Πως αντιδρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών

χρηματιστήρια

μετοχές ακροδεξιά

Οι γαλλικές μετοχές οδήγησαν σε ένα ευρύτερο ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, καθώς η ακροδεξιά πήρε μικρότερο προβάδισμα στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών από ό,τι περίμεναν ορισμένοι, υποδηλώνοντας ότι ένα μοιρασμένο κοινοβούλιο θα μπορούσε να οδηγήσει και να εμποδίσει την ατζέντα του κόμματος.


Οι εκλογές έχουν αναστατώσει τις αγορές, καθώς η άκρα δεξιά, καθώς και η αριστερή συμμαχία που ήρθε δεύτερη την Κυριακή, έχουν υποσχεθεί μεγάλες αυξήσεις δαπανών σε μια εποχή που το υψηλό έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας ώθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συστήσει πειθαρχικά μέτρα.


Τη Δευτέρα, το ευρώ κινήθηκε 0,41% υψηλότερα, ενώ ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού σημείωσε άνοδο 2,7%, οδηγώντας σε άνοδο 1% τον περιφερειακό δείκτη αναφοράς STOXX 600 μετά την είδηση των ιστορικών κερδών της ηγέτιδας του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν.

Οι τιμές των γαλλικών 10ετών κρατικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο, ωθώντας τις αποδόσεις κατά περίπου 2 μονάδες βάσης στο 3,272%, γεγονός που βοήθησε να μειωθεί το χάσμα μεταξύ του γαλλικού 10ετούς χρέους και του αντίστοιχου γερμανικού, σε ένδειξη επιβράδυνσης των ανησυχιών για τα γαλλικά οικονομικά.


«Υπάρχει μια αίσθηση ανακούφισης ότι ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών δεν ήταν τόσο υπέρ της Λεπέν όσο έδειχναν οι δημοσκοπήσεις», δήλωσε ο Tony Sycamore, αναλυτής αγοράς στο IG.


«Αυτό δημιουργεί ελπίδες ότι ο Εθνικός Συναγερμός δεν θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ούτε θα είναι σε θέση να ανοίξει τις χορδές του πορτοφολιού, μια πρόταση που έκανε τη γαλλική αγορά ομολόγων και το ευρώ να κοιτάζουν νευρικά πάνω από τους ώμους τους».


Τα exit polls έδειξαν ότι ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν κέρδισε περίπου το 34% των ψήφων, άνετα μπροστά από τους αριστερούς και κεντρώους αντιπάλους της. Αλλά οι πιθανότητες το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό RN να κερδίσει την εξουσία την επόμενη εβδομάδα θα εξαρτηθεί από την πολιτική συμφωνία των αντιπάλων του τις επόμενες ημέρες.

Η εστίαση τώρα μετατοπίζεται στον δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου και θα εξαρτηθεί από το πώς τα κόμματα θα αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε καθεμία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας για τον δεύτερο γύρο και θα μπορούσαν ακόμα να οδηγήσουν σε πλειοψηφία για το RN.


«Οι επενδυτές ανησυχούν ότι εάν το RN κερδίσει την πλειοψηφία, αυτό θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για τη σύγκρουση της Γαλλίας με την ΕΕ, γεγονός που θα μπορούσε να διαταράξει απότομα τις αγορές της Ευρώπης και το ευρώ», δήλωσε ο Vasu Menon, διευθύνων σύμβουλος επενδυτικής στρατηγικής της OCBC.


Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας κυμάνθηκε σε επίπεδο έδαφος σε ένα υποτονικό ξεκίνημα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, έχοντας αυξηθεί κατά 7% μέχρι στιγμής το 2024.

Τα μακροοικονομικά στο επίκεντρο της Fed


Οι μετοχές της Κίνας ήταν μικτές, με τις μπλε μετοχές να κλείνουν με άνοδο 0,5% και τον δείκτη Shanghai Composite να αυξάνεται κατά 0,9% μετά τα θετικά στοιχεία για τη μεταποίηση από ιδιωτική έρευνα που έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενη επίσημη έκθεση.


Η εργοστασιακή δραστηριότητα μεταξύ των μικρότερων Κινέζων κατασκευαστών αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2021 χάρη στις παραγγελίες στο εξωτερικό, ενώ η ασθενής εγχώρια ζήτηση και οι εμπορικές τριβές οδήγησαν σε άλλη μια συρρίκνωση του βιομηχανικού τομέα.


Από μακροοικονομικής πλευράς, τα φώτα της δημοσιότητας παραμένουν στραμμένα στο εάν και πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στον απόηχο των στοιχείων της Παρασκευής που έδειξαν ότι ο μηνιαίος πληθωρισμός των ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο.


Στους 12 μήνες έως τον Μάιο, ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 2,6% μετά από άνοδο 2,7% τον Απρίλιο. Οι μετρήσεις του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα ήταν σύμφωνες με τις προσδοκίες των οικονομολόγων, αλλά παραμένουν πάνω από τον στόχο του 2% της Fed για τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, οι αγορές παραμένουν προσκολλημένες στις προσδοκίες για τουλάχιστον δύο μειώσεις επιτοκίων από τη Fed φέτος, με μια μείωση τον Σεπτέμβριο να συνδέεται με πιθανότητα 63%, έδειξε το εργαλείο CME FedWatch.

Η προσοχή των επενδυτών αυτή την εβδομάδα θα είναι στραμμένη στα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Ιούνιο, τα οποία θα προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις για το σκεπτικό της κεντρικής τράπεζας πριν τα φώτα της δημοσιότητας στραφούν στα στοιχεία μισθοδοσίας την Παρασκευή. Η Fed τον Ιούνιο προέβλεψε μόνο μία μείωση των επιτοκίων το 2024.


Μεταξύ των νομισμάτων, το γεν διαπραγματεύτηκε ελαφρώς ασθενέστερα στα 161,06 ανά δολάριο, αφού υποχώρησε στα 161,27 την Παρασκευή, το ασθενέστερο επίπεδό του από τα τέλη του 1986, διατηρώντας τους εμπόρους σε εγρήγορση για ενδείξεις παρέμβασης από τις ιαπωνικές αρχές.


Μια τριμηνιαία έρευνα της κεντρικής τράπεζας έδειξε τη Δευτέρα ότι το επιχειρηματικό κλίμα στον τομέα των υπηρεσιών της Ιαπωνίας επιδεινώθηκε τον Ιούνιο, ενώ μια σπάνια απρογραμμάτιστη υποβάθμιση των στοιχείων για το ΑΕΠ της χώρας έδειξε επίσης ότι η οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από ό, τι αναφέρθηκε το πρώτο τρίμηνο.

Στα εμπορεύματα, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent 0,73% υψηλότερα στα 85,62 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate να αυξάνονται κατά 0,76% στα 82,16 δολάρια.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο