Ποιοι παράγοντες οδήγησαν σε νέο ιστορικό υψηλό τον Dow Jones

Dow Jones

Η υπέρβαση σημαντικών ορόσημων, όπως το φράγμα των 40.000 που επισκιάστηκε ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones αυτή την εβδομάδα, αποτελεί έναν ωραίο τίτλο, αλλά οι ειδικοί της αγοράς δεν λαμβάνουν πολλά άλλα από την κίνηση.

Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι τι στηρίζει την αγορά, δηλαδή εάν οι εταιρείες βλέπουν βιώσιμα κέρδη, πού τοποθετείται η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική και ποιο είναι το μελλοντικό τοπίο για την οικονομική υγεία και συγκεκριμένα την αγορά εργασίας.

Ευτυχώς για την αγορά, οι περισσότερες από αυτές τις μεταβλητές φαίνονται αρκετά θετικές αυτές τις μέρες και βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό πίσω από την τελευταία κίνηση ορόσημο του blue-chip average.

Σαράντα χιλιάδες «είναι ένα μεγάλο ορόσημο, αλλά [στο τέλος] της ημέρας δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ 39.999 και 40 χιλιάδων», δήλωσε ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Carson Group. «Παρόλα αυτά, αυτή είναι μια μεγάλη υπενθύμιση του πόσο μακριά έχουμε φτάσει. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι μιλούσαν για ύφεση και bear markets όλο το περασμένο έτος. Τώρα επιστρέφουμε ξανά σε νέα υψηλά».

Πράγματι, η αγορά σκόνταψε μέχρι το 2022 και μετά μπήκε στο 2023 με σχεδόν όλη τη Wall Street να είναι πεπεισμένη ότι μια επικείμενη ύφεση θα πιέσει περαιτέρω τις μετοχές.

Αλλά η οικονομική περιστολή «Περιμένοντας τον Γκοντό» δεν συνέβη ποτέ, παρά τα ταλαντευόμενα εταιρικά κέρδη και άλλους αντίθετους ανέμους. Ταυτόχρονα, η δημοσιονομική βοήθεια από το Κογκρέσο βοήθησε στην αντιστάθμιση των υψηλότερων επιτοκίων, ενώ μια έκρηξη στον τομέα της τεχνολογίας χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη παρείχε άνεμο κάτω από τα φτερά της αγοράς.

Αυτοί οι παράγοντες αντιστάθμισαν την ανησυχία σχετικά με το πού οδήγησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα με τη νομισματική πολιτική εν μέσω πληθωρισμού που έχει αποδειχθεί εκπληκτικά κολλώδης.

Ανησυχία για «κούραση»

«Οι επενδυτές μόλις βαρέθηκαν να φοβούνται για όλες αυτές τις απαισιόδοξες σκέψεις που κυκλοφορούσαν το 2022 και το 2023», δήλωσε ο βετεράνος της αγοράς Ed Yardeni, επικεφαλής της Yardeni Research. «Η αγορά άρχισε να προεξοφλεί το σενάριο της δεκαετίας του ’20, με επικεφαλής την παραγωγικότητα και την τεχνητή νοημοσύνη».

Μόλις οι επενδυτές εξέτασαν αυτές τις απειλές, ο δρόμος της μικρότερης αντίστασης για την αγορά ήταν υψηλότερος.

Ο Dow των 30 μετοχών, αν και κλασματικά σημείωσε άνοδο την Παρασκευή, σημείωσε άνοδο σχεδόν 6% το 2024 και αυξήθηκε περισσότερο από 19% το περασμένο έτος.

Ωστόσο, έχει υποαποδοθεί σημαντικά σε σχέση με τους κύριους μέσους όρους του, με τον S&P 500 να σημειώνει άλμα 11% το 2024 και 27% τον περασμένο χρόνο, ενώ ο Nasdaq Composite και όλες οι υψηλές τεχνολογικές ονομασίες του έχουν αυξηθεί κατά 11% και 33%, αντίστοιχα.

Αυτή η σύγκριση αφαίρεσε ένα μέρος της λάμψης από το επίτευγμα του Dow, το οποίο δυσκολεύτηκε να διατηρήσει καθώς η διαπραγμάτευση συνεχίστηκε την Πέμπτη, αφού πρώτα έφτασε στο όριο των 40.000 και στη συνέχεια την Παρασκευή.

Πράγματι, ο Dow έχει περισσότερους από το μερίδιό του σε επικριτές.

Η κριτική είναι κυρίως ότι καταγράφει μόνο ένα μικρό κλάσμα του τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά και τείνει να εισάγει νέες μετοχές μόνο αφού έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους. Με την άνοδο των μετοχών “Magnificent Seven”, ο μέσος όρος είναι ακόμη πιο πίσω από τους αντίστοιχους της αγοράς.

«Οι άνθρωποι δεν εστιάζουν τόσο πολύ στον Dow, σίγουρα όχι στους νεότερους επενδυτές», δήλωσε η Liz Ann Sonders, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Charles Schwab. «Δεν ξέρω αν σκέφτονται ποτέ καν τον Dow. Για τους νεότερους επενδυτές, ο Nasdaq είναι ο αντιπρόσωπος που σκέφτονται. Αλλά όλα τα άλλα [όντας] ίσοι, οι στρογγυλοί αριθμοί ενισχύουν την ψυχολογία».

Αισιοδοξία μπροστά

Ο Sonders, ωστόσο, πιστεύει ότι αξίζει να εξεταστούν οι παράγοντες που ώθησαν την αγορά υψηλότερα, επικαλούμενος έρευνες συναισθήματος, όπως η δημοσκόπηση της Αμερικανικής Ένωσης Μεμονωμένων Επενδυτών, που δείχνει ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων είναι σε «ουδέτερη» νοοτροπία έναντι των μετοχών με ανοδική προοπτική. μειώνεται, αν και εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό θετικό.

«Οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν την τάση να κάνουν παρέκταση όταν βρίσκεστε στη λάμψη αυτών των τεράστιων αλλαγών στα κέρδη από έτος σε έτος. Έτσι, μπορεί να υπάρχει κάποιος κίνδυνος που σχετίζεται με τον πήχη αρκετά ψηλά», είπε ο Sonders. «Αλλά αυτή τη στιγμή, το οικονομικό σκηνικό, ο συνδυασμός συνεχούς αποπληθωρισμού και ακόμα αξιοπρεπούς αλλά όχι θερμής οικονομικής ανάπτυξης, είναι μια πολύ καλή συνταγή».

Το αρνητικό συναίσθημα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα όφελος για τις αγορές, ιδιαίτερα εάν οδηγεί σε συνθήκες υπερπώλησης.

Μια ύφεση τον Απρίλιο, όταν ο Dow έπεσε 5%, καθώς οι αγορές άρχισαν να σκέφτονται λόγω μιας δυνητικά γερακινής Fed, βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για το πιο πρόσφατο ράλι, όταν οι επενδυτές αισθάνθηκαν πιο άνετα με την πολιτική της κεντρικής τράπεζας υψηλότερης διάρκειας, μαζί με σταθερά οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη. και μια ευημερούσα σεζόν κερδών.

«Ποτέ δεν είναι πραγματικά το σημείο όπου βρίσκεται το χρηματιστήριο, είναι το πού τιμολογείται η αγορά από εκεί που θα έπρεπε», δήλωσε ο οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής της αγοράς Jim Paulsen, πρώην της Wells Fargo και τώρα συγγραφέας του ενημερωτικού δελτίου Paulsen Perspectives στο Substack. «Αν είχαμε αυτούς τους [οικονομικούς] αριθμούς σε οποιοδήποτε σημείο πριν από τη Μεγάλη Ύφεση του ’80 και του ’09, θα προαναγγέλλαμε τη νιρβάνα. Πραγματικά, η θεμελιώδης ιστορία είναι πολύ καλή».

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο