- Παρά την περί του αντιθέτου υπόσχεση του Ρώσου προέδρου, νέοι, άοπλοι και άπειροι βρέθηκαν να υπερασπίζονται ρωσικά εδάφη – Τι λένε οι οικογένειες των στρατιωτών στο CNN
Η πρόσφατη προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος έχει φέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τη συμμετοχή Ρώσων στρατεύσιμων στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, παρά τις υποσχέσεις του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι νεοσύλλεκτοι δεν θα εμπλέκονταν σε μάχες κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Καθώς η Μόσχα αντιμετωπίζει δυσκολίες να συγκρατήσει την ουκρανική επίθεση, οικογένειες νέων στρατιωτών από τη Ρωσία εκφράζουν έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των αγαπημένων τους προσώπων.
Όπως αναφέρει το CNN, ο Ρώσος Πρόεδρος είχε υποσχεθεί όταν ξεκίνησε τον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας πως δεν θα ενέπλεκε τους νεοσύλλεκτους, ωστόσο, καθώς η Μόσχα πασχίζει να περιορίσει τις ουκρανικές προωθήσεις βαθύτερα στο έδαφός της στην περιοχή του Κουρσκ, οι οικογένειες νέων στρατιωτών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Μηνύματα που διακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ρωσικά κανάλια του Telegram και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτουν πόσο απροετοίμαστη ήταν η Μόσχα για τέτοιου είδους επίθεση, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι άφησε ανεπαρκώς εκπαιδευμένους στρατεύσιμους να υπερασπιστούν τα σύνορα.
«Όταν η επίθεση στα σύνορα ξεκίνησε στις 3 π.μ. με τανκς, υπήρχαν μόνο στρατεύσιμοι για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους», αναφέρει ένα από αυτά τα μηνύματα που κοινοποιήθηκε στο Telegram από μια γυναίκα που δήλωσε ότι είναι μητέρα ενός στρατεύσιμου στρατιώτη στην περιοχή του Κουρσκ.
«Δεν είδαν κανέναν στρατιώτη, κανέναν συμβασιούχο στρατιώτη, δεν είδαν κανέναν απολύτως. Ο γιος μου τηλεφώνησε αργότερα και είπε, ‘Μαμά, είμαστε σοκαρισμένοι,’» είπε η γυναίκα, η οποία αναφέρθηκε με το όνομα Όλγα.
Το ζήτημα της ανάπτυξης στρατεύσιμων είναι ευαίσθητο στη Ρωσία, εν μέρει λόγω των επαναλαμβανόμενων υποσχέσεων του Πούτιν ότι δεν θα σταλούν να πολεμήσουν, αλλά και λόγω του ότι οι μητέρες και οι σύζυγοι των στρατιωτών παραδοσιακά αποτελούν μια ισχυρή φωνή μέσα στη χώρα, όπου η διαφωνία είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτη – και πολλές από αυτές εκφράζουν την οργή τους.
Η ανεξάρτητη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Verstka δημοσίευσε μια συνέντευξη με τη Ναταλία Άπελ, τη γιαγιά ενός Ρώσου στρατεύσιμου που υπηρετούσε στο Κουρσκ και τώρα θεωρείται αγνοούμενος.
Η Άπελ δήλωσε ότι ο εγγονός της, Βλαντισλάβ, είχε τοποθετηθεί –χωρίς όπλα– σε ένα χωριό περίπου 500 μέτρα από τα σύνορα. «Τι μπορούσαν να κάνουν τα παιδιά; Να αντιμετωπίσουν [τους Ουκρανούς στρατιώτες] με ένα φτυάρι;», φέρεται να δήλωσε.
Ένα αίτημα που ζητά από τον Πούτιν να αποσύρει τους στρατεύσιμους από την περιοχή έχει διαμοιραστεί στο διαδίκτυο και δεκάδες μηνύματα από ανθρώπους που υποστήριξαν ότι είναι μέλη οικογενειών Ρώσων στρατεύσιμων που αγνοούνται στην περιοχή του Κουρσκ έχουν αναρτηθεί σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού δικτύου VKontakte.
Το γεγονός ότι η Ρωσία στηριζόταν σε στρατεύσιμους για να υπερασπιστεί τα σύνορα είναι πιθανόν ο λόγος για τον οποίο οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να προχωρήσουν στο ρωσικό έδαφος με τόσο εμφανή ευκολία όταν ξεκίνησαν την εισβολή την περασμένη Τρίτη.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός διοικητής Ολεξάντρ Σύρσκυι δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει 35 χιλιόμετρα μέσα από τις ρωσικές άμυνες από την έναρξη της εισβολής.
«Έχουμε θέσει υπό τον έλεγχό μας 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους και 82 οικισμούς,» είπε ο Σύρσκυι στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνάντησης του επιτελείου την Πέμπτη.