και φαίνεται ότι η αγορά εργασίας αρχίζει επιτέλους να κρυώνει.

Εν τω μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ παρέμειναν στάσιμες τον Απρίλιο, ενώ η οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με τον μη μεταποιητικό PMI του Institute for Supply Management.

Συνολικά, αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, η οικονομία φαίνεται να χάνει τη δυναμική της, δήλωσε ο Tom Essaye, ιδρυτής της Sevens Report Research.

Μέχρι στιγμής, αυτά ήταν ευπρόσδεκτα νέα για τους οικονομολόγους και τους αναλυτές της αγοράς, αλλά υπάρχει ένα όριο στο πόσο μπορεί να αποδυναμωθεί η οικονομία προτού αρχίσει να επιβαρύνει τις μετοχές.

«Ενώ τα δεδομένα εξακολουθούν να υποδεικνύουν μια ήπια οικονομική προσγείωση, οι κίνδυνοι σκληρής προσγείωσης αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα», δήλωσε ο Essaye σε γραπτό σχόλιο που κοινοποιήθηκε στο MarketWatch.

«Αυτό είναι σημαντικό για τους επενδυτές, επειδή μια οικονομική σκληρή προσγείωση είναι μια από τις λίγες απειλές που θα σκοτώσουν το ράλι αυτή τη στιγμή».

Οι μετοχές θα μπορούσαν να βυθιστούν υπό το βάρος τους

Μερικές φορές, το πολύ καλό πράγμα δεν είναι πλέον καλό.

Εφαρμόζεται στις αγορές, αυτό σημαίνει ότι, εφόσον ο πληθωρισμός παραμένει βόρεια του στόχου του 2% της Fed, ένα συνεχές ράλι σε μετοχές και ομόλογα κινδυνεύει να αναζωπυρώσει το φαινόμενο του πλούτου και τον πληθωρισμό μαζί του, σύμφωνα με το Krei του Crescent Grove.

Με άλλα λόγια, αν το ράλι πάει πολύ μακριά, θα μπορούσε ουσιαστικά να σπείρει τους σπόρους της δικής του καταστροφής.

Εάν η πτώση των αποδόσεων του Υπουργείου Οικονομικών συμπέσει με μια εκ νέου επιτάχυνση του πληθωρισμού, ο πρόεδρος Πάουελ θα μπορούσε να αναγκαστεί να παρέμβει ξανά και να δώσει ένα πλήγμα στις αγορές όπως έκανε τον Αύγουστο του 2022 κατά την ομιλία του στο οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole της Fed του Κάνσας Σίτι.

Ο Πάουελ θα μπορούσε εύκολα να το πετύχει αυτό βάζοντας ξανά στο τραπέζι μια νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed, είπαν οι αναλυτές.

Η Fed δεν έχει αυξήσει τα επιτόκια από τον Ιούλιο του περασμένου έτους και η απόφαση του προέδρου Πάουελ να κηρύξει μια νέα αύξηση των επιτοκίων «απίθανη» νωρίτερα αυτόν τον μήνα βοήθησε να προκαλέσει μια ενθουσιώδη αντίδραση στις αγορές. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης οικονομικών συνθηκών της Fed του Σικάγο – ουσιαστικά ένας δείκτης του πόσο εύκολο είναι για τους δανειολήπτες να έχουν πρόσβαση σε πίστωση – έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022.

Γίνεται ήδη λόγος για το πώς η τελευταία απόσυρση των αποδόσεων των ομολόγων φαίνεται να πυροδοτεί μια απότομη «τήξη» των μετοχών. Οι αμυντικές μετοχές κοινής ωφέλειας διαπραγματεύονται σαν να ήταν το πιο καυτό νέο παιχνίδι τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που ο Michael Kantrowitz, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην Piper Sandler, δεν πίστευε ποτέ ότι θα έβλεπε. Και αυτή την εβδομάδα, μια ανάρτηση από έναν αδρανές λογαριασμό X προκάλεσε μια βραχύβια επανάληψη της μανίας του “meme stock” του Ιανουαρίου 2021.

«Ίσως τόσο η αγορά ομολόγων όσο και η αγορά μετοχών πρέπει να ηρεμήσουν για μια στιγμή, καθώς μια τήξη που γίνεται πολύ ζεστή κινδυνεύει να βράσει», είπε ο Kantrowitz σε σχολιασμό μέσω email.

Την επόμενη εβδομάδα, οι επενδυτές ελπίζουμε να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο σκέψης της Fed σχετικά με το πού κατευθύνονται τα επιτόκια όταν δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση πολιτικής της 1ης Μαΐου. Εκτός από τα πρακτικά, θα λάβουν επίσης μια άλλη ενημέρωση για την κατάσταση της κατασκευαστικής και της πλευράς υπηρεσιών της οικονομίας των ΗΠΑ όταν η IHS Markit δημοσιεύσει τους προκαταρκτικούς PMI για τον Μάιο.

Μια τελευταία ανάγνωση για το καταναλωτικό συναίσθημα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ολοκληρώνει τα κύρια γεγονότα στο οικονομικό ημερολόγιο της επόμενης εβδομάδας.

Την Παρασκευή, ο Dow Jones Industrial Average DJIA έκλεισε βόρεια των 40.000 για πρώτη φορά, ενώ ο S&P 500 SPX ολοκλήρωσε μόλις ένα νέο ρεκόρ, κλείνοντας στις 5.303,27 μονάδες καθώς τα σημαντικότερα βαρόμετρα της χρηματιστηριακής αγοράς έκλεισαν το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων κερδών τους από τον Φεβρουάριο.

Μόνο ο Nasdaq Composite COMP ολοκλήρωσε χαμηλότερα την Παρασκευή, αλλά παρόλα αυτά πέτυχε μια αξιοσημείωτη εβδομαδιαία άνοδο 2,1%.

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο