Πως αντιδρούν στο αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών μετοχές και ομόλογα

χρηματιστήρια

μετοχές ομολόγων

Οι γαλλικές μετοχές και οι τιμές των ομολόγων κινήθηκαν υψηλότερα στις πρώτες συναλλαγές τη Δευτέρα μετά την αρχική πτώση, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τις εκλογές που άφησαν τη Γαλλία αντιμέτωπη με ένα κρεμασμένο κοινοβούλιο και την προοπτική φορολόγησης των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.


Μια αιφνιδιαστική άνοδος της αριστεράς στις εκλογές της Κυριακής εμπόδισε την προσπάθεια της Μαρίν Λεπέν να φέρει την ακροδεξιά στην εξουσία στην Εθνοσυνέλευση, αλλά καμία ομάδα δεν εξασφάλισε λειτουργική πλειοψηφία.


Αυτό σήμαινε ότι τα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία διαπραγματεύονταν ασταθώς στο άνοιγμα, καθώς οι έμποροι αγωνίζονταν να επεξεργαστούν ανακούφιση από την απουσία μιας νίκης της ακροδεξιάς, την ανησυχία για μια πιο ισχυρή αριστερά και την αβεβαιότητα για το ποιος τελικά θα σχηματίσει κυβέρνηση.


Ο δείκτης μετοχών blue-chip CAC40 της Γαλλίας αυξήθηκε τελευταία κατά 0,4%, αντιστρέφοντας μια προηγούμενη πτώση, αν και εξακολουθεί να υποχωρεί περίπου 4% από τότε που προκηρύχθηκαν οι εκλογές στις αρχές Ιουνίου.

Η Societe Generale (OTC:SCGLY) και η BNP Paribas (OTC:BNPQY), οι οποίες είχαν ανοίξει με πτώση περίπου 1%, ήταν τελευταίες ένα άγγιγμα υψηλότερα.


Οι αγορές ομολόγων ήταν επίσης αβέβαιες για το πώς να τιμολογήσουν το αποτέλεσμα και το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας και της Γαλλίας διευρύνθηκε έως και 71,1 μονάδες βάσης, αλλά τελικά μειώθηκε στις 66,5 μονάδες βάσης.


Αυτό το spread αντανακλά το ασφάλιστρο που ζητούν οι επενδυτές για να κρατήσουν γαλλικό χρέος και όχι τα Bunds της ευρωζώνης. Διευρύνθηκε σε πάνω από 80 μονάδες βάσης στην πορεία προς τις εκλογές, το υψηλότερο επίπεδο από την κρίση της ευρωζώνης το 2012, καθώς οι επενδυτές φοβούνταν μια ακροδεξιά πλειοψηφία που θα μπορούσε να εφαρμόσει πολιτικές υψηλών δαπανών.

Οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν θα ήταν το μεγαλύτερο κόμμα, αλλά οι εκλογές αφήνουν το κοινοβούλιο των 577 εδρών της Γαλλίας χωρισμένο σε τρεις μεγάλες ομάδες – την αριστερά, τους κεντρώους και την άκρα δεξιά – με εξαιρετικά διαφορετικές πλατφόρμες και καμία παράδοση συνεργασίας.

«Θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε πραγματικά και να περάσουμε οποιαδήποτε πολιτική και να επιφέρουμε οποιεσδήποτε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, επειδή η ψήφος κάθε κόμματος είναι μοιρασμένη και κανείς δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία», δήλωσε η Aneeka Gupta, διευθύντρια μακροοικονομικής έρευνας στο WisdomTree.


Πρόσθεσε, ωστόσο: «Νομίζω ότι οι αγορές θα είναι ευτυχείς που αποφεύγουμε αυτή την ακραία κατάσταση με την ακροδεξιά».


Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι τα σχέδια της αριστεράς θα μπορούσαν να χαλαρώσουν πολλές από τις μεταρρυθμίσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υπέρ της αγοράς και πιστεύουν ότι ένα αδιέξοδο θα μπορούσε να τερματίσει τις προσπάθειες να χαλιναγωγηθεί το χρέος της Γαλλίας, το οποίο ανερχόταν στο 110,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2023.

Το ευρώ σταθεροποιήθηκε μετά από μια αρχική πτώση έναντι τόσο του δολαρίου όσο και της λίρας και ήταν στα 1,0835 δολάρια και 84,58 πένες, αντίστοιχα.


«Φαίνεται ότι τα αντι-ακροδεξιά κόμματα έλαβαν πραγματικά μεγάλη υποστήριξη», δήλωσε ο Simon Harvey, επικεφαλής ανάλυσης FX στη Monex Europe.


«Αλλά θεμελιωδώς από την άποψη της αγοράς, δεν υπάρχει διαφορά όσον αφορά το αποτέλεσμα. Θα υπάρξει πραγματικά ένα κενό όσον αφορά τη νομοθετική ικανότητα της Γαλλίας».

Επόμενος πρωθυπουργός;


Η προσοχή των αγορών στρέφεται τώρα στο ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας.


Ο σημερινός πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά δεν ήταν σαφές εάν ο πρόεδρος θα την αποδεχθεί αμέσως, δεδομένου του αποθαρρυντικού έργου που έχει μπροστά του ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Οι οικονομολόγοι της Nomura δήλωσαν ότι αναμένουν ότι τελικά θα εγκατασταθεί ένας κεντρώος τεχνοκράτης πρωθυπουργός και όταν συμβεί αυτό και «η πολιτική αβεβαιότητα υποχωρήσει, θα περιμέναμε ότι τα spreads OAT-Bund θα συσφίξουν ξανά».


Είπαν ότι ένας πρωθυπουργός από το αριστερό μπλοκ – το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – θα ήταν «το πιο δυσμενές αποτέλεσμα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές».


Κόμματα από το NFP – που αποτελείται από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, τη σκληρή αριστερή Ανυπότακτη Γαλλία, τους Πράσινους και το Σοσιαλιστικό Κόμμα – συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας για τις πρώτες συνομιλίες σχετικά με το πώς να προχωρήσουν.


Το μπλοκ δεν έχει ηγέτη και τα κόμματά του είναι βαθιά διχασμένα σχετικά με το ποιον θα μπορούσαν να επιλέξουν ως κατάλληλο πρωθυπουργό, αν και οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί.


«Το οικονομικό πρόγραμμα της αριστεράς είναι από πολλές απόψεις πολύ πιο προβληματικό από αυτό της δεξιάς και ενώ η αριστερά δεν θα είναι σε θέση να κυβερνήσει μόνη της, οι προοπτικές για τα γαλλικά δημόσια οικονομικά επιδεινώνονται περαιτέρω με αυτά τα αποτελέσματα», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αγοράς της Nordea, Jan von Gerich.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο