Πολίτες διαβάζουν στίχους στον Χορτιάτη για έναν καλύτερο κόσμο

«Ωραίες λέξεις» έχουν μπει στη σωστή σειρά για να περιγράψουν έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς πολέμους, γενοκτονίες και Ολοκαυτώματα. Οι λέξεις αυτές αναζητήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα σε ποιήματα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, επιλέχθηκαν και αύριο πρόκειται να αντηχήσουν στην περιοχή του Χορτιάτη.

Φίλοι της ποίησης και της ιδέας της «Βραδιάς Ωραίων Λέξεων» θα είναι εκεί είτε για να τις απαγγείλουν και να μεταφέρουν το μήνυμα, είτε για να τις ακούσουν και να το εισπράξουν.

  • Πρόκειται για την 22η Βραδιά Ωραίων Λέξεων που διοργανώνει η Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη και η εφημερίδα «Χορτιάτης 570», η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο και φέτος είναι αφιερωμένη στα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.

«Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη που έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 και από την αρχή της χρονιάς, αποφασίσαμε να το ανακηρύξουμε -κατά κάποιο τρόπο- ως έτος Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, με στόχο να αναδείξουμε σε πιο μαζικό κοινό την ιστορία του Ολοκαυτώματος», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο ο βασικός οργανωτής της εκδήλωσης και εκδότης της εφημερίδας, Μπάμπης Νανακούδης.

  • Ήδη στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προέβαλε τον περασμένο Μάρτιο δύο σχετικές ταινίες, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τα Πανεπιστήμια της πόλης θα συμμετέχουν με τον τρόπο τους σ’ αυτήν την τιμητική χρονιά και τέλος ο Πολυχώρος Πολιτισμού «Ισλαχανέ» θα φιλοξενεί όλο το μήνα Οκτώβρη διάφορες εκδηλώσεις, συζητήσεις και δρώμενα, καθώς και μία μεγάλη έκθεση εικαστικών εμπνευσμένη από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.

Αφηγητές των ποιημάτων της αυριανής βραδιάς είναι περισσότεροι από τριάντα άνδρες, γυναίκες και κυρίως νέα παιδιά, που άλλωστε αποτελεί τον βασικό στόχο των διοργανωτών.

  • «Δεν ψάχνουμε να βρούμε ανθρώπους που ασχολούνται στενά με την ποίηση, παρόλο που κάθε χρόνο υπάρχουν και αυτοί. Κυρίως όμως θέλουμε απλούς πολίτες που διαβάζουν ποίηση ή θέλουν να αποκτήσουν μία σχέση μαζί της» εξηγεί ο κ. Νανακούδης.

Η πρώτη Βραδιά Ωραίων Λέξεων πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου 25 χρόνια και από τότε διεξάγεται κάθε χρόνο -με εξαίρεση τις δύο χρονιές της πανδημίας- έχοντας κάθε φορά διαφορετική θεματική.

  • «Όλα αυτά γίνονται μπροστά στην περίφημη βυζαντινή εκκλησία του Χορτιάτη του 12ου αιώνα και ο λόγος που επιλέξαμε αυτό τον χώρο πριν από 25 χρόνια, ήταν να αναδείξουμε αυτό το σημαντικό βυζαντινό μνημείο, την ιστορικότητα και τη μοναδικότητά του.

Τότε ήταν μία εκκλησία σε σχεδόν απόλυτη εγκατάλειψη και ο κόσμος που συμμετείχε στην εκδήλωση γινόταν μοχλός πίεσης προς τους έχοντες την ευθύνη να αναδείξουν το μνημείο, κάτι το οποίο ολοκληρώθηκε πέρυσι, έγιναν σημαντικά έργα και από το μας χαροποιεί ιδιαίτερα» καταλήγει ο Μπάμπης Νανακούδης.

  • Στη βραδιά θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Γιώργος Αετόπουλος και Στράτος Κύπρος, η σοπράνο Ελένη Σαβουλίδη, η Μαρία Μακρίδη θα συνοδεύει με το πιάνο της, ενώ ο εικαστικός Χρήστος Αλαβέρας θα …αποτυπώσει το δρώμενο στην παλέτα του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η 22η Βραδιά Ωραίων Λέξεων θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 21:00 στη βυζαντινή εκκλησία Χορτιάτη.

Βαρβάρα Καζαντζίδου

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο