Η Goldman Sachs ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εισήγαγε έναν νέο δείκτη χρηματοοικονομικής πίεσης (FSI) ο οποίος, ενώ συσφίγγεται τις τελευταίες δύο ημέρες των αναταραχών της αγοράς, παραμένει σε σχετικά φυσιολογικά επίπεδα με βάση τα ιστορικά πρότυπα.
Το μεγαλύτερο μέρος της σύσφιξης προήλθε από εκπληκτικά υψηλά επίπεδα αναμενόμενης μεταβλητότητας στις αγορές μετοχών και ομολόγων, ανέφεραν οικονομολόγοι της Goldman σε σημείωμα πελάτη. Οι συνθήκες στις αγορές βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές.
“Έτσι, ενώ η πίεση στην αγορά είναι αισθητά υψηλότερη από ό, τι πριν από μια εβδομάδα, η FSI μας υποδηλώνει ότι δεν υπήρξαν σοβαρές διαταραχές της αγοράς μέχρι σήμερα που θα ανάγκαζαν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρέμβουν”, ανέφερε η Goldman.
Το σημείωμα ανέφερε επίσης ότι ο δείκτης χρηματοοικονομικών συνθηκών της Goldman μετά την απότομη πτώση της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ και της απόδοσης αναφοράς του Treasury, μαζί με τις αλλαγές σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, συνεπάγονται καθαρή μείωση περίπου 12 μονάδων βάσης στην αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά το επόμενο έτος.
Η χαλάρωση των συναλλαγών μεταφοράς short-yen, σε συνδυασμό με τα ηπιότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή και τα απογοητευτικά κέρδη από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, πυροδότησαν μια πανικόβλητη παγκόσμια αναταραχή μετοχών, στέλνοντας τους επενδυτές να σπεύσουν για την ασφάλεια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και αναγκάζοντας τις αποδόσεις τους χαμηλότερα εν μέσω ανησυχιών για το πόσο καλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αντιμετωπίσουν τον αυξημένο κίνδυνο.
Η FCI δεν έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της πίεσης στην αγορά, ενώ η FSI θα παρακολουθεί τους κινδύνους για τη λειτουργία της αγοράς. Εκτός από την αναμενόμενη μεταβλητότητα ομολόγων και μετοχών, ο FSI περιλαμβάνει διαφορές επιτοκίων μεταξύ των αμερικανικών και διεθνών αγορών βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, τα spreads των συμφωνιών ανταλλαγής του Δημοσίου και τα περιθώρια κόστους χρηματοδότησης πιστώσεων και μετοχών. Σε αντίθεση με παρόμοιους δείκτες πίεσης που διατηρούν οι τράπεζες της Federal Reserve του Σεντ Λούις και του Κάνσας Σίτι, ο FSI της εταιρείας θα δημοσιεύεται καθημερινά.
Στο σημείωμά της, η Goldman εκτιμά ότι κάθε επιπλέον 10% sell-off στις μετοχές θα μείωνε την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το επόμενο έτος κατά περίπου 45 μονάδες βάσης (bps).
“Αν συμπεριλάβουμε τις κινήσεις σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που συνήθως συνοδεύουν τις πωλήσεις στην αγορά μετοχών όταν προκύπτουν φόβοι ανάπτυξης, το συνολικό χτύπημα είναι περίπου 85 μονάδες βάσης”, ανέφερε το σημείωμα.
Πρόσθεσε ότι εάν ο αρχικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι πάνω από 2%, πιθανότατα θα χρειαστεί ένα μεγάλο περαιτέρω sell-off για να ωθήσει «από μόνο του» την οικονομία σε ύφεση.
πηγή:www.investing.com