Ποιους ευνοούν μακροπρόθεσμα τα υψηλά επιτόκια;

επιτόκια

Τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να είναι επώδυνα βραχυπρόθεσμα, αλλά οι τράπεζες, οι αποταμιευτές και το χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα θα είναι καλύτερα μακροπρόθεσμα, δήλωσε η Sheila Bair, πρώην πρόεδρος της Federal Deposit Insurance Corp.

“Όταν τα χρήματα είναι δωρεάν, τα σπαταλάς”, δήλωσε η Bair σε συνέντευξή της στο MarketWatch. “Είναι σαν οτιδήποτε άλλο. Αν δεν σας κοστίζει τίποτα, θα το εκτιμήσετε λιγότερο. Και έχουμε δωρεάν χρήματα εδώ και αρκετό καιρό”

Η Bair, η οποία ήταν επικεφαλής της FDIC από το 2006 έως το 2011, προκάλεσε πρόσφατα αναστάτωση επικρίνοντας τα “moonshots”, τη βιομηχανία κρυπτογράφησης και τις “άχρηστες καινοτομίες” όπως τα NFTs του Bored Ape, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν λόγω της κερδοσκοπίας και των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων.

Το κύριο μήνυμά της ήταν ότι η πορεία προς υψηλότερα επιτόκια, αν και δυνητικά “δύσκολη”, θα οδηγήσει τελικά σε ένα πιο σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπου “οι πραγματικά υποσχόμενες καινοτομίες θα προσελκύσουν κεφάλαια” και όπου οι αποταμιευτές θα μπορούν πραγματικά να αποταμιεύουν.

Η Bair παραχώρησε συνέντευξη στο Barron’s Live, έκδοση MarketWatch, για να μιλήσει για τις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων, για το τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση και γιατί περισσότερες περιφερειακές τράπεζες που κάθονται σε μη πραγματοποιηθείσες ζημίες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο.

“Πιθανότατα θα έχουμε περισσότερες πτωχεύσεις τραπεζών”, δήλωσε η Bair. “Αλλά ξέρεις κάτι; Οι τράπεζες αποτυγχάνουν. Δεν πειράζει. Το σύστημα συνεχίζεται. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι άνθρωποι ότι τα νοικοκυριά παραμένουν κάτω από τα ανώτατα όρια των ασφαλισμένων καταθέσεων”

Η FDIC ασφαλίζει τις τραπεζικές καταθέσεις μέχρι 250.000 δολάρια ανά λογαριασμό. Έχει επίσης επιβλέψει 565 πτωχεύσεις τραπεζών από το 2001.

“Ξέρω ότι το κόστος δανεισμού αυξάνεται, αλλά και οι ανταμοιβές σας για την αποταμίευση αυξάνονται”, είπε. “Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ καλό”

Ωστόσο, η Bair δεν επικεντρώνεται μόνο στις παγίδες και τις παγίδες των χρημάτων για τους ενήλικες. Επίσης, ετοιμάζει δύο νέα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν ως στόχο να εξηγήσουν μεγάλα οικονομικά θέματα στους νεαρούς αναγνώστες, όπως από πού προέρχονται οι τρόποι του εύκολου χρήματος, η κερδοσκοπία και ο πληθωρισμός.

“Ένα πράγμα που έμαθα από τα παιδιά είναι να μην τα ρωτάω τι είναι το δάνειο, γιατί όταν το έκανα αυτό, ένα χεράκι σηκώθηκε και είπε: “Αυτό συμβαίνει όταν είσαι μόνος σου””, είπε η Bair.

Πηγή: marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο