Ποιος κλάδος αναμένεται να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον

χρηματιστήριο

κατασκευαστικές εταιρείες

Μερικές από τις πιο δύσκολες εταιρείες για να ενθουσιαστούν είναι οι κατασκευαστικές εταιρείες. Δεν υπάρχει επαναστατική τεχνολογία όπως η τεχνητή νοημοσύνη, καμία συναρπαστική ανάπτυξη όπως στη βιοτεχνολογία. Κανονικά, θα μπορούσε κανείς τουλάχιστον να υποστηρίξει ότι οι ουρανοξύστες γραφείων είναι όμορφοι, αλλά δεν ενδιαφέρομαι για την κατασκευή κτιρίων.

Αυτό για το οποίο μιλάω είναι η κατασκευή δρόμων, γεφυρών και άλλων υποδομών. Και αυτό είναι πραγματικά βαρετό πράγμα. Είναι δύσκολο να ενθουσιαστείς με έναν τύπο με σακάκι hi-vis που ανοίγει έναν αυτοκινητόδρομο. Ουσιαστικά, το μόνο που κάνουν αυτές οι εταιρείες είναι να σκάβουν μια τρύπα και. . . . . . Συγγνώμη, αποκοιμήθηκα για μια στιγμή.

Ωστόσο, αν κοιτάξω τις επιδόσεις διαφόρων τομέων από την αρχή του έτους, δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες αιωρούνται κοντά στην κορυφή. Ναι, οι εταιρείες ημιαγωγών έχουν εκτοξευθεί με μέση απόδοση άνω του 40% από την αρχή της χρονιάς, αλλά οι εταιρείες δομικών υλικών και υποδομών XX:SP500. 201030 έχουν υπερδιπλάσια απόδοση από τον S&P 500. Η Martin Marietta MLM, -1,55%, η οποία παράγει άμμο, θρυμματισμένη πέτρα, χαλίκι και τσιμέντο αυξήθηκε κατά 21% φέτος και η ανταγωνίστριά της Vulcan Materials VMC, -1,18%, αυξήθηκε κατά 19%, τοποθετώντας και τις δύο μεταξύ των κορυφαίων 50 μετοχών του S&P 500 SPX.

Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε δει μια αναβίωση των βιομηχανικών πολιτικών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Καθώς ο ανταγωνισμός με την Κίνα έχει αυξηθεί, οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να παρέχουν γενναιόδωρες επιδοτήσεις σε εταιρείες σε κρίσιμους τομείς για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παραγωγής εδώ. Ο νόμος CHIPS and Science Act παρέχει 180 δισεκατομμύρια δολάρια σε κίνητρα για τις επιχειρήσεις να κατασκευάσουν εργοστάσια κατασκευής ημιαγωγών στις Η.Π.Α. Η Intel INTC, +0,79%, για παράδειγμα, έλαβε πρόσφατα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια για να κάνει ακριβώς αυτό.

Εν τω μεταξύ, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού παρέχει επενδύσεις ύψους 783 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ενεργειακές υποδομές, προστασία από πλημμύρες, ανθεκτικότητα στην ξηρασία κ. λπ. Και πέρα από τη λίμνη, η ΕΕ έχει δεσμεύσει 300 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και αναμένεται να δεσμεύσει άλλα 300 δισεκατομμύρια δολάρια αργότερα φέτος.

Αυτά είναι πολλά χρήματα. Αλλά ξέρετε κάτι; Πριν η Intel και άλλες επιχειρήσεις επωφεληθούν από αυτές τις κρατικές επιδοτήσεις, υπάρχουν άλλες επιχειρήσεις που θα υποστούν περικοπές. Εξάλλου, πρέπει να κατασκευαστούν εργοστάσια, να ασφαλτοστρωθούν δρόμοι, να τοποθετηθούν γραμμές και να συνδεθούν καλώδια.

Και εδώ είναι που έρχονται οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι εταιρείες υποδομών. Κερδίζουν χρήματα από αυτά τα έργα σήμερα, ενώ άλλες επιχειρήσεις θα κερδίσουν χρήματα μόνο σε δύο χρόνια.

Εκτός από τις εταιρείες δομικών υλικών που ανέφερα ήδη, οι επενδυτές μπορεί επίσης να θέλουν να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στην Quanta Services PWR, -0,21%, η οποία σχεδιάζει, κατασκευάζει και συντηρεί υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και επικοινωνιών και είναι βασικός δικαιούχος του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού και του νόμου CHIPS and Science Act.

Αν θέλετε να πάρετε κάποια έκθεση στα χρήματα που δαπανώνται στην Ευρώπη, όπου οι δαπάνες είναι αρκετούς μήνες πίσω από τις ΗΠΑ και αντίστοιχα οι τιμές των μετοχών δεν έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, Vinci DG, 0,29% VCISY, -0,56% παρέχει μια καλή επιλογή. Η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Ευρώπης συμμετέχει σε κάθε είδους έργα, από δρόμους με διόδια έως πυρηνικούς σταθμούς. Και οι μετοχές μπορούν να έχουν 14 φορές τα αναμενόμενα κέρδη, όχι 30 φορές όπως συμβαίνει με τις αμερικανικές εταιρείες.

Ή ακόμα καλύτερα, σκεφτείτε εταιρείες που παίρνουν το καλύτερο και των δύο κόσμων. Η Balfour Beatty BBY, +0,37% BAFYY, -0,05% παράγει τα μισά έσοδά της στις ΗΠΑ και τα άλλα μισά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία ειδικεύεται σε δρόμους και άλλα κρίσιμα έργα υποδομής και εμπορεύεται με αποτίμηση υπογείου ευκαιρίας 10x κέρδη. Ίσως αυτές οι εταιρείες να μην είναι τόσο βαρετές τελικά.

Ο Joachim Klement είναι επικεφαλής στρατηγικής στη Liberum, μια επενδυτική τράπεζα με έδρα το Λονδίνο. Είναι συγγραφέας των βιβλίων “7 Λάθη που κάνει κάθε επενδυτής” και “Γεωοικονομία: Η αλληλεπίδραση μεταξύ γεωπολιτικής, οικονομίας και επενδύσεων”. Δημοσιεύει επίσης το blog “Klement on Investing” στο Substack.

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο