Πως αναμένεται να κινηθεί το παγκόσμιο εμπόριο έως το 2028

S&P Global

Η S&P Global, πάροχος πληροφοριών αγοράς και αναλύσεων, κυκλοφόρησε τη σειρά ερευνών “Look Forward”, προσφέροντας πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού έως το 2030. Η σειρά υπογραμμίζει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι αλυσίδες εφοδιασμού εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, απειλών κλιματικής αλλαγής και τεχνολογικών εξελίξεων.

Η έκθεση δείχνει ότι το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί με σύνθετο ρυθμό 3,3% έως το 2028, ξεπερνώντας την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6%. Αυτή η ανάπτυξη αναμένεται να προέλθει από τη Νοτιοανατολική Ασία και τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες καθίστανται βασικοί παράγοντες στην επέκταση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η έρευνα της S&P Global δείχνει μια μετατόπιση των πολιτικών της εφοδιαστικής αλυσίδας προς τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, με τον αυξανόμενο προστατευτισμό και τη φύλαξη των πόρων να είναι πιθανό να συμβάλουν στις πληθωριστικές πιέσεις. Η μελέτη σημειώνει επίσης ότι το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης αποθαρρύνει τις επενδύσεις στην ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, οδηγώντας τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν στρατηγικές όπως η επανεγκατάσταση και οι τεχνολογικές βελτιώσεις για τον μετριασμό των κινδύνων και την ενίσχυση της κερδοφορίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Νοτιοανατολική Ασία και το Μεξικό γίνονται ελκυστικοί προορισμοί για άμεσες ξένες επενδύσεις, καθώς οι εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης. Ωστόσο, η ανισότητα στην αύξηση του εργατικού δυναμικού μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών θα μπορούσε να θέσει σε μειονεκτική θέση τις αλυσίδες εφοδιασμού της βιομηχανοποιημένης αγοράς, με την πολιτική να αναμένεται να περιορίσει τη διασυνοριακή κινητικότητα του εργατικού δυναμικού.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία εμπορευματοκιβωτίων, υπεύθυνη για τη μεταφορά του 45% του παγκόσμιου εμπορίου σε αξία, αντιμετωπίζει προκλήσεις στη χρηματοδότηση των προσπαθειών απαλλαγής από τον άνθρακα. Η έκθεση προσδιορίζει την επιβάρυνση του κόστους ως σημαντικό εμπόδιο για τους περιβαλλοντικούς στόχους του κλάδου.

Ο Edouard Tavernier, Πρόεδρος της S&P Global Mobility, τόνισε τη στρατηγική σημασία των αλυσίδων εφοδιασμού, δηλώνοντας ότι η τελευταία έκδοση του “Look Forward” συνδυάζει την έρευνα της S&P Global για να αναδείξει τα θέματα που διαμορφώνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, εξοπλίζοντας τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων με προοπτικές για τη διατήρηση ενός ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Αυτή η έκδοση βασίζεται σε δήλωση τύπου της S&P Global και παρέχει μια τεκμηριωμένη περίληψη των τελευταίων ευρημάτων της έρευνας της εταιρείας σχετικά με τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Για περισσότερες πληροφορίες, η S&P Global ενθαρρύνει τα ενδιαφερόμενα μέρη να έχουν πρόσβαση στην πλήρη έκθεση στην ιστοσελίδα τους.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο