Ποιους έχουν στον πάγκο οι Δημοκρατικοί για αντικατάσταση Μπάιντεν

Πέραν της Καμάλα Χάρις, οι γκάφες της οποίας έχουν μειώσει τη δημοφιλία της, μια σειρά από κυβερνήτες πολιτειών θα μπορούσαν να μπουν στη μάχη κόντρα στον Τραμπ.

Οι υποψήφιοι για την αντικατάσταση του Μπάιντεν ξεκινούν με την αντιπρόεδρό του, Καμάλα Χάρις, σημειώνουν οι Financial Τimes στη σκιά της συζήτησης που ξεκίνησε μετά το καταστροφικό, για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, debate.

Αρκετοί Δημοκρατικοί κυβερνήτες, συμπεριλαμβανομένου του Γκάβιν Νιούσομ της Καλιφόρνια και της Γκρέτσεν Γουίτμερ του Μίσιγκαν, περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα – και έχουν καλλιεργήσει μια εθνική παρουσία τους τελευταίους μήνες, παρά την υποστήριξή τους προς τον Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες από παραδοσιακά Ρεπουμπλικανικές πολιτείες, όπως ο Αντι Μπέσχιαρ από το Κεντάκι και ο Ρόι Κούπερ της Βόρειας Καρολίνας, δεν είναι στα φαβορί, όπως και ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ, η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και ο γερουσιαστής του Οχάιο Σέρροντ Μπράουν.

  • Καμάλα Χάρις

Τραμπ

Η Χάρις θα ήταν η πρώτη επιλογή για μερικούς γνώστες του Δημοκρατικού κόμματος για να αντικαταστήσουν τον Μπάιντεν. Αλλά η αντιπρόεδρος, 59 ετών, δεν είναι πολύ πιο δημοφιλής από τον πρόεδρο, και αυτό δημιουργεί αμφιβολίες ως προς το ότι θα μπορούσε να βελτιώσει τις πιθανότητες του κόμματος έναντι του Τραμπ.

  • Πρώην γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια, η Χάρις έγινε η πρώτη γυναίκα με καταγωγή από τη Νότια Ασία και μόλις η δεύτερη μαύρη γυναίκα που εξελέγη στη Γερουσία των ΗΠΑ. Το 2020 έγινε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος.

Αλλά έκανε πολλά δημόσια λάθη νωρίς και γκάφες που τορπίλισαν τα ποσοστά αποδοχής της. Ο τελευταίος μέσος όρος των εθνικών δημοσκοπήσεων FiveThirtyEight έδειξε ότι η Χάρις είχε την έγκριση λίγο πάνω από το 39% των ψηφοφόρων, ενώ λίγο λιγότερο από το 50% την αποδοκίμασε. Αυτοί οι αριθμοί είναι καλύτεροι από αυτούς του Μπάιντεν.

Η Χάρις στάθηκε στο πλευρό του Μπάιντεν μετά τις αδύναμες επιδόσεις του στο debate, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις ότι έπρεπε να παραιτηθεί. Σε συνέντευξή της στο CNN, παραδέχτηκε ότι ο πρόεδρος είχε μια «αργή αρχή» αλλά ένα «δυνατό τελείωμα».

Τραμπ
  • Καθώς οι Δημοκρατικοί πανικοβλήθηκαν σχετικά με την υποψηφιότητα του Μπάιντεν το βράδυ της Πέμπτης, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Νιούσομ — ο οποίος παρακολούθησε τη συζήτηση στην Ατλάντα — ανέλαβε έναν γνωστό ρόλο ως πλήρης υποστηρικτής του προέδρου. «Δεν γυρνάς την πλάτη σου λόγω μιας παράστασης», είπε στο MSNBC.

Ο ρόλος του Νιούσομ ως αντικαταστάτης του Μπάιντεν είναι μόνο ένα στοιχείο μιας μακρόχρονης προσπάθειας για την οικοδόμηση ενός εθνικού προφίλ προκειμένου —πολλοί Δημοκρατικοί πιστεύουν— να τοποθετηθεί ως υποψήφιος για την προεδρία το 2028, ή ίσως νωρίτερα. Όταν οι ανησυχίες για την ηλικία του Μπάιντεν αυξήθηκαν πέρυσι, οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν δημοσίως τον Νιούσομ ότι διεξήγαγε μια «σκιώδη» εκστρατεία που θα του επέτρεπε να μπει στην κούρσα αν ο πρόεδρος αποχωρούσε. Μερικοί Δημοκρατικοί συμφώνησαν αθόρυβα.

Ο 56χρονος πρώην δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο είναι ένθερμος υπέρμαχος του ελέγχου των όπλων, των ζητημάτων LGBT+ και των δικαιωμάτων στην άμβλωση. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ, ο Νιούσομ ανακήρυξε την Καλιφόρνια ηγέτη της «αντίστασης» στην κυβέρνησή του. Η διαμάχη του με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις – συμπεριλαμβανομένης μιας έντονης συζήτησης στο Fox News πέρυσι – απέδειξε ότι του αρέσει η σκληρή πολιτική.

Οι συνάδελφοι Δημοκρατικοί λένε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο του δεν είναι ο φιλελευθερισμός του, αλλά τα προβλήματα της Καλιφόρνια: μια κρίση αστέγων, ένα έλλειμμα προϋπολογισμού πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και ένα πρόβλημα κόστους ζωής για το οποίο οι ψηφοφόροι κατηγορούν εν μέρει τον κυβερνήτη.

Έχει περιθώριο μέχρι το 2026, όταν λήγει η θητεία του, να αλλάξει τα πράγματα — εκτός κι αν παρουσιαστεί κάποια άλλη ακαταμάχητη ευκαιρία πριν από τότε.

  • Τζος Σαπίρο (κυβερνήτης της Πενσυλβάνια)

Τραμπ

Ο Τζος Σαπίρο έγινε κυβερνήτης της πολιτείας της Πενσυλβάνια το 2022, ξεπερνώντας τα μικρά ποσοστά του Μπάιντεν το 2020 στην πολιτεία και κατατροπώνοντας έναν υποψήφιο που επιδοκίμασε ο Τραμπ με περισσότερες από 14 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο 51χρονος πολιτικός, με παρουσία στην πολιτική στην Πενσυλβάνια από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, υπηρέτησε τέσσερις θητείες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της πολιτείας και αργότερα δύο θητείες ως επίτροπος της κομητείας Μοντγκόμερι, όπου απολάμβανε δικομματικής έγκρισης.

Πέρασε έξι χρόνια ως γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, τραβώντας την εθνική προσοχή επειδή κέρδισε έναν διακανονισμό 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων κατά της Johnson & Johnson και άλλων φαρμακευτικών ομάδων. Η επανεκλογή του το 2020 συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε πολιτικό στην ιστορία της Πενσυλβάνια.

Αν και επιδοκιμάστηκε από περιβαλλοντικές ομάδες για την υποστήριξή του στη βιομηχανία σχιστολιθικού φυσικού αερίου και από κάποιους στην προοδευτική αριστερά για τη θερμή υποστήριξή του στο Ισραήλ, είναι ευρέως δημοφιλής.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Franklin & Marshall College από τον Απρίλιο του 2024, έχει 54% αποδοχή στην πολιτεία, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από το 29% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικανών.

Μόνο στην πρώτη του θητεία ως κυβερνήτης, ο Σαπίρο έχει εκφράσει την υποστήριξή του για τον εν ενεργεία πρόεδρο, αλλά έχει συγκρουστεί μαζί του στο παρελθόν για την περιβαλλοντική πολιτική.

  • Γκρέτσεν Γουίτμερ (κυβερνήτης του Μίσιγκαν) 

Τραμπ

Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Γουίτμερ, που θεωρείται επί μακρόν δυνητικός διάδοχος του Μπάιντεν, ήρθε στο επίκεντρο της εθνικής προσοχής κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, όταν διαπληκτίστηκε με τον Λευκό Οίκο του Τραμπ για την άτονη αντίδρασή του. Αργότερα κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τον Οκτώβριο του 2020, όταν η αστυνομία αποκάλυψε μια συνωμοσία ομάδας που υποστήριζε τον Τραμπ η οποία είχε στόχο την απαγωγή της. Η Γουίτμερ κατηγόρησε την εμπρηστική ρητορική του Τραμπ.

Η πρώην γερουσιαστής κέρδισε την πολιτεία με 9,5 μονάδες το 2018. Όμως εξέπληξε τους ειδήμονες οδηγώντας ένα μπλε κύμα το 2022, οπότε η 52χρονη νίκησε τον Ρεπουμπλικανό ανταγωνιστή της με διαφορά 11 μονάδων και βοήθησε τους Δημοκρατικούς να ανακτήσουν Βουλή και Γερουσία του Μίσιγκαν για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Η Γουίτμερ πέρασε έκτοτε μια προοδευτική λίστα μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για τον έλεγχο των όπλων και ενός νομοσχεδίου για την καθαρή ενέργεια – δηλώνοντας ότι, παρόλο που βρίσκεται σε μια πολιτεία swing (σ.σ. μετακινείται μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων), οι ψηφοφόροι την εξέλεξαν «με αυτή την [προοδευτική] ατζέντα». Πέρασε επίσης δημοφιλείς φορολογικές περικοπές σε μικρές επιχειρήσεις και συνταξιούχους αλλά παράλληλα κατάφερε την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Μίσιγκαν.

Η Γουίτμερ έχει ήδη υπονοήσει τις φιλοδοξίες της για τον Λευκό Οίκο, λέγοντας σε μια ομιλία της ότι θα έβλεπε ψηφοφόρους «το 2028». Πρόσφατα κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματα της. Έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή της στον Μπάιντεν και επανέλαβε την υποστήριξή της στο Χ μετά το debate.

  • Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ (κυβερνήτης του Ιλινόις)

Τραμπ

Καθώς ο Μπάιντεν και ο Τραμπ ανέβηκαν στη σκηνή προχθές το βράδυ, ο κυβερνήτης του Ιλινόις δημοσίευσε μια σειρά από αναρτήσεις στο X υποστηρίζοντας τον πρόεδρο. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα προστατεύει πάντα τα αναπαραγωγικά δικαιώματα…» έγραψε. «Θυμηθείτε – ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι απλώς φίλος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Θέλει να είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο δισεκατομμυριούχος γόνος της οικογένειας Πρίτσκερ, που συνίδρυσε την Hyatt Hotel Corporation, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του μέσα και γύρω από την πολιτική. Εκτός από συνιδρυτής της Pritzker Group Private Capital, μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, υπηρέτησε ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιλινόις και ήταν εθνικός συμπρόεδρος της προεδρικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον το 2008.

Εξελέγη για πρώτη φορά στο αξίωμα το 2018 και ακολούθησε μια προοδευτική ατζέντα: αύξησε τον κατώτατο μισθό του Ιλινόις στα 15 δολάρια, νομιμοποίησε την ψυχαγωγική μαριχουάνα, και εγγυήθηκε τις αμβλώσεις.

Ορισμένοι τον θεωρούν ευγενικό και άλλοι αδίστακτο, έχει πάντως κυριαρχήσει στην εσωτερική πολιτική της πολιτείας.

Ο Πρίτζκερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας προεδρικής υποψηφιότητας, όπου η προσωπική του περιουσία θα βοηθούσε τυχόν δυσκολίες συγκέντρωσης κεφαλαίων. Όταν ρωτήθηκε, είπε ότι οι πιθανότητες να απομακρυνθεί ο Μπάιντεν είναι «απομακρυσμένες» και επανέλαβε την υποστήριξή του στον πρόεδρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο