Κινούμενη μέσω της Λωρίδας της Γάζας για να αποφύγει τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, η Rana Abu Nassira χρησιμοποιούσε συχνά το Google Earth για να κοιτάξει το σπίτι που είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει. Αγνοώντας ότι οι εικόνες του geobrowser δεν ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο, η 37χρονη καθησυχάστηκε βλέποντας ότι το σπίτι που μοιραζόταν με τον σύζυγο και τον γιο της είχε επιβιώσει από το χάος και τους βομβαρδισμούς του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.
Το σπίτι τους ήταν ερειπωμένο. Μόνο ένα δέντρο έμεινε όρθιο στον κήπο. «Έλεγα ‘αυτή δεν είναι η γειτονιά μας, αυτός δεν είναι ο δρόμος μας, ούτε το σπίτι μας’», είπε ο Αμπού Νασίρα. «Ήταν τρελό».
Είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται στα νότια της στενής επικράτειας, όταν τα διαλείμματα των μαχών επιτρέπουν στις οικογένειες να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς σε ασφαλείς ζώνες και να επιστρέψουν στις περιουσίες τους, έστω και για λίγο. Η πρόσβαση σε περιοχές βόρεια του διαδρόμου Netzarim – του στρατιωτικού δρόμου που κατασκευάστηκε από το Ισραήλ τον Μάρτιο – είναι περιορισμένη. Αυτό θα επιτρέψει στο Ισραήλ να επιδιώξει τον δεδηλωμένο στόχο του να αναζητήσει μαχητές και υποδομές της Χαμάς, σε αντίποινα για μια θανατηφόρα εισβολή από την ισλαμιστική ομάδα – που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση – στις 7 Οκτωβρίου.
Από τότε, περισσότερο από το 70% των κατοικιών της Γάζας, που έχουν ήδη εξαντληθεί σε προηγούμενες συγκρούσεις, έχει αναφερθεί ότι έχουν υποστεί ζημιές, μαζί με σχολεία, νοσοκομεία και επιχειρήσεις. Οι περισσότεροι από τους 2,2 εκατομμύρια κατοίκους της είναι εκτοπισμένοι, στριμωγμένοι σε ένα μικρό κομμάτι γης κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου, σε μεγάλο βαθμό αποκομμένοι από γλυκό νερό και τρόφιμα, καθώς και φάρμακα και βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής, λένε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Εν μέσω όλου του ολέθρου της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι στη Γάζα έχουν πεθάνει, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών. Η κλίμακα της καταστροφής σημαίνει ότι καθώς οι συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός ξανάρχισαν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, η παράλληλη διαδικασία ανοικοδόμησης συζητείται επίσης στο υψηλότερο επίπεδο.
Μέχρι στιγμής, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν αφήσει περισσότερους από 42 εκατομμύρια τόνους συντριμμιών σε όλη τη Λωρίδα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αυτά είναι αρκετά ερείπια για να γεμίσουν μια σειρά ανατρεπόμενων φορτηγών που εκτείνεται από τη Νέα Υόρκη έως τη Σιγκαπούρη. Η αφαίρεσή τους μπορεί να διαρκέσει χρόνια και να κοστίσει έως και 700 εκατομμύρια δολάρια. Το έργο θα περιπλέκεται από βόμβες που δεν έχουν εκραγεί, επικίνδυνους ρύπους και ανθρώπινα υπολείμματα κάτω από τα ερείπια.
Η πλειοψηφία των συντριμμιών είναι κατεστραμμένα σπίτια και η κατανομή τους σε όλη τη Λωρίδα μιμείται περίπου την πυκνότητα του πληθυσμού της Γάζας πριν από τον πόλεμο.
Τουλάχιστον 8,5 εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών θα πρέπει να καθαριστούν από το Χαν Γιούνις, όπου βρίσκεται η Μπάνι Σουχέιλα και όπου βρισκόταν το σπίτι της οικογένειας του Αμπού Νασίρα.
Το κυβερνείο κάποτε παρήγαγε τα περισσότερα εσπεριδοειδή της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των πορτοκαλιών και των γκρέιπφρουτ. Οι οπωρώνες και τα χωράφια της βρίσκονται τώρα σε ερείπια – τουλάχιστον η μισή γεωργική γη της Λωρίδας έχει καταστραφεί, οδηγώντας σε κατάρρευση του γεωργικού τομέα που θα χρειαστεί χρόνια για να ξεπεραστεί, σύμφωνα με την Juzoor, μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση που συνεργάζεται με την Oxfam.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξεία στο βορρά. Η πόλη της Γάζας – προηγουμένως το μεγαλύτερο αστικό κέντρο των Παλαιστινιακών Εδαφών – και οι γύρω περιοχές της έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ των συντριμμιών της Λωρίδας.
Η ανοικοδόμηση της Γάζας, και της ζωής των κατοίκων της, θα απαιτήσει μια πλήρη αναμόρφωση ολόκληρης της φυσικής υποδομής της και κάποια μορφή πολιτικής λύσης για το πώς θα μοιάζει μια νέα Γάζα. Αλλά πριν συμβεί κάτι από αυτά, η συλλογή και η διάθεση όλων των ερειπίων – μετά το τέλος του πολέμου – θα είναι υψίστης σημασίας.
Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και οι δυσκολίες στην εξεύρεση χώρων διάθεσης μολυσμένων συντριμμιών θα περιπλέξουν περαιτέρω τη διαδικασία. Η ανοικοδόμηση της Γάζας θα μπορούσε να κοστίσει πολύ περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια, αν ληφθούν υπόψη κρυφά έξοδα, όπως ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος μιας αγοράς εργασίας κατεστραμμένης από θάνατο, τραυματισμό και τραύμα, σύμφωνα με τον Daniel Egel, ανώτερο οικονομολόγο στο think tank RAND με έδρα την Καλιφόρνια. «Μπορείς να ξαναχτίσεις ένα κτίριο, αλλά πώς ξαναχτίζεις τις ζωές ενός εκατομμυρίου παιδιών;»
Και δεν είναι σαφές ποιος θα πληρώσει.
«Αυτό που βλέπουμε στη Γάζα είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στην ιστορία της αστικοποίησης», δήλωσε ο Mark Jarzombek, καθηγητής αρχιτεκτονικής ιστορίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ο οποίος έχει μελετήσει την ανοικοδόμηση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Δεν είναι μόνο η καταστροφή της φυσικής υποδομής, είναι η καταστροφή των βασικών θεσμών διακυβέρνησης και της αίσθησης της ομαλότητας».
«Το κόστος της ανοικοδόμησης θα είναι απαγορευτικό. Τα εργοτάξια αυτής της κλίμακας πρέπει να είναι άδεια από ανθρώπους, δημιουργώντας ένα άλλο κύμα εκτοπισμών. Ό,τι κι αν κάνει κανείς, για γενιές η Γάζα θα παλεύει με αυτό», πρόσθεσε ο Jarzombek.
Μια συνάντηση δωρητριών χωρών και παγκόσμιων φιλανθρωπικών οργανώσεων στην πόλη της Ραμάλας της Δυτικής Όχθης στις 12 Αυγούστου ήταν ένα εναρκτήριο σάλπισμα σε αυτές τις προσπάθειες για την εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας.
Διοργανώθηκε από τα Προγράμματα Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του ΟΗΕ και την Παλαιστινιακή Αρχή – το μόνο διεθνώς αναγνωρισμένο όργανο που εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους – και συζήτησε τι πρέπει να συμβεί στη συνέχεια. Δεδομένων των χρημάτων, του ανθρώπινου δυναμικού και του εξοπλισμού που απαιτούνται, η εκπόνηση ενός σχεδίου τώρα για τον καθαρισμό των συντριμμιών είναι ζωτικής σημασίας, ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν μόλις τελειώσουν οι μάχες, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση η Αχέντ Μπσέισο, υπουργός Δημοσίων Έργων και Στέγασης της Παλαιστινιακής Αρχής.
Γάζα δεν είναι ξένη προς τις συγκρούσεις. Η Χαμάς έχει εμπλακεί σε άλλους τέσσερις πολέμους με το Ισραήλ από το 2007, όταν απέσπασε την εξουσία της Λωρίδας από τη Φατάχ, τον αντίπαλό της που ηγείται της Παλαιστινιακής Αρχής και εδρεύει στη Δυτική Όχθη, το μεγαλύτερο από τα δύο Παλαιστινιακά Εδάφη. Αυτός ο πόλεμος είναι μακράν ο μακρύτερος και πιο επιζήμιος.
Μετά από προηγούμενους γύρους μαχών, τα κράτη του Κόλπου, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ήταν μεταξύ των δωρητών που υποσχέθηκαν, αλλά δεν παρείχαν πάντα, κεφάλαια για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της Γάζας. Το Κατάρ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές – επενδύοντας απευθείας σε δρόμους, νοσοκομεία και συγκροτήματα κατοικιών, καθώς και σε γεωργικά έργα και έργα υποδομής, καθώς και επιχορηγήσεις, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε μια δεκαετία. Ωστόσο, βασικοί παράγοντες έχουν δηλώσει ότι είναι απρόθυμοι να συμβάλουν ξανά χωρίς διαπραγματευτική πορεία σε μια πολιτική λύση που θα τερματίσει τον κύκλο της βίας.
Η έντονη συζήτηση για το τι θα συνεπαγόταν αυτό συνεχίζεται παράλληλα με τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου και τις συζητήσεις για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν και την υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη λιβανέζικη πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ. Τα αραβικά κράτη είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Γάζα αμέσως μετά τον πόλεμο για τη δημιουργία δύο κρατών και έναν κυβερνητικό ρόλο για μια αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή που δεν περιλαμβάνει τη Χαμάς. Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πιέζει τη σημερινή θρησκευτική-εθνικιστική κυβέρνηση του Ισραήλ – η οποία αντιτίθεται στην παλαιστινιακή κυριαρχία και δεν θέλει να παραχωρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας – για μεγαλύτερη ευελιξία.
Στη Ραμάλα, αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής σχεδιάζουν την ανοικοδόμηση της Γάζας εδώ και μήνες. Παρουσίασαν το όραμά τους στη διεθνή κοινότητα στις Βρυξέλλες τον Μάιο και έκτοτε προσπαθούν να συγκεντρώσουν υποστήριξη.
Παρά το γεγονός ότι έχει παραγκωνιστεί στη Γάζα από την αρπαγή της εξουσίας από τη Χαμάς πριν από 17 χρόνια, η Παλαιστινιακή Αρχή εξακολουθεί να πληρώνει περίπου το 40% των επίσημων δαπανών της Λωρίδας, όπως οι μισθοί και οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και υπηρεσίες όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, οι οποίες ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από το Ισραήλ. Συντόνισε επίσης τις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά την προηγούμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με διεθνείς οργανισμούς, οργανισμούς βοήθειας και διάφορες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί και αυτή τη φορά.
Όλα τα μέρη θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης, κυρίως το Ισραήλ, το οποίο έχει εμποδίσει τα λεγόμενα υλικά διπλής χρήσης – οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει τη Χαμάς να κατασκευάσει σήραγγες ή όπλα – από το να εισέλθουν στην περιοχή από το 2007. «Ελπίζουμε στην πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Μπσέισο σε συνέντευξή του. «Πρέπει να κινούμαστε ελεύθερα και να ελέγχουμε τα σύνορά μας προκειμένου το υλικό να εισέλθει στη Γάζα και ελπίζουμε ότι το Ισραήλ δεν θα απαγορεύσει την είσοδό του».
Όταν ρωτήθηκε για την απομάκρυνση των συντριμμιών, ένας εκπρόσωπος του Συντονιστή Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων του Ισραήλ στα Εδάφη, ενός σώματος του υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι επικεντρώνεται στη διευκόλυνση της βοήθειας προς το παρόν. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσουν την ανοικοδόμηση.
Το Ισραήλ ξεκίνησε την αεροπορική και χερσαία επίθεσή του μια ημέρα αφότου οι μαχητές της Χαμάς πέρασαν στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περίπου 250 ομήρους πίσω στη Γάζα. Η απελευθέρωση όσων εξακολουθούν να είναι αιχμάλωτοι στη Λωρίδα σε αντάλλαγμα για τους Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές αποτελεί σημαντικό επίκεντρο των διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός. Το Ισραήλ λέει ότι μέρος του λόγου που τόσο μεγάλο μέρος της περιοχής έχει καταστραφεί είναι επειδή η Χαμάς ρίζωσε σε κάθε φυσικό μέρος της ζωής και στη συνέχεια έσκαψε περίπου 500 μίλια σηράγγων για μια οχυρωμένη υπόγεια βάση. Πιστεύει ότι ο Yahya Sinwar, ο εγκέφαλος της επίθεσης, κρύβεται στη Λωρίδα. Το Ισραήλ βλέπει την ήττα της Χαμάς ως υπαρξιακή πρόκληση – όχι μόνο για να την σταματήσει από το να επιτεθεί ξανά, αλλά και για να στείλει μια προειδοποίηση σε άλλες αντι-ισραηλινές πολιτοφυλακές όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούτι στην Υεμένη ότι θα κυνηγηθούν και θα καταστραφούν.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Παλαιστινιακής Αρχής, όλα τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί θα αποσυναρμολογηθούν μόλις πάρει το πράσινο φως για να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση. Στη συνέχεια, οι δρόμοι θα καθαριστούν για να επιτραπεί η πρόσβαση σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας που δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί. Ο Bseiso δήλωσε ότι κάθε σύμπλεγμα θα περιλαμβάνει σχολεία, παιδικές χαρές και κυβερνητικά γραφεία και θα δημιουργηθεί καθώς τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα κοντά στα κατεστραμμένα αστικά κέντρα “έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία ανοικοδόμησης”. Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των ερειπίων.
Μετά από προηγούμενους πολέμους, οι άνθρωποι έτειναν να μένουν με την οικογένειά τους ή να νοικιάζουν ακίνητα ενώ τα σπίτια τους ξαναχτίζονταν. Η κλίμακα της καταστροφής σημαίνει ότι αυτό δεν είναι πλέον δυνατό. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν για ανθρώπους όπως η Abu Nassira και η οικογένειά της που απομακρύνουν οι ίδιοι τα ερείπια και ζουν σε μη ασφαλή, αυτοσχέδια σπίτια. Αφού επέστρεψαν στην ιδιοκτησία τους τον Μάρτιο, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή, καθάρισαν τον κήπο τους και έφτιαξαν ένα καταφύγιο με ξύλα, κουβέρτες και συντρίμμια. Οι γείτονες έκαναν το ίδιο ή μετακόμισαν σε κατεστραμμένα κτίρια. Μερικοί άνθρωποι κοιμούνται στο δρόμο.
Ο Bseiso είπε ότι λίγα μπορούν να γίνουν για να τους εμποδίσουν να εγκαταλείψουν το al-Mawasi – την καθορισμένη ασφαλή ζώνη κατά μήκος της ακτής νοτιοδυτικά του Khan Younis – όπου η δυσοσμία των ακατέργαστων λυμάτων, των μολυσματικών ασθενειών και της έντονης καλοκαιρινής ζέστης έχει κάνει τη ζωή κάτω από τις πλαστικές σκηνές αφόρητη. Είπε ότι η επιθυμία να ανακτήσει μια αίσθηση κανονικότητας ήταν κατανοητή. Όταν η Abu Nassira έφυγε αρχικά από το σπίτι της στο Bani Suheila με τον σύζυγό της και τον 10χρονο γιο της, σκέφτηκε ότι θα ήταν ένα σύντομο διάλειμμα. Αντ ‘αυτού, μετακινήθηκαν εννέα φορές μέσα σε λίγους μήνες, καταφεύγοντας σε σχολεία και καταυλισμούς, επιβιώνοντας από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, το κρύο του χειμώνα, την πείνα και την αφυδάτωση. Και έχασε συγγενείς, συμπεριλαμβανομένου ενός ξαδέλφου που σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή κοντά στο σπίτι τους, ενώ οδηγούσε το ποδήλατό του.
Ο Chitose Noguchi, ανώτερος αξιωματούχος του UNDP επιφορτισμένος με την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού, τόνισε πόσο περίπλοκη θα είναι η διαδικασία απομάκρυνσης των ερειπίων στη συνάντηση της 12ης Αυγούστου. Το πρόγραμμα έχει μεγάλη εμπειρία στη Γάζα, είπε, αλλά δεδομένου του αριθμού των πτωμάτων που θάφτηκαν μέσα στα συντρίμμια – περίπου 10.000 σύμφωνα με τον ΟΗΕ – καθώς και των πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί «αυτή τη φορά είναι πολύ διαφορετική» και απαιτεί νέους τρόπους να γίνουν τα πράγματα.
Ο ΟΗΕ λέει ότι χρειάζονται χιλιάδες άνθρωποι για να συλλέξουν και να απορρίψουν τα ερείπια και ότι δεν υπάρχει αρκετά μεγάλο εργατικό δυναμικό για να χειριστεί ταυτόχρονα την εργασία τόσο στη Γάζα όσο και στην Ουκρανία. Έτσι, έχει αρχίσει να εκπαιδεύει ανθρώπους στην Ιορδανία.
Ένας ιμάμης θα είναι σε ετοιμότητα για να διασφαλίσει ότι η αξιοπρέπεια των νεκρών γίνεται σεβαστή και ο ισλαμικός νόμος θα καθοδηγήσει τις ενέργειες των ειδικών. Νομικοί εμπειρογνώμονες θα χειριστούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, τα οποία έγιναν πιο περίπλοκα από την πλήρη καταστροφή ορισμένων γειτονιών και τους θανάτους των γαιοκτημόνων. Εξειδικευμένες ομάδες θα βοηθήσουν στον εντοπισμό επικίνδυνων αντικειμένων και στην αντιμετώπιση τυχόν άμεσων και μακροπρόθεσμων κινδύνων για την υγεία από τοξικά απόβλητα.
Τα ερείπια είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για τις μύγες της άμμου, οι οποίες μπορούν να εξαπλώσουν τη λεϊσμανίαση, μια θανατηφόρα παρασιτική πάθηση του δέρματος εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Κίτρινοι σκορπιοί και δαγκώματα φωλιάζουν σε βραχώδεις ρωγμές. Στη συνέχεια, υπάρχει ο αμίαντος. Χρησιμοποιείται ευρέως ως μονωτικός παράγοντας, περίπου 2,3 εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών στη Γάζα περιέχουν το υλικό, σύμφωνα με το UNEP. Απαγορευμένο σε δεκάδες χώρες, μπορεί να απελευθερώσει αερομεταφερόμενα σωματίδια που μπορούν να προκαλέσουν πολλαπλά είδη καρκίνου όπως το μεσοθηλίωμα. Οι επικίνδυνες ουσίες από κατεστραμμένα νοσοκομεία είναι μια άλλη ανησυχία.
Ο ΟΗΕ έχει προτείνει δύο σημεία στη Γάζα για τέτοια συντρίμμια. Ένα στο βορρά και ένα στο νότο κατά μήκος του φράχτη με το Ισραήλ. Ο Basil Nasr al-Kafarna, υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ότι απαιτούνται 20 τετραγωνικά μίλια για αυτές τις τοποθεσίες και ότι εξετάζονται επίσης περιοχές κοντά στη θάλασσα. Οι μολύνσεις που διαρρέουν στα υπόγεια ύδατα προκαλούν ανησυχία και η επίχωση ορισμένων περιοχών θα απαιτούσε περιβαλλοντικές μελέτες μαζί με έγκριση από γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον Bseiso. Η ακριβής τοποθεσία θα καθοριστεί μόλις το Ισραήλ αποφασίσει εάν θα επεκτείνει την ασφάλεια ασφαλείας του σε ένα χιλιόμετρο μέσα στη Γάζα.
Τα μη μολυσμένα συντρίμμια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανακατασκευή, για παράδειγμα αφού κονιοποιηθούν σε σκυρόδεμα. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η επανεπεξεργασία μόνο των μισών από αυτά τα ερείπια θα ήταν αρκετή για την ανοικοδόμηση ολόκληρου του οδικού δικτύου της Γάζας. Οι αξιωματούχοι πρότειναν τη χρήση του για δομές θαλάσσιας άμυνας, όπως groynes, για την προστασία από τη διάβρωση των ακτών και τις πλημμύρες. Άλλες πιθανές χρήσεις περιλαμβάνουν μπλοκ πεζοδρομίων για πεζοδρόμια, κανάλια αποστράγγισης και οχετούς. Εάν η περιοχή ανακύκλωνε μόνο τα μισά από αυτά τα ερείπια, θα μπορούσε να ανακτήσει περίπου το ένα τρίτο του κόστους καθαρισμού και να ξυρίσει περίπου 143 εκατομμύρια δολάρια από το συνολικό λογαριασμό.
Είμαστε «αποφασισμένοι να ανοικοδομήσουμε τη Γάζα με υγιή και διαφανή τρόπο», δήλωσε ο Μπσέισο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Λωρίδα θα επανενωθεί πολιτικά με τη Δυτική Όχθη. Τόνισε ότι ό,τι έχει απομείνει από μια πολιτιστική κληρονομιά που χρονολογείται πριν από 2.000 χρόνια θα διατηρηθεί – συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών όπως το Μεγάλο Τζαμί Omari της πόλης της Γάζας του έβδομου αιώνα και το Παλάτι του Πασά του 13ου αιώνα.
Για τον Abu Nassira και άλλες οικογένειες η ανάπαυλα ήταν βραχύβια. Αυτή και ο σύζυγός της, πρώην υπάλληλος της Παλαιστινιακής Αρχής, και ο γιος τους πέρασαν μόνο περίπου έξι μήνες στην ιδιοκτησία τους. Ξεριζώθηκαν ξανά τον Ιούλιο μετά από μια άλλη εντολή εκκένωσης με τη μορφή φυλλαδίων που ρίχτηκαν από ισραηλινά αεροπλάνα που πετούσαν πάνω από το κεφάλι τους, γραπτών μηνυμάτων και αναρτήσεων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Στη δεύτερη επιστροφή τους, λίγες μέρες αργότερα, ο Abu Nassira είπε ότι βρήκαν «πτώματα στους δρόμους και τόσα πολλά ερείπια που δύσκολα μπορούσαν να περπατήσουν μέσα από αυτά».
Το East Khan Younis ήταν κάποτε μια ιδιαίτερα κατοικημένη περιοχή, όπου οι πολυκατοικίες φιλοξενούσαν συχνά μια εκτεταμένη οικογένεια ή φυλή. Οι ξένοι σπάνια μετακόμιζαν – και οι κάτοικοι γνώριζαν ο ένας τον άλλον τόσο καλά που οι γειτονιές αναφέρονταν μόνο με τα ονόματα των οικογενειών που ζούσαν εκεί. Τα γύρω αγροκτήματα, γεμάτα ελιές, αμυγδαλιές και ροδακινιές, ήταν από τα λίγα μέρη όπου οι άνθρωποι που ήθελαν ένα διάλειμμα από την τσιμεντένια ζούγκλα της πόλης της Γάζας θα μπορούσαν να δραπετεύσουν για μια μέρα.
Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς παραμένει βαθιά ριζωμένη στην περιοχή και συνεχίζει την επίθεσή της εκεί κατά διαστήματα, προκαλώντας κάθε φορά ένα άλλο ρεύμα αναχωρήσεων και επιστροφών.
«Χρόνια σκληρής δουλειάς πέρασαν εν ριπή οφθαλμού», είπε η Abu Nassira, αναλογιζόμενη πώς ένιωσε εκείνη την ημέρα που είδε ένα σωρό ερείπια στη θέση του σπιτιού της. «Μακάρι να είχε μείνει κάτι».
Η οικογένεια ελπίζει να ανοικοδομήσει. Εν τω μεταξύ, ο Αμπού Νασίρα θέλει να μείνει στη βομβαρδισμένη αυλή τους. «Ισοδυναμεί με την ίδια δυστυχία με το να ζεις στους καταυλισμούς», είπε, «αλλά με σκιά και λίγη ιδιωτικότητα».
πηγή:www.bloomberg.com